OZNANILA na BINKOŠTI, 9. 6. 2019

TEKLE BODO REKE ŽIVE VODE

Na zadnji, véliki dan šotorskega praznika je Jezus vstal in zaklical: »Če je kdo žejen, naj pride k meni in naj pije. Kdor véruje vame, bodo, kakor pravi Pismo, iz njegovega osrčja tekle reke žive vode.« To je namreč govóril o Duhu, ki ga bodo prejeli tisti, ki so sprejeli vero vanj. Duh namreč še ni prišel, ker Jezus še ni bil poveličan. (Jn 7,37-39)

Moj Bog, prosim te, podari mi svojega Svetega Duha, svojo luč, da razlikujem: pomembno od nepomembnega, dobro od slabega, resnico od laži, pravilno od napačnega, občuteno od občutka, tebe, moj Bog, od vsega, kar hoče biti moj bog, tvoj glas od občutkov, tvoje veličastvo od sijaja sovražnikov, kar služi tvojemu kraljestvu od tega, kar ga ovira, kar me s tabo povezuje od tega, kar me od tebe ločuje, kar je moja last od tega, kar si lasti mene, tvojo sodbo od moje obsodbe, tvoje usmiljenje od mojega obsojanja, stanovitnost od trdosrčnosti, večno od minljivega, zadnje od predzadnjega in tvoja podarjena nebesa od mojih umišljenih.
Nasprotujem besedam, ki me hočejo prepričati, da se prvo ne razlikuje od drugega. Podari mi dobro voljo in sposobnost, pogum in moč in zaupanje, da bi se prav odločal in izbiral to, k čemur si me poklical, kar mi hočeš podariti in kar mene in moje resnično vodi k tebi. Amen.
Georg Lengerke, Youcat – Molitvenik za mlade

NAPOVEDNIK

V juniju vas vabimo k VRTNICAM z naslovom VERUJMO LJUBEZNI, p. Tomaža Podobnika (DJ).

SKLEP VEROUČNEGA LETA
Šolsko leto se bo vsak hip izteklo. Morda je bila šolska torba v preteklih mesecih velikokrat pretežka in zdaj smo toliko bolj veseli, da jo bomo lahko za nekaj časa odložili v kot. Kljub vsemu pa se zavedamo, da smo se iz knjig v njej veliko naučili in tako postali modrejši. Prav je, da se za vse pridobljeno znanje ob sklepu šolskega in veroučnega leta zahvalimo in ga darujemo Bogu. Ob tem ne smemo pozabiti, da je vidna žetev našega truda prav spričevalo. Zavedamo se, da bi za nekatere bilo lahko tudi boljše. Ko ob sklepu veroučnega leta nebeškemu Očetu darujemo svoje dobre in slabe ocene, ga prosimo, naj nas sprejme takšne, kot smo, in nam da moči, da bomo lahko v prihodnje še boljši.
Ne pozabimo, da tudi med počitnicami potrebujemo Božjo bližino, blagoslov in pomoč od zgoraj. Imeli bomo nekoliko več časa. Uporabimo ga za srečanje, pogovor in molitev z Bogom.

V četrtek, 13. junija, goduje sv. ANTON PADOVANSKI. Pri svetih mašah bomo delili blagoslovljene Antonove kruhke.

V petek, 14. junija, in v soboto, 15. junija, bo pri nas PRIPRAVA NA ZAKON. V petek je začetek ob 18.00, v soboto ob 8.30. Zaročenci lepo vabljeni.

V soboto, 15. junija, bo ob 17. uri SREČANJE II. ZAKONSKE SKUPINE. Na srečanje vabimo tudi nove pare.

V torek, 25. junija, bo v Šentvidu pri Stični DIAKONSKO POSVEČENJE bogoslovca iz naše župnije, lazarista ROKA ŽLENDRA. Kot župnija se bomo udeležili diakonskega posvečenja. Organiziran bo avtobusni prevoz. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni. Cena prevoza je 12 €.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 16. 6. 2019:

  • ob 8.30: 1. berilo: Marjan Gselman, 2. berilo: Branka Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Darko Lovrec, 2. berilo: Karmen Podlesnik Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič

DUHOVNA ISKRICA
Pridi, Sveti Duh, ki daješ življenje,
napolni nas s svojo močjo!
Tolažnik, ki mehčaš srca,
opora, ki nam jo podarja Oče,
iz tebe izvira življenje, luč in ogenj,
nam šibkim daješ moč in pogum,
pridi naš gost,
ki razsvetljuješ srce in duha,
v nemiru nam podarjaš počitek,
v vročini nas ohladiš.
Po: A. Schwarz

SVETNIK TEDNA

13. junija goduje SVETI ANTON PADOVANSKI (1195–1231), ki je eden od najbolj priljubljenih in poznanih svetnikov. Samo enajst mesecev po njegovi smrti ga je papež Gregor IX. že razglasil za svetnika, kar je v zgodovini Cerkve najkrajši beatifikacijski postopek.
Papež Pij XII. ga je 16. januarja 1946 razglasil tudi za cerkvenega učitelja, kar dokazuje njegovo izjemno učiteljstvo ter veliko svetništvo. V znameniti baziliki sv. Antona v Padovi v Italiji, ki so jo zgradili kot nagrobno cerkev po njegovi smrti, vsako leto moli več kot 5 milijonov vernikov.

SVETI VID je eden najbolj čaščenih svetnikov na Slovenskem. Posvečenih mu je kar 76 cerkva. Sv. Vid spada med tiste mučence, ki so jih kristjani dobro poznali, in morda prav zato nihče o njih ni poizvedoval, ker pač ni bilo dvomov. Skoraj zanesljivo je, da je živel v 7. stoletju in da je bil doma s Sicilije. Po legendi sta ga starša vzgajala v krščanski veri in vsi trije naj bi tudi skupaj umrli mučeniške smrti. Priporočajo se mu za zdravje živcev in oči (vida), zoper božjast, ob nevarnosti bliska in ognja ter zoper kačji pik. Upodabljajo ga kot mladeniča s palmo v roki.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.