OZNANILA na nedeljo SVETE DRUŽINE, 27. 12. 2020

OTROK JE RASTEL IN BIL VEDNO BOLJ POLN MODROSTI

Ko so se dopolnili dnevi Marijinega očiščevanja po Mojzesovi postavi, so Jezusa prinesli v Jeruzalem, da bi ga postavili pred Gospoda, kakor je zapisano v Gospodovi postavi: Vsak moški prvorojenec naj bo posvečen Gospodu, in da bi žrtvovali dve grlici ali dva golobčka, kakor je rečeno v Gospodovi postavi.
Bil pa je v Jeruzalemu mož, ki mu je bilo ime Simeon; bil je pravičen in bogaboječ. Pričakoval je Izraelovo tolažbo in Sveti Duh je bil nad njim. In Sveti Duh mu je razodel, da ne bo videl smrti, dokler ne bo videl Gospodovega maziljenca. V Duhu je prišel v tempelj. In ko so starši prinesli dete Jezusa, da bi zanj opravili vse po običaju postave, ga je tudi Simeon vzel v naročje, slavil Boga in rekel: »Zdaj odpuščaš, Gospodar, svojega služabnika v miru, kakor si obljubil s svojo besedo. Kajti moje oči so videle Odrešenika, ki si ga poslal vsem ljudstvom: luč v razodetje vsem narodom in v slavo Izraela, tvojega ljudstva.«
Njegova oče in mati sta se čudila temu, kar se je govorilo o njem. Simeon jih je blagoslôvil in rekel Mariji, njegovi materi: »Glej, ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, kateremu bodo nasprotovali, in tvojo dušo bo presunil meč, da se razodenejo misli mnogih src.«
Tam je bila tudi prerokinja Ana, Fanuélova hči iz Aserjevega rodu. Bila je že zelo v letih. Po svojem devištvu je sedem let preživela z možem, nato pa je kot vdova dočakala štiriinosemdeset let. Templja ni zapuščala, ampak je noč in dan s postom in molitvami služila Bogu. Prav tisto uro je prišla v tempelj počastit Boga. In pripovedovala je o otroku vsem, ki so pričakovali odrešenje Jeruzalema. Ko so izpolnili vse po Gospodovi postavi, so se vrnili v Galilejo, v svoje mesto Nazaret.
Otrok pa je rastel in se krepil. Bil je vedno bolj poln modrosti in Božja milost je bila z njim. (Lk 2,22-40)

Zgled Svete družine nam pomaga na naši vsakdanji poti zvestobe Bogu.
Skrbnost sv. Jožefa, zaupanje sv. Marije in Jezusova pokorščina Očetu naj nam bodo navdih in spodbuda!

NAPOVEDNIK
OGLED JASLIC je mogoč od 10h do 18h, ob nedeljah od 12h do 18h.

V nedeljo, 3. 1., ob 2100 je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1 na daljavo.

NEDELJA SVETE DRUŽINE
Praznik svete družine obeležujemo v spomin na družinsko skupnost, ki so jo sestavljali Božji Sin Jezus iz Nazareta, njegova mati Marija in krušni oče sveti Jožef. Praznujemo prvo nedeljo po božiču, nedeljo pa poimenujemo nedelja svete družine.
Praznik svete družine je tudi praznik vsake človeške družine, ki nastane s poroko med možem in ženo oz. s sklenitvijo zakramenta sv. zakona med zaročencema. Glavni namen dneva je predstaviti vzajemnost, spoštovanje in ljubezen, ki so jih v medsebojnih odnosih živeli Jezus, Marija in Jožef. Družinsko življenje je kraj posvečevanja članov družine, zato je sv. Janez Krizostom (347–407) kristjane spodbujal, naj iz svojih družin ustvarijo družinsko Cerkev. To lahko storijo tako, da osebni odnos z Jezusom postavijo v središče osebnega in družinskega življenja.

