Sv. Frančišek

francesco_cŽe vse od delovanja sv. Frančiška Asiškega je Frančiškova karizma vedno nova in navdušuje mnoge. V srcu te karizme je oseba Jezusa Kristusa, ki ji je sv. Frančišek hotel tako zvesto slediti.

Če bi bil sv. Frančišek sam začetnik nekega novega gibanja, bi zgled njegovega življenje hitro izginil in danes Frančiškove karizme ne bi poznali. Toda bistvo Frančiškove karizme ni neka nova zamisel po iskanju osebne posebnosti znotraj Cerkve, ampak iskrena želja sv. Frančiška Asiškega živeti po evangeliju.

Frančiškova osebna zgodba še danes navdušuje mnoge, ker je tako zelo iskrena in ne idealizira človekovega življenja. Na svoji poti mladi Frančišek ostane popolnoma iskren do sebe, bližnjih in Boga, zato v njem mnogi danes prepoznajo svojo lastno duhovno pot in prenovo. Ves prvi del njegovega življenja lahko razumemo v enem samem njegovem vprašanju, ki ga zastavi Najvišjemu: “Gospod, kaj hočeš, da storim.”

francisek_z_bratiČeprav je frančiškanska duhovnost zelo zaznamovana s samim življenjem sv. Frančiška, pa on ni edini, ki to duhovnost ustvarja in živi. To karizmo sestavljajo mnogi, ki mu sledijo. Najprej sv. Klara Asiška, ki mu pomaga ustanoviti red ubogih gospa ali klaris, tu je še sv. Bonaventura, pa Tomaž Čelanski, bl. Janez Duns Skot; sv. Anton Padovanski in drugi, ki pridružijo Frančiškovemu gibanju in dajejo svoj edinstven odgovor na življenje po evangeliju v določenem času, a nadčasovno.

V naši cerkvi na Frančiškovo karizmo spominja mnogo stvari. Med njimi posebej Frančiškov oltar, oltar sv. Antona Padovanskega, kip sv. Frančiška pri vhodu v samostan in majhen oltarček sv. Antona Padovanskega, pri katerem so včasih darovali za Kruh sv. Antona.

Vse delo samostanske družine je zaznamovano s Frančiškovo karizmo, zelo veseli pa smo, da pri nas živi zvesta družina Frančiškovega svetnega reda (OFS), pri maši pa so pogosto prisotne tudi redovnice, ki živo živijo Frančiškovo karizmo.

Upamo, da se tudi vi navdušite ob malem Božjem služabniku sv. Frančišku Asiškem.

Več o sv. Frančišku najdete tukaj >>>