OZNANILA na BINKOŠTNO nedeljo, 19. 5. 2024

DUH RESNICE VAS BO VODIL V VSO RESNICO

Kadar pa pride Tolažnik,
ki vam ga bom jaz poslal od Očeta,
Duh resnice, ki izhaja od Očeta,
bo on pričeval o meni.
Pa tudi vi boste pričevali, ker ste od začetka pri meni.
Še mnogo vam imam povedati, a zdaj bi še ne mogli nositi.
Ko pa pride on, Duh resnice,
vas bo vodil k popolni resnici;
ne bo namreč govoril sam od sebe,
temveč bo govoril, kar bo slišal,
in vam bo oznanjal prihodnje reči.
On bo poveličal mene, ker bo jemal iz mojega in oznanjal vam.
Vse, kar ima Oče, je moje;
zato sem rekel, da bo jemal iz mojega in oznanjal vam.
(Jn 15,26-27;16,12-15)

Jezusova obljuba apostolom, da bo poslal Duha Tolažnika, se je izpolnila deset dni po njegovem vnebohodu, ko je sedel na Očetovo desnico.
Apostoli so skupaj z Marijo molili in prosili ter bili obilno obdarovani s Svetim Duhom.
Sveti Duh jih je napolnil z močjo in pogumom, da so lahko oznanili resnico in veselje evangelija vsemu svetu.
Gospod, napolni me s svojim Svetim Duhom!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Popoldne je ob 16.30 srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

Prihodnjo nedeljo, 26. 5., je ob 16h srečanje ZAKONSKE SKUPINE FK.

Prihodnjo nedeljo, 26. 5., je ob 16h srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP4.

PRVO SVETO OBHAJILO
Danes pri sv. maši ob 10h obhajamo slovesnost prvega svetega obhajila. Devet prvoobhajancev bo prvič prejelo Jezusa pod podobo kruha. Podprimo jih z molitvijo!

SLOVESNI PRAZNIK BINKOŠTI
Praznik obhajamo 50 dni po veliki noči in je praznik prihoda SVETEGA DUHA, ker je na ta dan po svetopisemskem sporočilu nad zbrane učence in Božjo mater Marijo prišel Sveti Duh.

OLJENKA MIRU
Ob 800-letnicah sv. Frančiška potuje OLJENKA MIRU po krajih kjer prebivajo Frančiškovi bratje in sestre. Pri nas bo na oltarju sv. Frančiška do prihodnje nedelje, potem pa gre k Sveti Trojici.
Ustavimo se ob njej in molimo za mir.

MARIJA POMAGAJ, 24. 5.
V Sloveniji je slovesni praznik, saj je Marija Pomočnica kristjanov oz. Marija Pomagaj glavna zavetnica slovenskega naroda. K nastanku praznika sta pripomogla dva zgodovinska dogodka. V času papeža Pija V. (1566–1572) so dežele okrog sredozemskega morja ogrožali Turki. Zbral je 222 ladij in 40.000 vojakov, ki so se kleče izročili Marijinemu varstvu. Vnela se je huda bitka, v kateri so osvobodili 15.000 krščanskih sužnjev.

ŠMARNICE 2024
Letošnja šmarnična branja nam predstavljajo dva svetniška kandidata:
Pri DOPOLDANSKIH MAŠAH ob 9. uri prebiramo o božji služabnici CVETANI PRIOL avtorja p. Branka Petauerja OCist.
Pri VEČERNIH MAŠAH ob 19. uri pa prisluhnemo šmarnicam za otroke o misijonarju in božjem služabniku ANDREJU MAJCNU avtorice Barbare Kastelec. Oba sta tesno povezana z Mariborom, Andrej še posebej z našo cerkvijo.

KATEHEZA ZA ODRASLE
Vsako sredo ob 17. uri potekajo srečanja VEROUKA ZA ODRASLE, obenem pa je organizirano tudi varstvo otrok udeležencev. Zakaj ne bi tudi vi poglobili poznavanja naše krščanske vere?

SVEČE MATERE USMILJENJA
Na voljo so spominske sveče Matere Usmiljenja, s katerimi lahko obogatite svoje domove ali pa jih podarite tistim, ki ne morejo več v našo baziliko.

MAŠNI NAMENI
V pisarni lahko naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Nagovor pred opoldansko molitvijo,
15. maj 2024
Ljubezen

Ljubezen je vrh celotne poti, ki smo jo prehodili s katehezami o krepostih. Misel na ljubezen nam takoj razširi srce in misli se podajo k besedam svetega Pavla iz Prvega pisma Korinčanom. Ob koncu te čudovite hvalnice, apostol navede trojico teologalnih kreposti in pravi: »Za zdaj pa ostanejo vera, upanje, ljubezen, to troje. In največja od teh je ljubezen« (1 Kor 13,13).
Pavel te besede nameni skupnosti, ki je vse prej kot popolna v bratski ljubezni: kristjani v Korintu so bili precej prepirljivi, obstajale so notranje razprtije, nekateri so mislili, da imajo vedno prav in niso poslušali drugih, ampak so jih imeli za manjvredne. Pavel jih opozarja, da spoznanje napihuje, ljubezen pa izgrajuje (prim. 1 Kor 8,1). Apostol nato poroča o škandalu, ki se nanaša na trenutek največje združitve krščanske skupnosti, namreč na »Gospodovo večerjo«, evharistično obhajanje: tudi tam so bili razdori in nekateri so celo izkoristili priložnost, da so jedli in pili, pri tem pa izključevali tiste, ki niso imeli ničesar (prim. 1 Kor 11,18-22). To Pavel ostro obsodi: »Vi se res zberete, a temu se ne reče jesti Gospodovo večerjo« (1 Kor 11,20). Kdo ve, morda v skupnosti v Korintu nihče ni pomislil, da je storil greh, in so se jim te ostre apostolove besede zdele nekoliko nerazumljive.

Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.