OZNANILA na 2. nedeljo med letom, 19. 1. 2020

JAGNJE BOŽJE ODJEMLJE GREH SVETA

Drugega dne je Janez Krstnik videl Jezusa,
ko je prihajal k njemu, in je rekel:
»Glejte, Jagnje Božje, ki odjemlje greh sveta.
Ta je tisti, o katerem sem rekel:
Za menoj pride mož, ki je pred menoj;
zakaj bil je prej ko jaz.
In jaz ga nisem poznal,
ali da se razodene Izraelu,
zato sem jaz prišel in krščujem z vodo.«
In Janez je pričeval:
»Videl sem Duha, ki je prihajal kakor golob z neba
in ostal na njem.
In jaz ga nisem poznal;
ali ta, ki me je poslal krščevat z vodo, mi je rekel:
›Na kogar boš videl prihajati Duha in ostati na njem,
ta je, kateri krščuje s Svetim Duhom.‹
In jaz sem videl in sem priča, da je ta Božji Sin.« (Jn 1,29-34)

Pričevanje Janeza Krstnika nam pokaže Jezusa kot nedolžno Jagnje, ki nase prevzema krivdo greha vsega sveta.
O sebi pravi Janez Krstnik, da ni vreden, da bi Jezusu odvezal jermen obuvala in v prologu evangelija po Janezu piše, da ni bil on luč, ampak je pričeval o Luči. Je Jezusov predhodnik, glasnik; Glas, ki naznanja Besedo.
V moči Svetega Duha prepoznava Jezusa kot Božjega Sina, Odrešenika, ki nadgradi njegov krst z vodo z milostjo Svetega Duha.
Gospod, naj tudi jaz prepoznavam tvojo navzočnost med nami, naj pričujem o tebi, ki si odvzel svetu breme greha.

NAPOVEDNIK
Popoldne ob 17. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

Prihodnjo nedeljo, 26. 1., obhajamo NEDELJO BOŽJE BESEDE in bo dopoldne ob 8.30 slovesno sv. mašo vodil naš mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl SJ.

MATI USMILJENJA
Na praznik MATERE USMILJENJA, v soboto, 25. 1., bo ob 9. uri med nami nadškof msgr. Alojzij Cvikl SJ. Na ta dan lahko v naši bazilike prejmete POPOLNI ODPUSTEK.
Po slovesni sv. maši bo mladinski pevski zbor Jacobus iz župnije Sv. Jakoba v Slovenskih Goricah izvedel MUSICAL ŽIVE JASLICE.
Sledilo bo druženje in skromna pogostitev za vse, zato naprošamo vse GOSPODINJE, da do petka prinesete vsakovrstno PECIVO IN PIŠKOTE. Bog povrni!
Opoldne pa bo v naši dvorani slovesno kosilo za vse župnijske sodelavce: ŽPS, pevce, bralce, čistilce.

EDINOST KRISTJANOV
Od 18. do 25. januarja vsako leto obhajamo MOLITVENO OSMINO za edinost kristjanov.
Delitve med kristjani nasprotujejo Božji volji, so v spotiko svetu in škodujejo oznanjevanju evangelija. Premaga jih lahko samo moč molitve, v katero zaupamo.
Molitev za edinost ni nekaj osamljenega, ampak je pridružitev Jezusovi molitvi v dvorani zadnje večerje. V tem sta njena posebna odličnost in lepota. Ne molimo sami, ampak svoj šibki glas pridružimo glasu Božjega Sina in njegovi prošnji, ki jo bo Oče ob svojem času uslišal. Jezus je molil, da bi bili vsi njegovi učenci eno, »da bo svet veroval« v Sina in prek njega v Očeta.
V molitvi doživljamo, da edinost ne more biti zgolj sad človeških naporov, ampak je vedno delo Svetega Duha. Edinosti ne moremo »ustvariti«, »izdelati« ali »organizirati«. Lahko jo samo sprejmemo kot dar Duha, ko smo notranje dovolj pripravljeni za to.
V naši baziliki se bomo pri vseh mašah povezali v molitveno osmino za edinost kristjanov s prošnjami, posebej slovesno pa bo ob sklepu molitvene osmine, ko bo med nami naš mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl SJ.

MINI SVETOPISEMSKI MARATON
Na Nedeljo Božje Besede, 26. 1., bo popoldne od 15h do 18h v naši baziliki MINI SVETOPISEMSKI MARATON.
Po kratkem uvodu se bomo seznanili s sestavo Evangelija po Mateju, ki ga bomo potem po poglavjih prebirali oz. poslušali.
Vabljeni, da se vpišete na seznam bralcev v zakristiji oz. da se pridružite pri poslušanju Božje Besede.

SEZNAM BRALCEV

Nedelja, 26. 1. 2020:

  • ob 8.30: 1. berilo: Davor Vohar, 2. berilo: Janko Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Štefka Humar, 2. berilo: Josip Markanovič
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Claudio Korošec, 2. berilo: Suzana Markovič

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
15. januarja 2020

Beseda, ki spreminja in odpira nove poti
Papež Frančišek je pri katehezi pojasnil, da je Pavlovo potovanje, ki je bilo potovanje evangelija, dokaz, da lahko človeške poti, če so živete v veri, postanejo »prostori prehoda za Božje odrešenje«, in sicer »preko Besede vere, ki je v zgodovini dejavni kvas, zmožna spremeniti situacije in odpreti vedno nove poti«.

S Pavlovim prihodom v središče imperija, se konča pripoved Apostolskih del, ki pa se ne zaključi s Pavlovim mučeništvom, ampak z obilno setvijo Besede. Konec Lukove pripovedi, ki je zasnovana na potovanju evangelija po svetu, vsebuje in povzema ves dinamizem Božje besede, neustavljive Besede, ki hoče hiteti, da bi vsem sporočila odrešenje.

Katehezo je papež sklenil takole: »Dragi bratje in sestre, na koncu te poti, ki smo jo živeli skupaj, medtem ko smo sledili poti evangelija v svet, naj Duh v vsakem izmed nas poživi klic k biti pogumni in veseli evangelizatorji. Kakor Pavla tako naj tudi nas naredi zmožne, da bomo prepojili naše domove z evangelijem in jih naredili za kraje bratstva, kjer se sprejema živi Kristus, ki nam prihaja naproti po vsakem človeku in v vsakem času.«

Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.