OZNANILA za 4. nedeljo med letom, 29.1.2017

»Blagor ubogim v duhu, zakaj njih je nebeško kraljestvo.
Blagor krotkim, zakaj ti bodo deželo posedli.
Blagor žalostnim, zakaj ti bodo potolaženi.
Blagor lačnim in žejnim pravice, zakaj ti bodo nasičeni.
Blagor usmiljenim, zakaj ti bodo usmiljenje dosegli.
Blagor čistim v srcu, zakaj ti bodo Boga gledali.
Blagor miroljubnim, zakaj ti bodo Božji otroci.
Blagor njim, ki so zaradi pravice preganjani, zakaj njih je nebeško kraljestvo.
Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali in preganjali in vse hudo zoper vas lažnivo govorili. Veselite se in radujte, zakaj vaše plačilo v nebesih je veliko.” (Mt 5,1-12)

KAKO UČINKOVITO BRATI SVETO PISMO?
Ob nedelji Svetega pisma se vprašajmo »Kako brati Sveto pismo?«.
Beri redno. Tako kot pri hrani in vadbi je tudi tu najboljši način »malo in večkrat«.
Beri načrtno. Če se zaženeš v Sveto pismo in začneš brati, kar ti pride pred oči, boš kmalu zmeden.
Beri ga kot celoto. To ne pomeni: preberi vse naenkrat. Poskušaj ugotoviti, kako določeni odlomek ali knjiga pojasnjuje druge.
Odlomke povezuj. Bodi pozoren tudi na to, kako se na različnih mestih pojavljajo določene teme na popolnoma drugačen način.
Beri pozorno. Trudi se, da boš bral tako, da boš tudi mislil, kaj bereš. Poskušaj se kot novinar vživeti v dejanski položaj. Sprašuj se o vsem, kar bereš; vzbuja naj ti vprašanja in kritiko.
Odgovori na to, kar bereš. Pravi preizkus naše iskrenosti ni v tem, koliko smo prebrali, ampak koliko se po tem tudi ravnamo.

V četrtek, 2. februarja, je PRAZNIK JEZUSOVEGA DAROVANJA – SVEČNICA. Pri vseh mašah, ki bodo po nedeljskem urniku, bomo blagoslovili sveče.
Praznik Jezusovega darovanja imenujemo tudi “svečnica”, zaradi blagoslova sveč. Jezus je namreč luč, ki je prišla na svet, da bi razsvetlila temine človeškega življenja in v vsakem človeku vžgala hrepenenje po večni luči, po večnem življenju.

V petek, 3. februarja, goduje SV. BLAŽ. Na ta dan lahko pri vseh mašah prejmete BLAGOSLOV SVETEGA BLAŽA. V hudih stiskah poznega srednjega veka, ko so razsajale razne kužne bolezni, se je začelo širiti češčenje “štirinajstih zavetnikov v sili” – svetnikov, ki so jih častili za posebne potrebe. Mednje spada tudi sveti Blaž, zavetnik zoper bolezni vratu in grla, ker je po legendi neki materi ozdravil sina edinca, ki je pogoltnil ribjo kost. Zaradi te prigode in tudi zaradi bližine svečnice Cerkev na god svetega Blaža vernikom podeljuje poseben blagoslov.

V četrtek vas ob 18. uri VABIMO K MOLITVI ZA NOVE DUHOVNE POKLICE.

Na PRVI PETEK, 3. februarja, bomo na domovih obiskali bolnike. Vabljeni k pobožnosti prvega petka.

Na PRVO SOBOTO, 4. februarja, vas vabimo k pobožnosti prvih sobot.

V petek, 3. februarja, bomo ob 15. uri začeli POSPRAVLJATI JASLICE. Lepo prosimo za pomoč.

V soboto, 4. februarja, bo ob 20. uri seja ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA. Lepo vabljeni.

Od 20. do 23. aprila bomo romali v MEDŽUGORJE. Cena romanja je 140 €. V ceno so vključeni prevoz, 3 nočitve, 2 polna penziona in 1 polpenzion. Odhod bo v četrtek, 20. 4. 2017, ob 5.00. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 5. 2. 2017:

  • ob 8.30: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: Martina Majerle, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Bernardka Uratnik
  • ob 19.00: 1. berilo: Jan Trebše, 2. berilo: Lucija Šeme

DUHOVNA ISKRICA
Sveto pismo ni nekaj, kar pripada preteklosti. Gospod govori v sedanjosti, danes govori z nami, nam podarja luč, nam kaže pot življenja, nam podarja občestvo ter nas pripravlja in odpira za mir.
(Benedikt XVI.)

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)

»Večina družin spoštuje starejše ljudi, jih obdaja z ljubeznijo in jih ima za blagoslov. /…/ [O]bstaja nevarnost, da starejše dojemamo kot breme. Na drugi strani pa nega, ki jo terjajo, postavi njihove svojce na težko preizkušnjo«. »Kolikor bolj skušamo podaljšati življenje, toliko nujnejše je, da cenimo zadnje trenutke življenja. Krhkost in odvisnost starejših včasih krivično izkoriščajo za gospodarske koristi. Številne družine nas učijo, da se je mogoče soočiti z zadnjim obdobjem življenja tako, da zaključek celotnega bivanja tako ovrednotimo, da ga vključimo v velikonočno skrivnost. Veliko starejših sprejmejo cerkvene ustanove, kjer lahko živijo v mirnem in družinskem okolju. Evtanazija in samomor s tujo pomočjo predstavljajo hudo grožnjo za družine po vsem svetu. V mnogih državah je ta praksa dovoljena. Cerkev, ki odločno nasprotuje takim praksam, čuti dolžnost, da pomaga družinam, ki skrbijo za svoje starejše in bolne člane.«
(Drugo poglavje “Realni položaj in izzivi družine”, podpoglavje “Položaj današnje družine”, točka 48)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.