OZNANILA na 7. velikonočno nedeljo, 16. 5. 2021

VERNIKI NAJ BODO ENO, KAKOR STA OČE IN SIN ENO

Tisti čas je Jezus povzdignil oči k nebu in molil:
»Sveti Oče, ohrani jih v svojem imenu, ki si mi ga dal,
da bodo eno kakor midva.
Dokler sem bil z njimi, sem jih varoval v tvojem imenu, ki si mi ga dal.
Obvaroval sem jih in nobeden izmed njih se ni pogúbil,
razen sina pogubljenja, da se izpolni Pismo.
Zdaj odhajam k tebi, vendar to govorim na svetu,
da bodo imeli v sebi polnost mojega veselja.
Izróčil sem jim tvojo besedo, svet pa jih je zasovražil,
ker niso od sveta, kakor jaz nisem od sveta.
Ne prosim, da jih vzameš s sveta, ampak da jih obvaruješ hudega.
Niso od sveta, kakor jaz nisem od sveta.
Posveti jih v resnici; tvoja beseda je resnica.
Kakor si mene poslal na svet, sem tudi jaz njih poslal v svet,
in zanje se posvečujem, da bi bili tudi oni posvečeni v resnici.«
(Jn 17,11-19)

Prošnja za edinost med učenci izraža Jezusovo skrb zanje. Želi, da bi bili povezani, kot sta povezana onadva, Oče in Sin.
Po tem, ko jim je izročil Očetovo besedo, jih po svojem vnebohodu priporoča Očetu, da jih obvaruje hudega in jih posveti v resnici.
Gospod, naj v moči tvojega obljubljenega Svetega Duha pogumno v svet prinašam resnico!

NAPOVEDNIK
Ob 19.30 je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2 na daljavo.

V torek, 18. 5., ob 17. uri bo SREČANJE STARŠEV PRVOOBHAJANCEV na daljavo.

V sredo, 19. 5., ob 17. uri bo SREČANJE STARŠEV BIRMANCEV na daljavo.

BINKOŠTNA DEVETDNEVNICA
Poteka duhovna priprava na binkošti, praznik Svetega Duha.
Pričela se je v petek po prazniku Gospodovega vnebohoda in traja do binkošti.
Prvo devetdnevnico so obhajali Marija in apostoli v dneh med vnebohodom in prihodom Svetega Duha na binkoštni praznik. Vztrajali so v molitvi in prošnji za to, kar jim je Jezus obljubil: Svetega Duha Tolažnika.
Binkoštna devetdnevnica je zelo pomembna, saj je to molitev za to, kar je v Cerkvi najodličnejše: za darove Svetega Duha.
To je povabilo k molitvi »da bi se ponovno vrnili v gornjo izbo« in začeli vsak dan klicati Svetega Duha ter ga prositi za potrebe trenutnega dne in vse prihodnosti.
V molitvi se spomnimo tudi naših birmancev, ki bodo v začetku junija prejeli zakrament sv. birme.

OSTARELI IN BOLNI
Opažamo, da mnogi bolni in ostareli, potem ko ne morejo več sami priti v cerkev, ostanejo brez duhovne oskrbe. Spodbujamo vse, ki skrbite zanje, da jim omogočite obisk duhovnika na prvi petek v mesecu, ko po domovih prinašamo sv. obhajilo, smo na voljo za sv. spoved in po potrebi tudi sv. bolniško maziljenje. Pokličite nas torej in se bomo oglasili pri vas.
Ne pozabite, da je vsako nedeljo ob 8.30 iz naše bazilike prenos sv. maše po TV Exodus.

KORONAVIRUSNI UKREPI
Počasi se koronavirusna epidemiološka situacija izboljšuje in ukrepi se vsak teden bolj sproščajo. Vendar ostanimo pozorni in previdni, še posebej tisti, ki še niste cepljeni, saj je virus še prisoten in preži na nas.

Udeležba pri sv. maši je dovoljena.

Epidemiološki ukrepi določajo, da je lahko v naši cerkvi 83 oseb ali 83 družin istočasno. Lahko se PRIJAVITE v pisarni oz. prek spletnega obrazca: www.bazilika.info/mase

Pred vstopom v cerkev si nadenite zaščitno obrazno masko in si razkužite roke! V cerkvi ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Kropilniki z blagoslovljeno vodo so izpraznjeni.

Med sveto mašo je dovoljeno cerkveno ljudsko, zborovsko in solistično petje.

Rokovanje ob pozdravu miru se opusti.

Med tednom ob 9h neposredno prenašamo sv. maše preko naše spletne strani, ob nedeljah pa je prenos sv. maše ob 8.30 na TV Exodus.

Za SV. SPOVED smo na voljo v spovednicah v cerkvi med vsako sv. mašo. Spovednice imajo urejen prezračevalni sistem, vstopite pa pri zeleni lučki. Imejte masko in razkužene roke!

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
12. maja 2021

Molitveni boj
Vsi Božji možje in žene ne navajajo samo veselja molitve, ampak tudi neprijetnost in napor, ki ju molitev lahko povzroči: v kakšnem trenutku je ohraniti vero v času in načinu molitve težki boj. Kakšen svetnik je molil več let, ne da bi občutil kakršen koli okus, ne da bi zaznal koristnost. Tišina, molitev, zbranost so težke vaje, in kakšenkrat se človeška narava upre. Raje bi bili na katerem koli drugem koncu sveta, samo tam ne, na tisti klopi v cerkvi moliti. Kdor hoče moliti, si mora zapomniti, da vera ni lahka in da se včasih hodi skozi skoraj popolno temo, brez oprijemljivih točk. V življenju vere so trenutki, ki so temni, in zato jih nekateri svetniki imenujejo ‘temna noč’, kajti ne čuti se ničesar; a jaz še naprej molim.

Katekizem našteva dolgo vrsto sovražnikov molitve, ki jo otežujejo in ustvarjajo težave (KKC, 2726-2728). Nekdo dvomi, da lahko zares doseže Vsemogočnega: Zakaj Bog molči? Če je Vsemogočni, bi lahko rekel kakšno besedo in končal to zgodbo. Pred nedoumljivostjo božjega nekateri mislijo, da je molitev golo psihološko opravilo; nekaj, kar je celo koristno, a ne resnično in ne potrebno: lahko bi se jo celo prakticiralo, ne da bi morali biti verniki. In tako naprej … mnoge razlage.

Vir: www.vaticannews.va

Mašni nameni v tem tednu >>>

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.