OZNANILA na Nedeljo SVETE TROJICE, 26. 5. 2024

KRŠČUJTE V IMENU OČETA IN SINA IN SVETEGA DUHA

Tisti čas se je enajst učencev odpravilo v Galilejo na goro,
kamor jim je bil Jezus naróčil.
Ko so ga zagledali,
so se mu do tal priklonili,
nekateri pa so dvomili.
Jezus je pristopil in jim spregovóril:
»Dana mi je vsa oblast v nebesih in na zemlji.
Pojdite torej in poučujte vse narode.
Krščujte jih v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha
in učite jih izpolnjevati vse,
kar koli sem vam zapovedal!
In glejte:
jaz sem z vami vse dni do konca sveta.«
(Mt 28,16-20)

Ob vstajenju je Jezus povabil učence, naj gredo v Galilejo, vendar še vedno niso vsi verovali. V nekatere se je zasejal dvom o njegovem vstajenju.
Jezus se zaradi tega ne vznemirja, ampak jim naroči, naj poučujejo in krščujejo v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. In ko so prejeli Svetega Duha, so doumeli vse, kar jim je Jezus govoril.

NAPOVEDNIK

Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Pri sv. maši ob 11.30 prepeva zbor LAUDAMUS pod vodstvom prof. Simone Fišer.

Popoldne je ob 16h srečanje ZAKONSKE SKUPINE FK.

Popoldne je ob 16h srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP4.

SV. REŠNJE TELO IN KRI, 30. 5.
Na drugi četrtek po binkoštih obhajamo praznik Jezusove navzočnosti v zakramentu sv. Rešnjega telesa in krvi, ki je središče krščanske vere in zakramentalnega življenja vernih.
Na praznik imamo TELOVSKO PROCESIJO, s čimer tudi navzven pokažemo svojo vero. Pri nas bomo imeli procesijo dvakrat: po sv. maši ob 8.30 in po večerni sv. maši ob 19.00.
Praznik je zapovedan, zato se ta dan udeležimo bogoslužja kot ob nedeljah.
Izraz evharistija prihaja iz grškega glagola eucharistein, ki pomeni zahvaljevati se. Postavitve zakramenta evharistije se spominjamo pri vsaki maši, posebej tedaj, ko duhovnik izreka posvetilne besede nad kruhom in vinom. Takrat kruh postane Jezusovo telo, vino pa Jezusova kri. Posvečene hostije se hranijo v tabernaklju. Namen hranjenja posvečenih hostij je dejstvo Jezusove trajne navzočnosti v zakramentalni obliki kot tudi možnost za češčenje in obhajanje bolnikov po domovih.
Zakrament evharistije skupaj s krstom in birmo sodi med zakramente uvajanja v krščanstvo. Evharistija pomeni tako polnost in vrh uvajanja v krščanstvo.

SKLEP ŠMARNIC, 31. 5.
Na zadnji dan meseca maja obhajamo praznik OBISKANJA DEVICE MARIJE, ko se spominjamo njenega obiska pri sorodnici Elizabeti.
Na ta dan lahko v naši baziliki prejmete POPOLNI ODPUSTEK.

VRTNICE 2024
V mesecu juniju bomo pri mašah prebirali VRTNICE z naslovom Ljubezen ni ljubljena, ki zajemajo iz bogate zapuščine sv. Frančiška Asiškega. Razmišljanja je pripravil frančiškan br. Miran Špelič.

OLJENKA MIRU
Ob 800-letnicah sv. Frančiška potuje OLJENKA MIRU po krajih kjer prebivajo Frančiškovi bratje in sestre. Danes gre na pot k Sveti Trojici.

ROMANJE MARIJINE IKONE
V torek, 28. 5., priroma v našo baziliko ikona Marije, kraljice Frančiškove družine.
Ikona Kraljice Frančiškove družine (Ikona Regina Familiae Franciscanae) je bila napisana leta 2018 v Litvi, ob 3. evropskem kongresu OFS in Frame. Takrat je začela svoje romanje po bratstvih OFS in Frame po Evropi.
Na ikoni so pod podobo Jezusa in Marije glavni zavetniki Frančiškove družine: sv. Frančišek, sv. Klara in sv. Elizabeta Ogrska.
Od nas se bo poslovila v soboto, 1. 6.

SVEČE MATERE USMILJENJA
Na voljo so spominske sveče Matere Usmiljenja, s katerimi lahko obogatite svoje domove ali pa jih podarite tistim, ki ne morejo več v našo baziliko.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
22. maj 2024
Ponižnost

Ponižnost je nasprotje napuha. Medtem ko ošabnost in prevzetnost napihujeta človeško srce, zaradi česar se zdi, da smo več, kot smo, ponižnost vse vrne v pravo razsežnost: smo čudovita, a omejena bitja z odlikami in napakami. Sveto pismo nas že od začetka opominja, da smo prah in da se bomo v prah povrnili. Beseda “ponižen” namreč izhaja iz besede humus, zemlja. Pa vendar se v človeškem srcu pogosto pojavijo deliriji vsemogočnosti.
Da bi se osvobodili napuha, bi zadoščalo zelo malo, dovolj bi bilo motriti zvezdnato nebo, da bi spet dobili pravo mero, kot pravi psalm: »Ko gledam nebo, delo tvojih prstov, luno in zvezde, ki si jih utrdil: Kaj je človek, da se ga spominjaš, sin človekov, da ga obiskuješ?« (Ps 8,4-5). Sodobna znanost pa nam omogoča, da obzorje še razširimo mnogo bolj in še bolj začutimo skrivnost, ki nas obdaja in v nas prebiva.
Blagor ljudem, ki v svojem srcu ohranjajo to zaznavanje lastne majhnosti. Te osebe so obvarovane prevzetnosti. Jezus v svojih blagrih izhaja prav iz njih: »Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo« (Mt 5,3). To je prvi blagor, ker je osnova za ostale, ki sledijo: krotkost, usmiljenje, čistost srca namreč izhajajo iz tega notranjega občutka majhnosti. Ponižnost je vrata do vseh kreposti.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.