OZNANILA na binkoštno nedeljo, 23. 5. 2021

DUH RESNICE VAS BO VODIL V VSO RESNICO

Kadar pa pride Tolažnik,
ki vam ga bom jaz poslal od Očeta,
Duh resnice, ki izhaja od Očeta,
bo on pričeval o meni.
Pa tudi vi boste pričevali, ker ste od začetka pri meni.
Še mnogo vam imam povedati, a zdaj bi še ne mogli nositi.
Ko pa pride on, Duh resnice,
vas bo vodil k popolni resnici;
ne bo namreč govoril sam od sebe,
temveč bo govoril, kar bo slišal,
in vam bo oznanjal prihodnje reči.
On bo poveličal mene, ker bo jemal iz mojega in oznanjal vam.
Vse, kar ima Oče, je moje;
zato sem rekel, da bo jemal iz mojega in oznanjal vam.
(Jn 15,26-27;16,12-15)

Jezusova obljuba apostolom, da bo poslal Duha Tolažnika, se je izpolnila deset dni po njegovem vnebohodu, ko je sedel na Očetovo desnico.
Apostoli so skupaj z Marijo molili in prosili ter bili obilno obdarovani s Svetim Duhom.
Sveti Duh jih je napolnil z močjo in pogumom, da so lahko oznanili resnico in veselje evangelija vsemu svetu.
Gospod, napolni me s svojim Svetim Duhom!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR, ob 10. uri pa prepeva OTROŠKI PEVSKI ZBOR MEHURČKI.

V četrtek, 27. 5., pričenjamo s TRIDNEVNO DUHOVNO PRIPRAVO na PRVO SVETO OBHAJILO, ki bo prihodnjo nedeljo ob 10. uri. Z molitvijo podprimo vse štiri letošnje prvoobhajance!

V četrtek, 27. 5., pričenjamo tudi BIRMANSKO DEVETDNEVNICO – neposredno duhovno pripravo na podelitev zakramenta sv. birme, ki bo v soboto, 5. 6., ob 11. uri. Z molitvijo podprimo vseh sedem birmancev!

V petek, 28. 5., bo med nami na redni BRATSKI VIZITACIJI naš provincialni minister p. Marjan Čuden.

V soboto, 29. 5., bo po dopoldanski sv. maši VAJA ZA PRVOOBHAJANCE pred nedeljsko slovesnostjo.

Prihodnjo nedeljo, 30. 5., ob 15. uri bo srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP3.

SLOVESNI PRAZNIK BINKOŠTI
Praznik obhajamo 50 dni po veliki noči in je praznik prihoda SVETEGA DUHA, ker je na ta dan po svetopisemskem sporočilu nad zbrane učence in Božjo mater Marijo prišel Sveti Duh.

ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR
Koronavirusni ukrepi so več kot eno leto omejevali zborovsko petje pri bogoslužju. Minulo nedeljo smo tako po dolgem času zopet lahko slišali prepevanje našega župnijskega pevskega zbora, ki redno bogati nedeljsko bogoslužje ob 8.30 pod vodstvom zborovodje Francija Divjaka in organistke Marije Dovečar.
Ob četrtkih ob 18. uri se zopet zbirajo na pevskih vajah, h katerim vabijo tudi nove pevke in pevce.
Če vas veseli prepevanje in bi želeli svoj pevski talent deliti tudi z drugimi, se oglasite na vajah in morda boste postali del župnijskega pevskega zbora.

KORONAVIRUSNI UKREPI
Koronavirusna epidemiološka situacija se izboljšuje in ukrepi se vsak teden bolj sproščajo. Vendar ostanimo pozorni in previdni, še posebej tisti, ki še niste cepljeni, saj je virus še prisoten in preži na nas.

Udeležba pri sv. maši je dovoljena.

Epidemiološki ukrepi določajo, da je lahko v naši cerkvi 83 oseb ali 83 družin istočasno. Lahko se PRIJAVITE prek obrazca: www.bazilika.info/mase

Pred vstopom v cerkev si nadenite zaščitno obrazno masko in si razkužite roke! V cerkvi ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Kropilniki z blagoslovljeno vodo so izpraznjeni.

Med sveto mašo je dovoljeno cerkveno ljudsko, zborovsko in solistično petje.

Rokovanje ob pozdravu miru se opusti.

Med tednom ob 9h neposredno prenašamo sv. maše preko naše spletne strani, ob nedeljah pa je prenos sv. maše ob 8.30 na TV Exodus.

Za SV. SPOVED smo na voljo v spovednicah v cerkvi med vsako sv. mašo. Spovednice imajo urejen prezračevalni sistem, vstopite pa pri zeleni lučki. Imejte masko in razkužene roke!

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
19. maja 2021

Raztresenost, suhota, malodušnost
Raztresenosti niso krive, vendar se je treba proti njim boriti. V dediščini naše vere obstaja krepost, na katero se pogosto pozablja, a je zelo navzoča v evangeliju. Imenuje se »čuječnost«. Jezus velikokrat pravi: »Čujte. Molite.« Jezus pogosto poziva učence k dolžnosti treznega življenja, ki jo vodi misel, da se bo prej ali slej vrnil kot ženin s poroke ali gospodar s potovanja. V trenutku, ki ga ne poznamo, bo ponovno odzvanjal glas našega Gospoda: in tisti dan blagor služabnikom, ki jih bo našel marljive, še vedno osredotočene na to, kar zares šteje. Niso se raztresli z zasledovanjem vsake zanimivosti, ki jim je prišla na misel, temveč so si prizadevali hoditi po pravi pot in delati dobro, opravljati svojo nalogo. To raztresenost, ko domišljija kroži in kroži kakor nora […], moramo zaustaviti in jo zapreti s pozornostjo.
Suhota nas usmerja k velikemu petku in veliki soboti. Ves dan Jezusa ni, je v grobu. Jezus je mrtev. Sami smo. To je misel suhote. Pogosto ne poznamo razlogov za suhoto: lahko je odvisna od nas, a tudi od Boga, ki dopušča določene situacije v zunanjem ali notranjem življenju. Duhovni učitelji opisujejo izkušnjo vere kot stalno izmenjavo obdobij tolažbe in potrtosti; trenutki, ko je vse enostavno, medtem ko so drugi zaznamovati s veliko težo.
Vir: www.vaticannews.va

Mašni nameni v tem tednu >>>

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.