OZNANILA na nedeljo Svete družine

Ko so ga (starši) zagledali, so se zavzeli in njegova mati mu je rekla: »Otrok, zakaj si nama to storil? Glej, tvoj oče in jaz sva te žalostna iskala.« In rekel jima je: »Kaj sta me iskala? Ali nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta?« Toda ona nista razumela besed, ki jima jih je rekel.
(Lk 2,48-50)

Morda se nam zdi čudno, kako sta starša mogla izgubiti Jezusa. Razumeli bomo, če upoštevamo tedanje običaje. Na romanju so se ljudje družili po skupinah. Možje so običajno hodili skupaj, žene skupaj, odraščajoči fantje pa spet posebej. Skupaj so se zbrali le tedaj, ko so se ustavili na počivališču ali tam, kjer so prespali. Tako sta Jožef in Marija šele zvečer odkrila, da Jezusa ni bilo med romarji, ki so se vračali iz Jeruzalema. Ko ga nista našla, sta se, kljub celodnevni utrujajoči hoji, takoj obrnila in ga šla iskat.
Lahko si predstavljamo grozo, ki jo je občutila Marija, ko je spoznala, da se je Jezus, njen ljubljeni otrok, izgubil. Jožef in Marija sta tri dni doživljala smrtni strah. Izgubljenega otroka sta iskala med sorodniki in znanci, a zaman. Na koncu sta stopila še v tempelj, morda zato, da bi prosila Boga, naj jima pomaga iskati Jezusa – in tam sta ga našla! Obred »bar micvah« je že davno minil, Jezus pa je bil še vedno med učitelji postave, vendar ne kot učenec, ki bi se učil od judovskih učenjakov, temveč kot suveren učitelj postave, tako da so se vsi čudili njegovi modrosti.
Ko ga starša torej najdeta v templju, sledi tisti znani prizor z Jezusovimi besedami: »Kako da sta me iskala? Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta?« (Lk 2,48-49), ki jih starša preprosto nista razumela. To je presegalo njuno razumevanje Božjih načrtov.
Boleče spoznanje: Marija ni več razumela svojega otroka! Njegova pot se ločuje od njene, njegove misli so daleč nad njenimi. Jezus se ji odmika! Tipično: odraščajoči otrok začne hoditi svojo pot.
Po: J. Kužnik

NAPOVEDNIK

Jutri, 31. decembra, se bomo pri večerni sveti maši Bogu zahvalili za leto 2018, po maši pa v dvorani nazdravili prihajajočemu novemu letu.

V torek, 1. januarja, je PRAZNIK MARIJE, BOŽJE MATERE – NOVO LETO. Ta dan bodo svete maše po nedeljskem redu.

Četrtek, 3. januarja, je ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM. Ob 18.00 bo molitvena ura za nove duhovne poklice in stanovitnost poklicanih. Lepo vabljeni.

V petek, 4. januarja, bomo obhajali PRVI PETEK, ki je posvečen pobožnosti Srca Jezusovega.

V petek, 4. januarja, bo ob 20.00 SEJA ČLANOV ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA.

V soboto, 5. januarja, bo pri večerni sveti maši BLAGOSLOV VODE, kadila in krede pred praznikom Gospodovega razglašenja.

V nedeljo, 6. januarja, je SLOVESNI PRAZNIK GOSPODOVEGA RAZGLAŠENJA – SV. TRIJE KRALJI.
Ta dan naj otroci prinesejo svoje adventne prihranke, kot dar Jezusu za revne otroke.

V nedeljo, 6. januarja, bo ob 17.00 SREČANJE I. ZAKONSKE SKUPINE.

VEROUK
Z veroukom bomo začeli v ponedeljek, 7. januarja.

ZAHVALA
Ob vstopu v novo leto 2019 se želim zahvaliti: p. Janezu in p. Benediktu, vsem članom Župnijskega pastoralnega sveta, Gospodarskega sveta, ključarjem, organistom, pevcem, bralcem, ministrantom, članom Frančiškovega svetnega reda, Frančiškovi mladini in otrokom, članom Župnijske Karitas, članom molitvene skupine, vsem, ki redno čistite našo baziliko, dobrotnikom … Hvala vsem, ki naše delo spremljate z molitvijo, odrekanji in žrtvami. Naj vam dobri Bog povrne z duhovnimi darovi ter vam nakloni svoj blagoslov.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 6. 1. 2019:

  • ob 8.30: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Jan Trebše, 2. berilo: Jan Trebše

DUHOVNA ISKRICA
Glej, da boš svojega očeta in svojo mater iskreno ljubil. Ne pozabi lepo ravnati z njima.
Dala sta ti življenje in te vzgojila. Dala sta ti vse, preden si sploh začel skrbeti zase.
(Friderik Baraga)

Bratje frančiškani vam voščimo blagoslovljeno in srečno novo leto 2019!

MOLITEV OB NOVEM LETU

Bog, vsak dan nam znova daješ 24 ur, to je 1440 dragocenih minut, ki se ne povrnejo več. Pogosto se moramo vprašati, kako smo uporabili ta tvoj čas, ki si nam ga podaril. Ali se nismo dali včasih ujeti naglici in nemiru svojih dni? Ali smo našli čas, zadosti časa za molitev, za obisk bogoslužja, za raznotero službo bližnjemu? Ali smo našli čas, da smo se igrali z otroki? Da smo iz govorjenja in molčanja partnerja zaslutili njegove želje? Da smo se ljubeče srečali s postaranimi starši, četudi imajo svoje posebnosti?
Gospod, včasih je težko prav ravnati s časom. Daj nam svoj posebni blagoslov. Pomagaj nam dobro razdeliti čas, tako da bodo letos naši dnevi v delu in miru, v veselju in skrbeh, od tebe sprejeti in blagoslovljeni.

Ne morem verjeti, da si Ti povsod tam, kjer se nekaj začenja, bolj kot tam, kjer se nekaj končuje, da si v tem, kar prihaja, bolj kot v tem, kar že obstaja. Kajti Ti, Gospod, se ne ponavljaš in se razodevaš vedno bolj. Daj, Gospod, da Te bom v letu, ki je pred menoj, znal(a) odkrivati in te sprejemati kot tistega, ki mi nenehno stoji ob strani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.