SVETI NEDOLŽNI OTROCI
Spomin nedolžnih betlehemskih otrok, ki jih je dal pomoriti kralj Herod, ker je hotel spraviti s poti dete Jezusa, ki so ga modri z Vzhoda označili kot ‘novorojenega judovskega kralja’.
Ti otroci so bili dejansko umorjeni zaradi Kristusa. Čeprav takšne smrti niso sprejeli nase zavestno (za mučeništvo v pravem pomenu je to potrebno), jih je Cerkev že zgodaj častila kot prave mučence. S praznikom nedolžnih otrok je povezan običaj tepežkanja, zato mu pravijo »tepežni dan«.
Vabimo, da na ta dan še posebej molimo za vse nerojene otroke, splavljene in tiste, ki jim grozi splav, pa tudi prosimo za ozdravljenje ran.

KORONAVIRUSNI UKREPI
Epidemiološka slika glede okužbe s COVID-19 je na območju mariborske metropolije slaba. Da bi varovali zdravje ljudi, so se voditelji vseh treh škofij po posvetovanju z duhovniki odločili, da svete maše v vseh cerkvah ali kapelah metropolije do nadaljnjega škofje in duhovniki še naprej obhajamo BREZ navzočnosti vernikov.

Epidemiološki ukrepi določajo, da je lahko istočasno v cerkvah ena oseba ali družina na 30 m2. Za našo baziliko Matere Usmiljenja znaša neto tlorisna površina cerkve 832,6 m2, kar pomeni, da je lahko v cerkvi 27 oseb ali 27 družin istočasno.

Med tednom ob 9h neposredno prenašamo sv. maše preko naše spletne strani, ob nedeljah pa je prenos sv. maše ob 8.30 na TV Exodus.

Do preklica vsa KATEHEZA in srečanja skupin potekajo na daljavo.

Pri nas SV. OBHAJILO izven maše delimo vsak dan ob 10h in 18h, ob nedeljah pa ob 12h in 18h.

Za SV. SPOVED smo na voljo v času dežurstva v pisarni, med tednom od 10h do 11h in od 17h do 18h, razen ob sredah. Spovedanec si mora pred vstopom razkužiti roke in vstopiti z masko.

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spleta lahko naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike.
Sprejemamo mašne namene za mesec januar in februar. Glede prostih terminov preverite na www.bazilika.info/mase, kjer izpolnite obrazec.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
23. decembra 2020

O božiču
Jaslice so kateheza tiste stvarnosti, kar se je zgodilo tisto leto, tisti dan, kar smo slišali v evangeliju. V šoli svetega Frančiška Asiškega lahko postanemo nekoliko otroci in motrimo prizor rojstva ter dopustimo, da se v nas porodi čudenje ob čudovitem načinu, s katerim je Bog želel priti na svet. Prosimo za milost čudenja: pred to skrivnostjo, pred to tako nežno stvarnostjo, tako lepo, tako blizu našemu srcu, naj nam Gospod podari milost čudenja, da bi ga srečali, se mu približali, se približali vsem nam. To bo v nas spodbudilo ponovno prebuditev nežnosti. Zadnjič sem se pogovarjal z nekimi znanstveniki in govorili smo o umetni inteligenci in robotih. Rekel sem jim: »Katere stvari pa robot ne bo mogel nikoli narediti?« Strinjali so se o eni stvari: nežnosti. Tega robot ne bo mogel nikoli dati. In ravno to je stvar, ki nam jo danes prinaša Bog: čudoviti način, s katerim je Bog hotel priti na svet. In to v nas prebija nežnost, človeško nežnost, ki je blizu Božji nežnosti. In danes zelo potrebujemo nežnost, zelo potrebujemo človeško ljubkovanje, pred mnogimi stiskami! Če nas je pandemija prisilila, da smo bolj oddaljeni, nam Jezus v jaslicah kaže pot nežnosti, da bi si bili bliže, da bi bili človeški. Sledimo tej poti. Srečen božič!
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.