OZNANILA na 7. nedeljo med letom, 23. 2. 2020

KRISTUS NAROČA LJUBITI SOVRAŽNIKE
Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem: »Slišali ste, da je bilo rečeno: ›Oko za oko in zob za zob.‹ Jaz pa vam pravim: Ne upirajte se hudobnežu, ampak če te kdo udari po desnem licu, mu nastavi še levo. In če se hoče kdo pravdati s teboj in ti vzeti obleko, mu pusti še plašč. In če te kdo sili eno miljo daleč, pojdi z njim dve. Če te kdo prosi, mu daj, in če si hoče kaj sposoditi od tebe, mu ne pokaži hrbta.
Slišali ste, da je bilo rečeno: ›Ljubi svojega bližnjega in sovraži svojega sovražnika.‹ Jaz pa vam pravim: Ljubíte svoje sovražnike in molíte za tiste, ki vas preganjajo, da boste otroci svojega Očeta, ki je v nebesih. On namreč daje svojemu soncu, da vzhaja nad hudobnimi in dobrimi, ter pošilja dež pravičnim in krivičnim. Če namreč ljubite tiste, ki ljubijo vas, kakšno plačilo vas čaka? Mar tega ne delajo tudi cestninarji? In če pozdravljate le svoje brate, kaj delate posebnega? Mar tega ne delajo tudi pogani? Bodite torej popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče.« (Mt 5,38-48)

Velikokrat nam na ustnice pride izgovor: »Nihče ni popoln!«
Tako namreč opravičujemo naše najrazličnejše spodrsljaje.
Jezus pa nas vabi in spodbuja, da bi si prizadevali in se potrudili biti boljši. Da bi ta svet spreminjali s svojim zgledom in z dobrimi deli.
Vir naše dobrote naj bo zavest o Božji dobroti, ki smo je deležni.
Še več, Jezus nas izziva, naj ne samo ne delamo hudega in ne vračamo hudega, temveč naj molimo za tiste, ki nam delajo hudo.
Gospod, pomagaj mi, da bom tvoja podoba v tem svetu!

Na današnjo nedeljo beremo po evangeliju 2. del pastirskega pisma naših škofov.
Poglej >>>

NAPOVEDNIK
V tem tednu potekajo šolske ZIMSKE POČITNICE, zato ta teden ne bo verouka in biblične skupine.

Na pustni torek je naša župnijska KARITAS zaprta!

Prihodnjo nedeljo, 1. 3., je popoldne ob 17. uri srečanje ZAKONSKE SKUPINE FK2.

PEPELNIČNA SREDA
V sredo pričenjamo postni čas. Pri obeh mašah bomo opravili OBRED PEPELJENJA, po katerem ima dan tudi ime – Pepelnica. Posipanje s pepelom je znamenje spokorne drže in naše pripravljenosti na spreobrnjenje ter verovanje evangeliju. Spominja nas tudi, da smo ustvarjeni iz prahu zemlje.
Postni čas je postavljen pred praznik Velike noči, ki jo vsako leto obhajamo na prvo nedeljo po prvi spomladanski polni luni. Postni čas traja 40 dni in šest postnih nedelj.

POSTNA POSTAVA
V postnem času imamo tudi več priložnosti za različne spokorne vaje.
Ob začetku in koncu postnega časa (Pepelnica in Veliki petek) za vse (od 18. do 60. leta) velja STROGI POST, ko ne uživamo mesa in se le enkrat na dan lahko do sitega najemo.
Tudi na vse POSTNE PETKE velja odpoved mesnim jedem, k čemur smo sicer spodbujeni skozi vse leto.
Seveda pa smo v postnem času povabljeni tudi k vsem drugim oblikam spokornosti in različnim odpovedim. Povabljeni smo, da zmanjšamo ali ukinemo vse nadstandardne priboljške.
Za otroke je to lahko 40 dni brez sladkarij, čokolade, slanarij, …
Odrasli lahko 40 dni abstiniramo alkoholne pijače, kajenje in druge razvade.
To seveda ne velja samo za hrano!
Velik izziv je odpoved grdemu govorjenju (preklinjanju), opravljanju, obrekovanju, …
Potrudimo se biti vsaj 40 dni prijazni, spoštljivi, dobronamerni, …
Zakaj se ne bi odpovedali nepotrebnemu gledanju televizije, igranju računalniških iger, brezglavemu brskanju po internetu oz. družbenih omrežjih.
Vsaka odpoved naj za seboj potegne odločitev! Če zmanjšam gledanje televizije za eno uro na dan, imam eno uro časa, ki ga lahko posvetim ostalim družinskim članom, osamljenim prijateljem in znancem, … Lahko tudi več molim.
Ko se odpovedujem različnim prehranskim priboljškom, lahko na ta način privarčevani denar namenim ubogim.
Postni čas nas torej vabi in izziva, da bi postali boljši, da bi v sebi odkrili tisto, kar nas oddaljuje od Boga in drugih in to izničili.
Ne izpustimo te čudovite priložnosti!

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 1. 3. 2020:

  • ob 8.30: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: Jan Trebše, 2. berilo: Suzana Markovič

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
19. februarja 2020

Blagor krotkim, kajti deželo bodo podedovali
»Blagor krotkim, kajti deželo bodo podedovali« (Mt 5,5), se glasi tretji od osmih blagrov. Kot je pojasnil papež, tukaj uporabljen izraz »krotki«, dobesedno pomeni blag, miren, ljubezniv, nenasilen. Krotkost se kaže v konfliktnih trenutkih, vidimo jo, kako se reagira v sovražni situaciji. Kdorkoli se lahko zdi krotak, ko je vse mirno. A kako reagira »pod pritiskom«, če ga kdo napade ali užali?
Sv. Pavel na nekem mestu piše o »krotkosti in prizanesljivosti Kristusa« (2 Kor 10,1). Sv. Peter spomni na Jezusovo držo med trpljenjem: ni se odzival in ni grozil, kajti »vse je prepuščal njemu, ki sodi pravično« (1 Pt 2,23). Jezusova krotkost se zelo vidi v trpljenju.
Krotak je torej tisti, ki »deduje« najodličnejše ozemlje. Ni nek bojazljivec, nek slabotnež, ki si najde zasilno moralo, da bi tako ostal zunaj problemov. Vse prej kot to! Je oseba, ki je prejela dediščino in je ne želi zapraviti. Krotak človek ni ustrežljivec, ampak je Kristusov učenec, ki se je naučil braniti precej drugačno deželo. Brani svoj mir, brani odnos z Bogom, brani svoje darove, Božje darove, ko skrbi za usmiljenje, bratstvo, zaupanje, upanje. Kajti krotke osebe so usmiljene, bratske, polne zaupanja, so osebe z upanjem.

Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.