Frančiškov svetni red

Sv. Frančišek ni ustanovil samo enega, ampk tri redove. Prvi red je red redovnih bratov, med katerimi so nekateri duhovniki. Ta red se je kasneje razdelil na tri redove. Pri nas jih imenujemo Frančiškani (OFM), Minoriti (OFMConv) in Kapucini (OFMCap).

Drugi red je red ubogih gospa ali klaris. Pri nas so trije samostani. V Nazarjah v Savinjski dolini, v Turnišču v Prekmurju in v Dolnicah pri Ljubljani.

Tretji red sv. Frančiška Asiškega pa je bila njegova sodobna in edinstvena iznajdba. To je red poročenih, v svetu živečih mož in žena, ki se želijo posebej posvetiti življenju po evangeliju. Morda je zaradi izvirnega načina življenja ravno ta red najbolj blizu Frančiškovi prvotni zamisli.

Krajevno bratstvo OFS Maribor – sv. Marija, ki se zbira pri Baziliki Marije, Matere Usmiljenja, je maloštevilno, a živo. Njeni člani so v preteklosti izjemno močno oblikovali življenje župnije in delovali v duhu evangelija po vsem Mariboru. Nekatere izmed teh nalog opravljajo še danes. Predvsem pa so izjemno zvesti v medsebojni povezanosti in molitvi.

Duhovni asistent bratstva je p. Boris Markež OFM.

Zbirajo se vsako drugo nedeljo v mesecu ob 16.30.

Frančiškovi otroci >>>
Frančiškova mladina >>>