OZNANILA na 4. velikonočno nedeljo, 22.4.2018

Jaz sem dobri pastir. Dobri pastir da svoje življenje za ovce. Tisti pa, ki je najemnik in ne pastir in ovce niso njegove, pusti ovce in zbeži, ko vidi, da prihaja volk, in volk jih pograbi in razkropi. Je pač najemnik in mu za ovce ni mar. Jaz sem dobri pastir in poznam svoje in moje poznajo mene, kakor Oče pozna mene in jaz poznam Očeta. Svoje življenje dam za ovce. (Jn 10,11-15)

Vse pogosteje slišim strah o vedno manjšem številu duhovnikov. Si predstavljate, da bi v naši prelepi deželici kar na lepem ostali brez duhovnikov?! No, ne čisto brez … Recimo, da bi jih ostalo dvanajst. Vključno s škofi, profesorji teologije in prelati. Kako bi bilo? Bi šlo? Zdi se skoraj nemogoče ali pa vsaj precej hudo, ampak Slovenija je konec koncev majhna, velika toliko kot kakšno večje mesto. In dvanajst duhovnikov v enem mestu že ne zveni več tako grozno, kajne?! Kaj pa če bi vsa Evropa ostala brez duhovnikov?! No, ne čisto brez … Recimo, da bi jih ostalo dvanajst. Vključno s škofi, profesorji teologije in prelati. Bi šlo? Pastoralno delovanje bi zahtevalo malo več načrtovanja, precej vožnje in veliko mero potrpežljivosti. Tudi in predvsem s strani božjega ljudstva. A Evropa sploh ni velika – v primerjavi s svetom! Kaj če bi na vsem svetu ostalo le dvanajst duhovnikov?! Vključno s škofi, profesorji itd … Na vsakega od njih bi padlo ogromno podružnic, lepo število nedeljnikov, kako bi bilo s pogrebi in krsti, pa raje ne pomislim. Da bi zmogli postoriti vse, bi si verjetno (kljub temu da so duhovniki) morali poiskati in ustvariti sodelavce, prijatelje, pomagače, in to ob vsej obilici dela. Si lahko to predstavljate? Zdi se tako rekoč nemogoče, a pred dva tisoč leti se je tako začelo. Brez negodovanja, brez jamranja, morda ne brez strahu, a s Svetim Duhom in v Svetem Duhu! V Božjem imenu! Koliko imamo v naši župniji letos prvoobhajancev, pa birmancev … in bogoslovcev? Morda bi se morali spustiti na realna tla in izhajati iz vzorca prvih kristjanov, ko so po Jezusovem vstajenju, kljub težkim okoliščinam ohranili Cerkev in poskrbeli za njeno rast.
Povzeto po: G. Čušin, Na tretji strani

NAPOVEDNIK

V Nazarjah bodo od 25. do 27. maja 2018 DUHOVNE VAJE ZA DRUŽINE. Prispevek za odrasle je 40 €. Prijave sprejema: marjan.cuden@rkc.si.
Od 5. do 8. julija bo ROMANJE DRUŽIN V ASSISI. Cena polpenziona za odrasle je 43 € na dan, za otroke pa 33 €. Za otroke bodo del dneva poskrbeli animatorji. Prijave sprejema: janez.papa@rkc.si.

V soboto, 28. aprila, bo ob 20.00 SREČANJE III. ZAKONSKE SKUPINE.

ŽUPNIJSKO ROMANJE
5. maja 2018 pripravljamo romanje na grob blaženega Alojzija Grozdeta na Zaplaz. Njegov god praznujemo 27. maja (za mučenca je bil razglašen 13. junija 2010).
Z Zaplaza bomo pot nadaljevali v Novo mesto, kjer si bomo ogledali frančiškansko cerkev, samostan in knjižnico ter stolno cerkev na Kapitlju. Nato bomo obiskali kartuzijo Pleterje. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni do 29. aprila 2018.
Prispevek za vožnjo je 17 €, za kosilo 10 €. Odhod avtobusa bo 5. maja ob 6.30 izpred bazilike.

MOLITVENA PODPORA
Molitev za vse, ki doživljajo stisko.
Ob vseh stiskah in težavah, s katerimi se ljudje srečujejo, je zelo pomembna molitvena in duhovna podpora domačega župnijskega občestva. Družine v stiski nam lahko svoje prošnje posredujete pisno ali osebno. Skupaj bomo molili za vaš namen, za prošnje in pomoč v stiski (bolezen, nesreča, težave z zanositvijo, težka nosečnost …). Molimo drug za drugega in pomagajmo drug drugemu; tako bomo povezani v Gospodu, On pa nam bo naklonil milost in blagoslov.
Za molitveno podporo prosi mamica, ki ima težko nosečnost in se pripravlja na porod. Pred večerno mašo bomo molili litanije in rožni venec za srečen porod.

SEZNAM BRALCEV

1. nedelja v mesecu:

  • ob 8.30: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Jan Trebše, 2. berilo: Lucija Šeme

DUHOVNA ISKRICA

Ni mogoče, da bi mladih ne ljubili. Mislim, da se hočejo z vsakim izmed nas srečati na tej odločilni oporni točki. Ljubezen je namreč potrditev osebe, potrditev človeka v njegovi človečnosti. Mladi potrebujejo takšno potrditev. Za to so posebno občutljivi. In predvsem na tem sloni sodelovanje z njimi!
(Janez Pavel II.)

MOLITEV ZA DUHOVNE POKLICE

Gospod Jezus Kristus,
veliki in večni Duhovnik,
žalostno je tvoje srce,
ko gledaš ovce brez pastirja.
Zato v tvojem imenu in po tebi
prosimo nebeškega Očeta,
naj pošlje delavcev na svojo žetev.
Jezus, ljubitelj čistosti,
pomagaj krščanskim staršem vzgajati
njihove otroke v duhu požrtvovalnosti.
Daj, da bodo velikodušno darovali
za tvojo službo tiste, ki jih ti kličeš.
Učitelj apostolov,
izberi med našo mladino tiste,
ki nam bodo darovali daritev svete maše,
delili svete zakramente,
molili in se za nas žrtvovali.
Dobri pastir, varuj jih pred
zunanjimi in notranjimi nevarnostmi.
Daj jim stanovitnost v svetem poklicu,
da postanejo duhovniki po tvojem srcu.
Naj polni vere in ljubezni do tebe
in tvoje svete Cerkve
nesebično posvetijo vse svoje moči
ohranjanju in širjenju tvojega kraljestva
v neumrljivih dušah.
Mati Marija, varuj naša semenišča,
da pride iz njih mnogo svetih duhovnikov,
ki bodo ohranili našemu narodu zaklad svete vere.
Amen.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.