OZNANILA za 31. nedeljo med letom, 5.11.2017

Vi pa si ne pravite ›rabi‹, kajti eden je vaš Učitelj, vi vsi pa ste bratje. Tudi na zemlji nikomur ne pravite ›oče‹, kajti eden je vaš Oče, ta, ki je v nebesih. Tudi si ne pravite ›vodnik‹, kajti eden je vaš Vodnik, Mesija. Največji med vami bodi vaš strežnik. Kdor se bo poviševal, bo ponižan, in kdor se bo poniževal, bo povišan.
(Mt 23,8-12)

BOŽJA VELIČINA IN ČLOVEKOVA MAJHNOST

Velik si, Gospod, in velike hvale vreden; velika je tvoja moč in tvoji modrosti ni mere. In tebe hoče hvaliti človek, ki je le drobec tvojega stvarstva, človek, ki nosi s seboj svojo umrljivost, ki nosi pričevanje svojega greha in pričevanje, da se ti, Bog, prevzetnim ustavljaš. In vendar – tebe hvaliti hoče človek, ki je le drobec tvojega stvarstva. Ti nas spodbujaš, da nam je radost tebe hvaliti. Kajti k sebi si nas ustvaril in nemirno je naše srce, dokler ne počije v tebi. Amen.
Sv. Avguštin, Izpovedi; Youcat – Molitvenik za mlade

Gospod, hvala ti za rodovitno zemljo …
Hvala za travnike, polja in njive, za svetlobo in temo, za tvoj dotik v rosi in tvoj smehljaj v cvetu …
Hvala za vsak najmanjši dar, saj so le–ti najlepši.
Hval ti, Gospod, ker ti nikoli ne jemlješ, ampak vedno daješ v obilju.
Amen.
Po Uvodi pri nedeljskih in prazničnih svetih mašah – leto A

NAPOVEDNIK

7. novembra 1906 je papež Pij X. cerkev Matere Usmiljenja v Mariboru povzdignil v baziliko. V torek, 7. novembra, bomo tako obhajali 111. OBLETNICO NAŠE BAZILIKE. Sveti maši bosta ob 9. in 19. uri. Pri večerni maši bodo peli člani Vokalnega ansambla MINUTIAE. Pri svetih mašah se bomo Bogu zahvalili za vse prejete milosti in blagoslov ter za vse prejete duhovne darove v naši baziliki.
Na ta dan lahko verniki, ki obiščejo baziliko, pod običajnimi pogoji prejmejo POPOLNI ODPUSTEK. Za prejem odpustka moramo prejeti zakramenta svete spovedi in obhajila ter moliti po namenu svetega očeta (vera, očenaš, zdravamarija).

V soboto, 11. novembra, bomo praznovali 1701. obletnico rojstva in GOD SVETEGA MARTINA. Sveto mašo ob 19.00 bo daroval gospod nadškof msgr. Alojzij Cvikl. Pri maši bo blagoslov vinogradnikov in njihovega letošnjega pridelka – vina. Po končani maši bo v dvorani blagoslov Martinovega vina in martinovanje. Lepo vabljeni vinogradniki (od blizu in daleč) in vsi častilci sv. Martina. Gospodinje prosimo za slano pecivo.

V nedeljo, 12. novembra, bo pri maši ob 11.30 prepeval zbor Laudamus pod vodstvom g. profesorja Maksimiljana Feguša in ob orgelski spremljavi g. Jožeta Vagnerja.

V nedeljo, 12. novembra, bo ob 16.30 redno mesečno srečanje starejših in mlajših članov FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA. Po srečanju bomo imeli v baziliki skupno molitev, nato bomo skupaj sodelovali pri večerni sveti maši.

ZAHVALA OB ZAHVALNI NEDELJI
Hvala vsem članom oltarnega občestva, posebno še tistim, ki več časa, truda in požrtvovalnosti darujete za dobro naše župnije, ki z rednim sodelovanjem v župnijskem življenju, z delom in s finančnimi sredstvi podpirate delo v naši župniji in samostanu.
Še posebej velja zahvala vsem, ki skrbite za redno čiščenje in krašenje cerkve, pevcem, ministrantom, bralcem pri bogoslužju, sodelavcem Župnijske Karitas, članom ŽPS in GS ter vsem dobrotnikom.

V sredo, 15. novembra vas vabimo na ROMANJE k sv. Martinu v Martjance v Prekmurju, Bogojino, Kobilje, in v Sv. Trojico v Slov. goricah, kjer bomo z ogledom romarske cerkve, knjižnice, muzeja in kleti sklenili romanje.
Cena za prevoz in kosilo je 23 €. Prijave sprejemamo do 13. novembra.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 12. 11. 2017:

  • ob 8.30: 1. berilo: Zlatko Fleisinger, 2. berilo: Marica Fleisinger
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Bernardka Uratnik
  • ob 19.00: 1. berilo: člani FSR, 2. berilo: člani FSR

DUHOVNA ISKRICA
Kdor Boga za vse poprosi, se za vse zahvali, naj bo bridko ali dobro, žalostno ali veselo, lahko mirno in srečno živi. (bl. Anton Martin Slomšek)

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)

Večkrat smo rekli, da moramo za to, da bi ljubili druge, najprej ljubiti sebe. Kljub temu /…/ hvalnica ljubezni zatrjuje, da ljubezen »ne išče svoje koristi« oziroma »ne išče svojega«. Ta izraz je uporabljen tudi v drugem besedilu: »Naj nobeden ne gleda samo nase, temveč tudi na druge« (Fil 2,4). Zaradi tako jasne trditve Svetega pisma se moramo izogniti temu, da bi dali prednost samoljubju, kakor da bi bilo to plemenitejše kot predanost sebe drugim. Določeno prednost samoljubja smemo razumeti samo /…/, kolikor ima tisti, ki ni sposoben ljubiti sebe, težave s tem, da bi ljubil druge: »Kdor je sam sebi sovražen, komu bo potem dober? (…) Ni ga hujšega, kakor je ta, ki sam sebi nič ne privošči« (Sir 14,5-6). /…/ Vendar je sv. Tomaž Akvinski pojasnil, da »je ljubezni bolj lastno, da hoče ljubiti, kakor da bi bila ljubljena«; in da »si matere, ki dejansko najbolj ljubijo, bolj prizadevajo za to, da bi ljubile, kakor da bi bile ljubljene«. Zato lahko ljubezen sega onkraj pravičnosti in se zastonjsko razdaja, »ne da bi za to kaj pričakovala« (Lk 6,35), dokler ne pride do največje ljubezni, da lastno »življenje da za druge« (prim. Jn 15,13). Toda, ali je ta velikodušna odpoved, ki dopušča, da dajemo zastonj in do konca, mogoča? Gotovo je mogoča, saj je to tisto, kar zahteva evangelij: »Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte« (Mt 10,8).
(Četrto poglavje “Ljubezen v zakonu”, podpoglavje “Velikodušna odpoved”, točki 101 in 102)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.