OZNANILA na 5. nedeljo med letom, 4. 2. 2024

OZDRAVIL JE RAZNOVRSTNE BOLNIKE

Tisti čas je Jezus prišel iz shodnice
in se z Jakobom in Janezom takoj napótil v Simonovo in Andrejevo hišo.
Simonova tašča je ležala, ker je bila vročična,
in brž so mu povedali o njej.
Pristópil je, jo prijel za roko in jo vzdignil.
Vročica jo je pustila in ona jim je stregla.
Ko pa se je zvečerilo in je sonce zašlo,
so prinašali k njemu vse bolnike in obsedene.
Vse mesto se je zbralo pred vrati.
In ozdrávil je veliko bolnikov z različnimi boleznimi
in izgnal veliko hudih duhov, ki pa jim ni dovôlil govoriti, ker so ga poznali.
Navsezgodaj, ko je bilo še čisto temno,
je vstal, se odpravil ven na samoten kraj in tam molil.
Simon in njegovi tovariši so mu sledili.
Ko so ga našli, so mu rekli: »Vsi te iščejo.«
Rekel jim je: »Pojdimo drugam, v bližnja naselja,
da bom tudi tam oznanjal, kajti za to sem prišel.«
In prihajal je v njihove shodnice, oznanjal po vsej Galileji in izganjal hude duhove.
(Mr 1,29-39)

Jezus je prišel, da bi oznanjal, medtem pa je mnoge ozdravil in rešil obsedenosti.
Tudi umaknil se je v samoto in molil.
Gospod, naj nikoli ne pozabim na srečanje s teboj v molitvi!

NAPOVEDNIK
Danes smo prisluhnili 1. delu pisma slovenskih škofov pred postnim časom. Preberi sam >>>

Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

V torek, 6. 2., je ob 20. uri srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP3.

Prihodnjo nedeljo, 11. 2., je ob 16.30 srečanje bratov in sester FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA.

Prihodnjo nedeljo, 11. 2., je ob 16.30 uri srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP4.

LURŠKA MATI BOŽJA, 11. 2.
Leta 1858, štiri leta zatem, ko je papež Pij IX. razglasil versko resnico, da je Marija brez madeža izvirnega greha spočeta, se je v skalnati votlini blizu francoskega mesta Lurd Marija prikazala deklici Bernardki Soubirous. Predstavila se ji je: »Brezmadežno spočetje sem.«
Bernardki se je Marija prikazala osemnajstkrat. Učila jo je prav delati znamenje sv. križa, jo spodbujala, naj ima rada rožni venec, naj dela pokoro in moli za grešnike.
11. februarja 1858 se je štirinajstletni Bernardki Soubirou v Lurdu prvič prikazala lepa Gospa – Božja Mati Marija. 14. februarja 1858 je šla k votlini skupaj s prijateljicami, a je lepo Gospo videla le ona. K votlini je šla ponovno 18. februarja 1858 in Gospa jo je povabila, naj prihaja k votlini petnajst dni. Bernardka je nato prihajala k votlini. Ob votlini je Bernardka pokleknila, molila rožni venec, nato pa v zamaknjenju gledala Gospo in se z njo pogovarjala. Opazovalcev je bilo vsakokrat več, a Gospo je videla le Bernardka. Zadnje prikazovanje je bilo 16. julija 1858.
Cerkvene in posvetne oblasti so Bernardko zasliševale in jo preizkušale, a ona je vselej odgovarjala enako in v miru. 18. januarja 1862 je komisija sporočila: »Prepričani smo, da je prikazovanje nadnaravno in da je Gospa, ki jo je videla Bernardka, presveta Devica Marija.«

PRIDRUŽITEV BAZILIKI MARIJE VELIKE
Kapitelj patriarhalne liberianske bazilike v Rimu (bazilike Marije Velike) je dne 11. februarja 1906 mariborsko cerkev sv. Marije, Matere usmiljenja, pridružil in povezal z večjo baziliko Marije Velike v Rimu. Tako more cerkev sv. Marije, Matere usmiljenja doseči vse milosti, odpustke, predpravice in dovoljenja, ki so jih rimski papeži podelili liberijanski baziliki (baziliki Marije Velike).
Več o tem >>>

POPOLNI ODPUSTEK
Prihodnjo nedeljo, 11. 2., ob spominu Lurške Marije in pridružitvi baziliki Marije Velike, lahko v naši baziliki prejmete popolni odpustek.

KATEHEZA ZA ODRASLE
Vsako sredo ob 17. uri potekajo srečanja VEROUKA ZA ODRASLE, obenem pa je organizirano tudi varstvo otrok udeležencev. Zakaj ne bi tudi vi poglobili poznavanja naše krščanske vere?

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spleta lahko naročite MAŠNE NAMENE. Z mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo za februar in marec.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
31. januar 2024
Jeza

Jeza je grešno nagnjenje, ki v svoji najsilnejši obliki ne dopušča predaha. Če nastane zaradi storjene (ali domnevno storjene) krivice, se pogosto ne sproži proti storilcu, ampak proti prvemu, na katerega človek naleti. Obstajajo moški, ki na delovnem mestu zadržujejo jezo in delujejo kot mirne in sočutne osebe, a ko pridejo domov, postanejo neznosni za svoje žene in otroke. Jeza je splošno razširjeno grešno nagnjenje: lahko nam jemlje spanec in nas pripraviti do tega, da v mislih nenehno kujemo načrte, ne da bi našli pregrado za utemeljevanje in tok misli.
Jeza je grešno nagnjenje, ki uničuje človeške odnose. Izraža nezmožnost sprejemanja drugačnosti drugega, zlasti kadar se njegove življenjske odločitve razlikujejo od naših. Ne ustavi se pri napačnem ravnanju ene osebe, temveč vse vrže v isti kotel: jezo in užaljenost sproža drugi, kakršen je, drugi kot tak. Človek začne sovražiti ton njegovega glasu, banalne vsakdanje geste, njegove načine razmišljanja in čustvovanja.
Ko odnos doseže to stopnjo izprijenosti, je jasnost misli že izgubljena. Kajti ena od značilnosti jeze je namreč ta, da se skozi čas ne zmanjša. V takih primerih celo razdalja in molk, namesto da bi breme nerazumevanja ublažila, ga še povečata.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.