OZNANILA za 30. nedeljo med letom, 29.10.2017

»Učitelj, katera je največja zapoved v postavi?« Rekel mu je: »Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem, z vso dušo in z vsem mišljenjem. To je največja in prva zapoved. Druga pa je njej podobna: Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe. (Mt 22,36-39)

KAJ SE BO ZGODILO Z NAMI, KO BOMO UMRLI?
ALI TAM OBSTAJA ŽIVLJENJE?

Smrt se zdi tako dokončna. Telo, v katerem je nekoč utripalo življenje, je sedaj smrtno bledo in negibno. Ko opazujemo, kako ga položijo v grob ali se nam v krematoriju izgubi izpred oči, moremo res verovati, da obstaja posmrtno življenje?
Ljudje so vedno v nekaj verovali. Že od najstarejših časov so z umrlimi v grob polagali orožje, orodje in celo hrano, da bi jim pomagali na njihovem potovanju v drugo življenje.
Toda bojazen še vedno ostaja; življenje onkraj groba se zdi tako negotovo in nejasno. Že od nekdaj so ljudje vzdihovali: »Ko bi se lahko vsaj kdo vrnil od mrtvih in nam povedal!«
Nekdo je naredil ravno to – Jezus Kristus! Samo on lahko z avtoriteto govori o življenju po smrti. Prišel je iz nebes na zemljo in vstopil v naš svet. Doživel je vsa izkustva življenja, tudi smrti. Toda smrt ga ni mogla zadržati; premagal jo je in zmagoslavno vstal. Pozna svet večnosti onkraj našega sveta in tako lahko govori iz izkustva in z mirno gotovostjo.
Jezus pripravlja dom za nas. Tam bo on z Bogom Očetom in s Svetim Duhom. Vsi, ki so ga od začetka časov ljubili in mu služili, bodo tam.
Tistim torej, ki ljubijo Jezusa in zaupajo vanj, se ni treba bati smrti. Ko bo naše telo umrlo, kot nekega dne gotovo bo, bo pravi jaz naš duh, naša duša, naša osebnost, odšel, da bi bival z Jezusom. Tako bo, kot bi šli spat, in zbudili se bomo ter ga gledali in večno živeli z njim.
Norman Warren

NAPOVEDNIK

V sredo, 1. novembra, praznujemo zapovedan PRAZNIK VSEH SVETIH. V baziliki bodo svete maše po nedeljskem redu. Od 18. do 19. ure bomo molili rožne vence za rajne.

Cerkev naklanja v prvih osmih dneh novembra POPOLNI ODPUSTEK ob obisku pokopališča in molitvi za rajne. Prav tako ga je mogoče prejeti v vseh cerkvah in javnih kapelah 1. in 2. novembra ter na prejšnjo ali naslednjo nedeljo. Za prejem odpustka moramo prejeti zakramenta svete spovedi in obhajila, zmoliti vero ter molitev Očenaš po namenu svetega očeta.

BOGOSLUŽJA ob prazniku vseh svetih NA POBREŽJU, DOBRAVI IN V KAMNICI:
Sreda, 1. november 2017
10.00 – sveta maša v cerkvi na Pobrežju. Mašo bo vodil nadškof msgr. Alojzij Cvikl.
14.00 – blagoslov grobov na pokopališču Dobrava (pri križu).
14.00 – sveta maša in blagoslov grobov na pokopališču v Kamnici.
15.00 – sveta maša v cerkvi na Pobrežju.
16.00 – blagoslov frančiškanskih grobov na Pobrežju.
20.00 – obisk grobov in molitev mladih za rajne na pobreškem pokopališču. Odhod izpred bazilike bo ob 19.00.

V soboto, 4. novembra, bo ob 20. uri SEJA ČLANOV ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA.

NOVEMBRSKA PISMA
Mesec november je posvečen spominu na rajne, ki se jih bomo spominjali v molitvi in pri svetih mašah. V novembrska pisma lahko napišete imena rajnih. Za vse, ki jih boste priporočili v molitev, bomo v mesecu novembru vsak dan darovali sveto mašo. Za priložene darove, ki bodo namenjeni za peč za centralno ogrevanje, se vam iskreno zahvaljujemo.

V nedeljo, 5. novembra, bomo pri sveti maši ob 8.30 praznovali OBLETNICE POROK: 5, 10, 15, 20, 25 … Zakonske pare, ki imate obletnico poroke, vabimo, da se pridružite skupnemu zahvalnemu praznovanju. Jubilante prosimo, da nam sporočite prisotnost na tem praznovanju.

TATOVI
Opozarjamo vas, da nikomur, ki vas v cerkvi ali pred cerkvijo prosi za denar, ne dajete denarja in ne podpišete nobene izjave. Z dajanjem denarja privabljate tatove in spravljate v nevarnost sebe in druge. Če vas kdo izsiljuje za denar, pokličite policijo.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 5. 11. 2017:

  • ob 8.30: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: Martina Majerle, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Bernardka Uratnik
  • ob 19.00: 1. berilo: Jan Trebše, 2. berilo: Lucija Šeme

DUHOVNA ISKRICA
Če lahko veruješ, da je Bog, ki te ima rad, ne samo v življenju, še veliko bolj po smrti – potem ti smrt pomeni le tole: kot otrok najdeš pot domov k Očetu, v deželo, kjer je vse dobro in kjer se življenje šele začenja v večnem SEDAJ.
Phil Bosmans

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)

Ljubiti pomeni tudi biti ljubezniv /…/. [L]jubezen ne ravna surovo, se ne obnaša nevljudno in v odnosih ni osorna. Njeni načini, njene besede, njene kretnje so prijetne, ne trde in toge. Drugim noče povzročati trpljenja. Vljudnost »je šola rahločutnosti in nesebičnosti«, ki od človeka zahteva, »da razvija svoje mišljenje in čutenje, se uči poslušati, govoriti in v določenih trenutkih molčati«. Biti ljubezniv /…/ je nujni sestavni del ljubezni. /…/ Da bi se pripravili na resnično srečanje z drugim, moramo nanj gledati z ljubeznivim pogledom. To ni mogoče, če vlada pesimizem, ki izpostavlja tuje šibkosti in napake /…/. Ljubezniv pogled omogoči, da ne gledamo toliko na slabosti drugega in ga tako /…/ lahko prenašamo in se z njim zedinimo pri skupnem načrtu. Prijazna ljubezen ustvarja povezave, neguje vezi, plete nove mreže vključevanja in gradi trdno družbeno celoto. /…/ Kdor ljubi, je sposoben reči opogumljajoče besede, ki vračajo moč, krepijo, tolažijo in spodbujajo. /…/ »Bodi pogumen, otrok!« (Mt 9,2). »Pojdi v miru!« (Lk 7,50). »Ne bojte se!« (Mt 14,27). To niso besede, ki ponižujejo, žalostijo, razburjajo, zaničujejo. V družini se je treba naučiti te prijazne Jezusove govorice.
(Četrto poglavje “Ljubezen v zakonu”, podpoglavje “Ljubeznivost”, točki 99 in 100)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.