OZNANILA na Nedeljo Božje Besede, 26. 1. 2020

JEZUS IZPOLNJUJE IZAIJEVO PREROKBO

Ko je Jezus slišal, da so Janeza vrgli v ječo, se je umaknil v Galilejo. Zapústil je Nazaret in se nastanil v Kafarnáumu, ki leži ob jezeru, v Zábulonovi in Neftálijevi pokrájini, da se je izpolnilo, kar je bilo povedano po preroku Izaiju: ›Dežela Zábulonova in dežela Neftálijeva, ob poti k morju, onkraj Jordana, poganska Galileja! Ljudstvo, ki je sedelo v temi, je zagledalo velíko luč; in njim, ki so prebivali v deželi smrtne sence, je zasijala svetloba.‹ Od tedaj je Jezus začel oznanjati in govoriti: »Spreobrníte se, kajti približalo se je nebeško kraljestvo.«
Ko je hodil ob Galilejskem jezeru, je zagledal dva brata: Simona, ki se je imenoval Peter, in njegovega brata Andreja. Metala sta mrežo v jezero; bila sta namreč ribiča. Rekel jima je: »Hodíta za menoj in narédil vaju bom za ribiča ljudi.« Takoj sta pustila mreže in šla za njim. In ko je šel od tam naprej, je zagledal dva druga brata: Jakoba, Zebedêjevega sina, in njegovega brata Janeza, ki sta s svojim očetom Zebedêjem v čolnu popravljala mreže. Poklical ju je in onadva sta takoj pustila čoln in očeta ter šla za njim.
Jezus je hodil po vsej Galileji. Učil je po njihovih shodnicah in oznanjal evangelij kraljestva. Ozdravljal je vsakovrstne bolezni in vsakovrstne slabosti med ljudstvom. (Mt 4,12-23)

Povabilo k spreobrnjenju je eden od pomembnih gradnikov Jezusovega oznanila. Na nek način udejanja besede prerokov, saj je on sam utelešena Beseda, ki so jo napovedovali.
S svojo Besedo Gospod razsvetljuje srca ljudi in jih vabi, da se mu pridružijo na poti, pri metanju mreže za ljudi, t.j. pri gradnji skupnosti, občestva verujočih. Prišel je, da bi učil, oznanjal evangelij in ozdravljal.
Gospod, pomagaj mi slišati tvoje povabilo in se nanj vedno znova odzvati.

NAPOVEDNIK
Danes, na zunanjo slovesnost Matere Usmiljenja in nedeljo Božje Besede ob 8.30 slovesno sv. mašo vodi naš mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl SJ, prepeva pa župnijski pevski zbor pod vodstvom g. Francija Divjaka.
Ob 10. uri prepeva otroški pevski zbor Mehurčki pod vodstvom Fani Pečar.
Ob 11.30 uri prepeva zbor Laudamus pod vodstvom g. Maksimiljana Feguša.

Prihodnji teden (31.1.-2.2.) bo potekal DUHOVNI VIKEND za 2. TRIADO veroukarjev. Podprimo jih z molitvijo!

Prihodnjo soboto, 1. 2., bo popoldne ob 15. uri na Studencih pri sv. Jožefu molitvena ura in sv. maša pred Dnem posvečenega življenja. Vabljeni!

Prihodnjo nedeljo, 2. 2., popoldne ob 17. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE FK2.

MINI SVETOPISEMSKI MARATON
Popoldne bo od 15h do 18h v naši baziliki mini svetopisemski maraton.
Po kratkem uvodu se bomo seznanili s sestavo Evangelija po Mateju, ki ga bomo potem po poglavjih prebirali oz. poslušali. Pridi in poglej!

NEDELJA BOŽJE BESEDE
Na tretjo nedeljo med letom, bomo v vesoljni Cerkvi prvič obhajali nedeljo Božje Besede, kakor je določil papež Frančišek v apostolskem pismu Aperuit illis. Logo za to priložnost prikazuje znan prizor iz Lukovega evangelija: učenca na poti v Emavs.
Jezus ima v roki »zvitek«, to je Sveto pismo, ki se v Njem dopolni, na njegovi levi in desni pa sta učenca: Kleopa in, po mnenju nekaterih eksegetov, njegova žena. Kleopa ima v roki palico, znamenje romanja, medtem ko se zdi, da se žena dotika Kristusa. Obraza obeh učencev sta uprta v Gospoda. Žena nanj kaže s svojo levico ter tako potrjuje, da je On izpolnitev pradavnih obljub in živa Beseda, ki mora biti oznanjena svetu. Kleopa pa z roko kaže na pot, ki jo morata učenca prehoditi, da bi vsem prinesla veselo oznanilo evangelija. Na učenčevi levici je zvezda, znamenje evangelizacije, ki vodi in usmerja njune korake v prihodnost kot večna luč. Ikona prav tako prikazuje dinamiko gibanja: hodijo, so na poti; učenca sta namenjena v kraje, kamor morata prinesti oznanilo vstalega Kristusa. Logo tako v vsem spominja na to, kar je bistvo nedelje Božje Besede: oznanilo vstalega Kristusa učence vabi k dinamičnosti in iskanju vedno novih načinov izražanja, da bi moglo biti Sveto pismo živo pravilo življenja Cerkve.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 2. 2. 2020:

  • ob 8.30: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: Jan Trebše, 2. berilo: Suzana Markovič

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
22. januarja 2020

Gostoljubnost je pomembna ekumenska krepost
»Predvsem pomeni priznati, da so drugi kristjani zares naši bratje in naše sestre v Kristusu. Smo bratje. Nekdo bo rekel: ‘Ampak tisti je protestant, tisti je pravoslaven …’ Ja, ampak smo bratje v Kristusu. Ni enosmernega dejanja velikodušnosti, kajti kadar gostimo druge kristjane, jih sprejmemo kot dar, ki nam je dan. (…) Sprejeti kristjane nekega drugega izročila pomeni na prvem mestu izkazati Božjo ljubezen do njih, saj so Božji otroci, naši bratje, in poleg tega pomeni sprejeti to, kar je Bog uresničil v njihovih življenjih. Ekumenska gostoljubnost zahteva razpoložljivost za poslušanje drugih, s tem ko namenimo pozornost njihovim osebnim zgodbam vere in zgodovini njihovih skupnosti, ki so drugačnega izročila, kot je naše. Ekumenska gostoljubnost prinaša željo, da bi poznali izkušnjo, ki jo imajo o Bogu drugi kristjani in pričakovanje po prejetju duhovnih darov, ki iz tega izhajajo. In to je milost. Odkriti to, je milost. Razmišljam na pretekla leta, na primer na mojo deželo. Ko so prišli nekateri misijonarji evangelisti, je skupinica katoličanov šla in požgala njihove šotore. To ni krščansko. Smo bratje, vsi smo bratje in moramo biti gostoljubni drug do drugega.«

Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.