OZNANILA na SVEČNICO, 2. 2. 2020

MOJE OČI SO VIDELE TVOJE ZVELIČANJE

Ko so se dopolnili dnevi očiščevanja po Mojzesovi postavi, so prinesli Jezusa njegovi starši v Jeruzalem, da bi ga postavili pred Gospoda, kakor je pisano v Gospodovi postavi: »Vsak moški prvorojenec bodi posvečen Gospodu«, in da bi dali v daritev »dve grlici ali dva golobčka«, kakor je rečeno v Gospodovi postavi.
In glej, bil je v Jeruzalemu mož, ki mu je bilo ime Simeon; bil je pravičen in bogaboječ in je pričakoval Izraelovo tolažbo in Sveti Duh je bil z njim. Razodeto mu je bilo od Svetega Duha, da ne bo videl smrti, dokler ne bo videl Gospodovega Maziljenca. Prišel je po navdihnjenju v tempelj. Ko so starši prinesli dete Jezusa, da bi zanj storili po predpisu postave, ga je tudi on vzel v naročje, zahvalil Boga in rekel: »Zdaj odpuščaš, Gospod, svojega služabnika po svoji besedi v miru; kajti moje oči so videle tvoje zveličanje, ki si ga pripravil pred obličjem vseh narodov: luč v razsvetljenje poganov in slavo Izraela, tvojega ljudstva.«
Njegov oče in njegova mati sta se čudila temu, kar se je o njem govorilo. Simeon jih je blagoslovil in rekel Mariji, njegovi materi: »Glej, ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, ki se mu bo nasprotovalo, in tvojo dušo bo presunil meč, da se razodenejo misli iz mnogih src.« In bila je neka prerokinja Ana, Fanuelova hči iz Aserjevega rodu, že zelo v letih. Potem ko je preživela z možem sedem let od svojega devištva, je bila vdova do štiriinosemdesetih let; ni zapuščala templja, ampak je s postom in molitvijo Bogu služila noč in dan. In prav tisto uro je prišla tja in hvalila Boga ter o njem pripovedovala vsem, ki so pričakovali odrešenja v Jeruzalemu.
Ko so izpolnili vse po Gospodovi postavi, so se vrnili v Galilejo, v svoje mesto Nazaret. Dete pa je raslo in se krepilo, vedno bolj polno modrosti, in Božja milost je bila z njim. (Lk 2,22-40)

Pomen Jezusovega darovanja je v povezavi s starozaveznim darovanjem prvorojencev v spomin na izhod iz Egipta, ko so bili hebrejski prvorojenci rešeni, kjer so vrata pomazali z jagnjetovo krvjo.
Jezus je to Jagnje, ki se za nas daruje, da smo rešeni.

NAPOVEDNIK
Na god sv. Blaža, v ponedeljek, 3. 2., bo dopoldne ob 9h in zvečer ob 19h ob koncu sv. maše vsem podeljen BLAŽEV ŽEGEN, ki nas varuje pred boleznimi v grlu in vsega drugega zla. Zvečer bomo tudi pospravljali jaslice.

Na ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM, 6. 2., bomo ob 18. uri pred Najsvetejšim molili za nove duhovne poklice in svetost vseh duhovnikov in redovnikov.

Na PRVI PETEK smo vabljeni, da počastimo Presveto Jezusovo Srce. Če niste v stanju posvečujoče milosti in ne morete prejeti obhajila, lahko opravite sveto spoved.

V petek in soboto, 7. in 8. 2. poteka pri nas PRIPRAVA NA ZAKON. Prijave so možne preko spletne strani!

Prihodnjo soboto, 8. 2., popoldne ob 17. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1.

Prihodnjo nedeljo, 9. 2., popoldne ob 16.30 uri je srečanje bratov in sester FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA. Vabljeni vsi, ki jim je blizu življenje po zgledu sv. Frančiška!

SVEČNICA
2. februarja praznujemo Jezusovo darovanje v templju ali svečnico. Prvotno ime praznika je bilo Marijino očiščevanje, kajti po Mojzesovi postavi je morala vsaka mati, ki je rodila sina, štirideseti dan po porodu priti v tempelj, tam darovati in se tako »očistiti«. Temu predpisu se je podredila tudi Marija, Jezusova mati. Ona je Jezusa spočela in rodila deviško, zato je obred očiščevanja ni obvezoval, vendar se mu je podvrgla. Kakor v vsem, se je tudi v tem pokazala za Gospodovo deklo in izpolnila Božjo postavo. Zapis o tem se nahaja v Lukovem evangeliju.
Po obredu BLAGOSLAVLJANJA SVEČ »je praznik znan kot svečnica oziroma praznik luči. Hrepenenje po svetlobi je med prvobitnimi značilnostmi človeške narave,« piše slovenski etnograf Niko Kuret (1906–1995). Cerkev, ki je na ta dan uvedla blagoslov sveč in obhod z gorečimi svečami, je upoštevala človeško naravo in starodavno izročilo; šego je povzdignila v svet nadnarave, v cerkven obred: v njem je »luč« prispodoba Mesija, ki »razsvetljuje človeštvo«, mu razodeva smisel sveta in življenja (Svetnik za vsak dan, Silvester Čuk).
Sveče si lahko vzamete pod pevskim korom.

KRSTI, POGREBI v JANUARJU
Krstili smo tri otroke: Nejca Jazbeca, Jožefa Oblonška in Mio Majhen.
Pokopali smo 5 žensk in enega moškega: Ano Wigele, Marijo Čorak, Marijo Naveršnik, Marjeto Majerle, Danico Rošker in Ivana Božnika.
Naj počivajo v miru!

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 9. 2. 2020:

  • ob 8.30: 1. berilo: Zlatko Fleisinger, 2. berilo: Marica Fleisinger
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Jana Sabo Bubanja, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: člani FSR, 2. berilo: člani FSR

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
29. januarja 2020

Blagri – kristjanova osebna izkaznica
Papež Frančišek je na začetku kateheze dejal, da je besedilo o blagrih iz Matejevega evangelija, s katerim se začne »govor na gori«, razsvetlilo življenja vernikov in tudi mnogih nevernikov. »Težko je, da se nas ne bi dotaknile te Jezusove besede,« je zatrdil in pripomnil, da je upravičena želja, da bi jih razumeli in jih dojeli v popolnosti.
»Blagri vsebujejo kristjanovo ‘osebno izkaznico’ – to je naša osebna izkaznica –, kajti izrisujejo obraz samega Jezusa, njegov življenjski slog.«
Blagri namenjeni vsemu človeštvu
Predvsem je pomembno, kako se zgodi razglasitev tega sporočila. Ko Jezus zagleda množice, ki so mu sledile, se povzpne na blago pobočje, ki obdaja Galilejsko jezero. Sede, se obrne na učence in jim spregovori o blagrih. »Sporočilo je torej namenjeno učencem, a na obzorju so množice, torej vse človeštvo. Gre za sporočilo za vse človeštvo,« je izpostavil papež.
»Gora« nas spominja na Sinaj, kjer je Bog izročil Mojzesu zapovedi. Jezus začne učiti novo postavo: biti ubogi, biti krotki, biti usmiljeni … Te »nove zapovedi« so mnogo več kot pravila. Jezus namreč ničesar ne nalaga, ampak razkriva pot sreče – svojo pot, s tem ko osemkrat ponovi besedo »blagor«.

Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.