OZNANILA na 5. velikonočno nedeljo, 29.4.2018

»Jaz sem resnična vinska trta in moj Oče je vinogradnik. Vsako mladiko na meni, ki ne rodi sadu, odstrani; in vsako, ki rodi sad, očiščuje, da rodi še več sadu. Vi ste že čisti zaradi besede, ki sem vam jo povedal. Ostanite v meni in jaz v vas. Kakor mladika ne more sama roditi sadu, če ne ostane na trti, tako tudi vi ne, če ne ostanete v meni. Jaz sem trta, vi mladike. Kdor ostane v meni in jaz v njem, ta rodi obilo sadu, kajti brez mene ne morete storiti ničesar.« (Jn 15,1-5)

»Ne zapusti Boga in on ne bo tebe zapustil.«
Ljudje običajno misijo, da jih je Bog zapustil in se ne zmeni več zanje. Kolikokrat slišimo stavek: »Le kaj sem narobe naredil, da me je Bog zapustil?« Pa ni tako! Človek se lahko loči od Boga, Bog pa človeka nikoli ne zapusti. »Jaz sem trta, vi mladike. Kdor ostane v meni in jaz v njem, ta rodi obilo sadu, kajti brez mene ne morete storiti ničesar,« pravi Jezus v današnjem evangeliju in nakaže našo tesno povezanost z njim: On je vir naše moči in energije, saj pravi v nadaljevanju: »Kakor mladika ne more sama roditi sadu, če ne ostane na trti, tako tudi vi ne, če ne ostanete v meni« (Jn 15,4). Brez Božje pomoči kristjan ne more ničesar storiti. Človek je sam po sebi slab, nemočen, hitro obupa, teži ga zavest krivde, slabijo ga grehi, moti ga, ker vedno znova ponavlja stare napake … Rad bi postal boljši, celo idealen, pa je tako slaboten. Človek ne more brez Boga nič: Brez mene ne morete storiti ničesar. Samo človek, ki je povezan z Bogom, more storiti velike stvari.
Jezus izreče te besede, preden gre v trpljenje in smrt, ko so ga učenci zapustili. Kristus pa prav takrat izreče besede, da ostaja z njimi, da bi obrodili sad. Še enkrat bi rad poudaril, da bo z njimi tudi takrat, ko se bližajo težki trenutki in trpljenje. Tudi z nami ostaja zlasti v času preizkušnje in trpljenja. Prav v teh trenutkih pa ljudje menimo, da nas je Bog zapustil.
Po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem

NAPOVEDNIK

V torek, 1. maja, je PRAZNIK SV. JOŽEFA DELAVCA. Svete maše bodo po delavniškem redu.

Od 1. maja bomo v naši baziliki pri svetih mašah ob 9.00 in 19.00 vsak dan obhajali šmarnice. Ob 9.00 bomo brali šmarnice ŽIVETI ZA BOGA IN BLIŽNJE, ki jih je napisala Urška Smerkolj. Šmarnično branje govori o življenju in delu škofa Friderika Ireneja Barage.
Ob 19.00 bomo brali šmarnice FATIMSKA PASTIRČKA NAS UČITA ŽIVETI, ki jih je napisal p. Branko Petauer OCist.

1. maja in vse nedelje v maju bodo ob 18.30 PETE LITANIJE Matere Božje.

V petek, 4. maja, bo ob 20.00 SEJA ČLANOV ŽPS. Lepo vabljeni.

V nedeljo, 6. maja, bo ob 17.00 SREČANJE I. ZAKONSKE SKUPINE.

ŽUPNIJSKO ROMANJE na Dolenjsko
Odhod avtobusa v soboto, 5. maja, bo ob 6.30 izpred bazilike.

V Nazarjah bodo od 25. do 27. maja DUHOVNE VAJE ZA DRUŽINE. Prispevek za odrasle je 40 €. Prijave: marjan.cuden@rkc.si.

Od 5. do 8. julija bo ROMANJE DRUŽIN V ASSISI. Cena polpenziona za odrasle je 43 € na dan, za otroke pa 33 €. Za otroke bodo del dneva poskrbeli animatorji.
Prijave: janez.papa@rkc.si.

MOLITVENA PODPORA
Za molitveno podporo prosi: študent, ki je v nesreči utrpel hude telesne poškodbe. Za njegovo zdravje bomo pred večerno mašo molili litanije in rožni venec.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 6. 5. 2018:

  • ob 8.30: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: Jan Trebše, 2. berilo: Lucija Šeme

DUHOVNA ISKRICA
Cerkev nam govori: Marija je v sijaju svojih kreposti tista zarja, ki naredi konec noči in se z njo pričenja dan. S posnemanjem njenih čudovitih kreposti se bo začelo novo življenje v tem svetu. Zato sv. Hieronim opominja: »Preljubi, častite Marijo, ki jo ljubite, toda le tedaj jo boste resnično ljubili, če boste njo, ki jo ljubite, posnemali.« Le tisti so resnični Marijini otroci, ki se trudijo živeti tako, kot je živela ona, in hodijo v svetli luči njenih kreposti. Marijino življenje je zadosten vzorec za vse! (A. M. Slomšek)

SVETNIK TEDNA

SVETI JOŽEF DELAVEC, 1. maj
Marijin deviški mož in Jezusov krušni oče je bil delavec – »tesar«. In Cerkev kaže nanj kot na zavetnika in zgled vseh delavcev, predvsem tistih, ki živijo od dela svojih rok. Tega preprostega, toda pravičnega moža je Bog poklical, da bi z delom svojih rok preživljal učlovečenega Božjega Sina. Godovni dan svetega Jožefa nas glasno uči: z delom naj vsakdo na svoj način in na svojem mestu sodeluje pri graditvi človeku bolj prijaznega sveta, kjer bo mogel vsakdo spolnjevati svojo nalogo.

SVETI FLORIJAN, 4. maj
Spada med najbolj znane in najbolj čaščene ljudske svetnike. V slovenskem prevodu se imenuje Cveto. Na mnogih slovenskih hišah vidimo podobo ali kip tega rimskega častnika s čelado in z zastavo ter z vedrom ali golido v roki, ko gasi gorečo hišo ali vas pod seboj. Sveti Florjan je zato med drugim zavetnik gasilcev, kar pomeni, da njegovo podobo pogosto srečujemo tudi na gasilskih domovih in praporih. Ponekod je še običaj, da se pri angelovem čaščenju ali pri večerni molitvi doda očenaš »v čast svetemu Florjanu, da bi nas varoval časnega in večnega ognja«. Iz njegovega življenja vemo le malo zanesljivega. Viri poročajo, da naj bi se rodil v bližini današnjega Dunaja in da je bil rimski uradnik. Umrl je mučeniške smrti okoli leta 304, ko so mu okrog vratu zvezali kamen in ga potisnili v reko Enns.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.