OZNANILA na 6. nedeljo med letom, 16. 2. 2020

JEZUS DOPOLNJUJE POSTAVO
Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem: »Ne mislite, da sem prišel razvezat postavo ali preroke; ne razvezat, temveč dopolnit sem jih prišel. Resnično, povem vam: Dokler ne preideta nebo in zemlja, ne bo prešla niti ena črka ali ena črtica postave, preden se vse ne zgodí. Kdor bo torej kŕšil eno od teh, pa čeprav najmanjših zapovedi in bo tako ljudi učil, bo najmanjši v nebeškem kraljestvu. Kdor pa jih bo izpolnjeval in učil, bo velik v nebeškem kraljestvu. Kajti povem vam: Če vaša pravičnost ne bo večja kakor pravičnost pismoukov in farizejev, ne pridete v nebeško kraljestvo.
[…]
Če torej prineseš svoj dar k oltarju in se tam spomniš, da ima tvoj brat kaj proti tebi, pústi dar tam pred oltarjem, pojdi in se najprej spravi z bratom, potem pa se vrni in daruj svoj dar. Spravi se hitro s svojim nasprotnikom, dokler si z njim še na poti, da te nasprotnik ne izroči sodniku, sodnik pa pazniku, da te vrže v ječo. Resnično, povem ti: Ne prideš od tam, dokler ne plačaš vse do zadnjega novčiča.
Slišali ste, da je bilo rečeno: ›Ne prešuštvuj!‹ Jaz pa vam pravim: Kdor koli s poželenjem gleda žensko, je v srcu že prešuštvoval z njo.
[…]
Dalje ste slišali, da je bilo starim rečeno: ›Ne prisegaj po krivem; izpolni pa, kar si prisegel Gospodu!‹ Jaz pa vam pravim: Sploh ne prisegajte! Ne pri nebu, ker je Božji prestol, ne pri zemlji, ker je podnožje njegovih nog, ne pri Jeruzalemu, ker je mesto vélikega kralja. Tudi pri svoji glavi ne prisegaj, ker niti enega lasu ne moreš narediti belega ali črnega. Vaš ›da‹ naj bo ›da‹, in vaš ›ne‹ naj bo ›ne‹; kar je več kot to, je od hudega.« (Mt 5,17-37)

Zapovedi ali pravila lahko razumemo kot okvir, ki drži skupaj naše življenje v različnih oblikah skupnosti.
Bistvo pa ni v črki pravil, ampak v njihovem duhu. Zapovedi so nam dane, da gradijo našo povezanost, naše odnose.
Gospod, pomagaj nam, da bomo znali živeti v duhu medsebojne povezanosti in spoštovanja.

Na današnjo nedeljo beremo po evangeliju 1. del pastirskega pisma naših škofov.
Poglej >>>

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 10. uri prepeva otroški pevski zbor MEHURČKI pod vodstvom Fani Pečar.

Popoldne ob 17. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

V petek, 21. 2., po večerni sv. maši ob 20h bo srečanje ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA.

V tem tednu bodo na Brezjah potekale redne tedenske duhovne vaje za brate frančiškane.

Humanitarno-medicinska odprava UGANDA 2020
Med nami je skupina bodočih zdravnikov, ki gre oktobra 2020 na 3 mesečno humanitarno-medicinsko odpravo v Ugando.
Odpravo sestavlja pet članov:
– Žiga Kalamar, mladi zdravnik iz Prekmurja
– Blaž Jezernik, absolvent splošne medicine iz Zgornje Savinjske doline
– Matija Jager, študent splošne medicine iz Ljubljane, tudi sicer aktiven skavt in član Stična banda
– Vanesa Koračin, absolventka splošne medicine iz Dolenjske
– Maja Gosak, mlada zdravnica iz Maribora

Humanitarne medicinske odprave v Ugando se pod okriljem Sekcije za tropsko medicino odvijajo vse od leta 2005, kjer je Sekcija s pomočjo Ministrstva za zdravstvo v Ugandi, Edirise UK in katoliške cerkve uspela zgraditi kliniko na otoku Bwama na jezeru Bunyonyi. Otok je zaradi svoje centralne lege za bolnike dostopen z vseh strani, del klinike pa predstavlja tudi urejena porodnišnica.
V obseg našega dela bo spadalo vsakodnevno delo na omenjeni kliniki, outreach programi za zagotavljanje zdravstvene oskrbe prebivalcem odročnejših vasi in v primeru hujših ter neobvladljivih bolezenskih stanj organizacija transporta do najbližjih bolnišnic. Vodili bomo tudi programa oskrbe podhranjenih otrok in oskrbe kroničnih ran.
Odprava je povezana z izdatnimi finančnimi stroški, ki jih morajo zbrati sami.
Pomagate lahko:
• z nakupom izdelkov
• z donacijo materiala
• z nakazilom na transakcijski račun
• s sklenitvijo donatorske pogodbe.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 23. 2. 2020:

  • ob 8.30: 1. berilo: Ivana Račel, 2. berilo: Janko Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Štefka Humar, 2. berilo: Josip Markanovič
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Claudio Korošec, 2. berilo: Suzana Markovič

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
12. februarja 2020

»Blagor žalostnim,
kajti potolaženi bodo«

Papež Frančišek je dejal, da imamo žalostne, ki jih je treba potolažiti, a včasih imamo tudi tiste, ki jih je treba prebuditi, kajti imajo kamnito srce in ne čutijo sočutja pred bolečino drugih.
Papež Frančišek je pri katehezi pojasnil, da je v grškem jeziku, v katerem je napisan evangelij, drugi blagor, torej »blagor žalostnim«, izražen z glagolom, ki ni v pasivni obliki, ampak v aktivni: blagrovani [blaženi] ne podležejo tej žalosti, ampak »se žalostijo«, jočejo v sebi. Gre za držo, ki je postala središčna v krščanski duhovnosti in ki so jo puščavski očetje, prvi menihi v zgodovini, imenovali »penthos«, to je notranja bolečina, ki odpira za odnos z Gospodom in bližnjim, za nov in obnovljen odnos z Bogom in bližnjim.
Ta žalost ima v Spisih dva vidika. Prvi vidik je žalost zaradi smrti ali zaradi trpljenja nekoga. Drugi vidik pa so solze zaradi lastnega greha, ko srce krvavi zaradi bolečine ob žalitvi Boga in bližnjega. Pri prvem vidiku »gre torej za to, da imamo drugega radi na tak način, da se nanj ali nanjo navežemo in delimo njegovo ali njeno bolečino. So osebe, ki ostanejo oddaljene, korak zadaj; a pomembno je, da drugi naredijo luknjo v našem srcu,« je izpostavil sveti oče.

Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.