OZNANILA za 3. nedeljo med letom, 12.1.2018

Ko je šel ob Galilejskem jezeru, je zagledal Simona in Andreja, Simonovega brata, ki sta metala mrežo v jezero; bila sta namreč ribiča. Jezus jima je rekel: »Hodita za menoj in naredil vaju bom za ribiča ljudi!« Takoj sta pustila mreže in šla za njim. (Mr 1,16-18)

Gospod Jezus, Božji Pastir duš, ti si poklical apostole, da bi postali ribiči ljudi. Pritegni tudi danes k sebi goreče in plemenite fante iz naših družin ter jih naredi za svoje učence in služabnike. Zbudi v njih željo po odrešenju vseh ljudi, za katere na naših oltarjih vsak dan obnavljaš svojo daritev na križu. Tudi številna in velikodušna srca deklet milostno pokliči, Gospod. Vlij jim hrepenenje po evangeljski popolnosti in zbudi v njih željo, da se bodo v službi za tvojo Cerkev ter za uboge in bolne žrtvovale z vsem žarom in vso močjo tvoje ljubezni. Amen.
bl. papež Pavel VI.

NAPOVEDNIK

V četrtek, 25. januarja, je SLOVESNI PRAZNIK MATERE USMILJENJA, zavetnice naše bazilike. Glavna slovesnost bo pri sveti maši ob 9. uri, ko bo tudi sklep molitvene osmine za edinost kristjanov. Maševal bo mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

Po Dekretu Kongregacije za bogoslužje in disciplino zakramentov lahko verniki na praznik Matere Usmiljenja v naši baziliki prejmejo POPOLNI ODPUSTEK pod običajnimi pogoji: da vernik opravi sveto spoved, prejme sveto obhajilo, zmoli vero in molitev po namenu svetega očeta.

V nedeljo, 28. januarja bomo praznovali ZUNANJO SLOVESNOST PRAZNIKA MATERE USMILJENJA. Ob 11.30 bo maševal mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl.
Zvečer ob 18.30 bodo PETE LITANIJE Matere Božje.
V nedeljo, 28. januarja bodo pri sv. mašah sodelovali s petjem:
Pri sveti maši ob 8.30 bo prepeval župnijski pevski zbor pod vodstvom gospoda Francija Divjaka in ob orgelski spremljavi gospe Marije Dovečar.
Pri sveti maši ob 10.00 bo prepevala vokalna skupina Mater Misericordiae pod vodstvom gospoda Aleša marčiča in otroški pevski zbor Mehurčki pod vodstvom gospe Fani Pečar.
Pri sveti maši ob 11.30 bo prepeval zbor Laudamus pod vodstvom gospoda profesorja Maksimiljana Feguša in ob orgelski spremljavi gospoda Jožeta Vagnerja.

PRIDRUŽITE SE MOLITVENI ZVEZI ZA NOVE DUHOVNE POKLICE (MZDP)
Vsak član MZDP zmoli vsak dan eno molitev za duhovne poklice ali očenaš, zdravamarijo in slavo Očetu z vzklikom: “Kraljica apostolov, prosi za nas!”
Veseli bomo vašega pristopa.

Od 5. do 8. aprila bomo romali v MEDŽUGORJE. Cena romanja je 140 €. V ceno so vključeni prevoz, 3 nočitve, 2 polna penziona in 1 polpenzion. Odhod bo v četrtek, 5. aprila 2018, ob 5.00. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 28. 1. 2018:

  • ob 8.30: 1. berilo: Davor Vohar, 2. berilo: Janko Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Štefka Humar, 2. berilo: Karmen Podlesnik Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Claudio Korošec, 2. berilo: Lucija Šeme

DUHOVNA ISKRICA
Živeti pomeni objeti ljudi in reči ter jih spet izpustiti, da rastejo in cvetijo v božji navzočnosti … Živeti pomeni vse imeti za božji dar, dopustiti, da je vse njegov dar, nikogar in nič si lastiti in vriskati ob vsaki zvezdi, ki pade z neba.
(Phil Bosmans)

SVETNIK TEDNA
AGNES, NEŽA, 21. januar
Podatki o tej svetnici se mešajo z ljudsko legendo. Zagotovo vemo, da je živela v času vladanja cesarja Dioklecijana (od leta 284 do leta 304), krvoločnega preganjalca kristjanov. Neža je še zelo mlada (12 ali 13 let) zavrnila ženitno ponudbo sina rimskega prefekta. Mladenič, ki je bil tako odločno zavrnjen, je Nežo naznanil kot kristjanko. Tako je Neža tudi drugič zavrnila njega, ki jo je s takšno brutalnostjo in podlostjo hotel prisiliti, da se žrtvuje boginji Vesti. Smrt je sprejela pogumno in neustrašno. Odsekali so ji glavo. Konstantina, hči cesarja Konstantina, ji je v 4. stoletju posvetila baziliko na cesti Nomentana. Po tradiciji se na dan sv. Neže blagoslavljajo mlada jagnjeta.

YOUCAT – katekizem za mlade
Kaj pomeni, da je človek spolno bitje? Bog je ustvaril človeka kot moža in ženo. Ustvaril ju je drug za drugega in za ljubezen. (KKC 2331-2333, 2335-2392)
Ker je Bog želel, da sta tukaj drug za drugega in da se v ljubezni dopolnjujeta, je Bog ustvaril moža in ženo s posebno različnostjo. Zato se moški in ženska spolno in duhovno privlačita. Če se mož in žena ljubita v telesnem zedinjenju, potem ima njuna ljubezen čutno globlji izraz. Kakor je Bog v svoji ljubezni ustvarjalen, tako je tudi človek v ljubezni ustvarjalen in more podariti otrokom življenje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.