OZNANILA na nedeljo SVETE TROJICE, 16. 6. 2019

DUH OZNANJA, KAR IMA SIN OD OČETA
Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem: »Še veliko vam imam povedati, a zdaj tega ne morete nositi. Ko pa pride on, Duh resnice, vas bo uvedel v vso resnico, ker ne bo govóril sam od sebe, temveč bo povedal, kar bo slišal, in oznanjal vam bo prihodnje reči. Poveličal me bo, ker bo iz mojega jemal in vam oznanjal. Vse, kar ima Oče, je moje, zato sem vam rekel: Iz mojega jemlje in vam bo oznanjal.« (Jn 14,15-16)

V IMENU OČETA IN SINA IN SVETEGA DUHA
Bog Oče, čelo predstavlja moj razum, mojo sposobnost izbiranja, mojo voljo in mojo svobodo, po kateri sem tvoja podoba. Za čelom se porajajo in rastejo moje misli, moji načrti, moje odločitve. Bog Oče, polagam te na svoje čelo, da bo moje življenje takšno, kot si si ga zamislil ti.

Bog Sin, Jezus, moj brat, prsi predstavljajo moja čustva: sposobnost ljubiti Očeta, kakor si nas ti učil, veselje, da gremo za teboj kot svojim Učiteljem; prizadevanje, da ljubimo druge, kot si ti ljubil nas. Bog Sin, Jezus, moj brat, polagam te v svoje prsi, da bodo moja čustva vedno utemeljena v tebi.

Bog Sveti Duh, ramena predstavljajo mojo dejavnost, moč, ki podpira moje izbire in moje odločitve, moje obveznosti in moje napore, ki jih terja pravo življenje. Bog Sveti Duh, polagam te na svoja ramena, da mi ne bo manjkala tvoja pomoč, da razumem Jezusa in živim tako, kot je živel on. Oče, Sin in Sveti Duh, polagam vas v svoje življenje in vam ga izročim. Amen.

NAPOVEDNIK

V četrtek, 20. junija, je praznik Sv. Rešnjega Telesa in Krvi. Na ta dan bodo sv. maše po nedeljskem redu.
»Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ima večno življenje in jaz ga bom poslednji dan obudil. Zakaj moje meso je resnična jed in moja kri resnična pijača. Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ostane v meni in jaz v njem. Kakor je mene poslal živi Oče in jaz živim po Očetu, tako bo tudi tisti, ki uživa mene, živel po meni.« (Jn 6,54-57)
Na praznik Kristusovega telesa in krvi Cerkev v luči vstajenja na novo preživlja skrivnost velikega četrtka. Jezus resnično da svoje telo in svojo kri. S tem ko prestopi prag smrti, postane živi kruh, resnična mana, neminljiva jed za vse čase. Meso postane kruh življenja.
Gospod je postavil ta zakrament v dvorani zadnje večerje, obdan z dvanajsterimi apostoli. Delitev svetega obhajila v liturgiji prve Cerkve so začeli z besedami »Sancta sanctis« – sveti dar je namenjen tistim, ki so se izkazali kot sveti. Na ta način so odgovorili na opozorilo sv. Pavla Korinčanom: »Naj torej vsak sebe presodi in tako je od tega kruha in pije iz keliha« (1 Kor 11,28). Vendar pa iz te tesne povezanosti, ki je zelo oseben Gospodov dar, moč zakramenta evharistije sega daleč preko zidov naših cerkva. V tem zakramentu je Gospod zmeraj na poti k svetu. Naj bo naše vsakdanje življenje prežeto z njegovo navzočnostjo. S to gesto prinašamo pred njegove oči trpljenje bolnikov, osamljenost mladih in starih, skušnjave, strahove – vse naše življenje. Kristus sam je Božji blagoslov za svet. Žarek njegovega blagoslova naj se razlije nad vse nas.
Po: Benedikt XVI., Srce krščanskega življenja

V soboto, 22. junija, bo ob 17. uri SREČANJE III. ZAKONSKE SKUPINE.

V torek, 25. junija, bo v Šentvidu pri Stični DIAKONSKO POSVEČENJE bogoslovca iz naše župnije, lazarista ROKA ŽLENDRA.
Kot župnija se bomo udeležili diakonskega posvečenja. Organiziran bo avtobusni prevoz. Cena prevoza je 12 €. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni. Odhod avtobusa bo v torek, 25. junija, ob 6.00 izpred bazilike.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 23. 6. 2019:

  • ob 8.30: 1. berilo: Davor Vohar, 2. berilo: Janko Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Štefka Humar, 2. berilo: Karmen Podlesnik Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Claudio Korošec, 2. berilo: Suzana Markovič

DUHOVNA ISKRICA
Kdor je dobrega srca, je vedno močan; trpi, vendar skriva svoje solze. Tolažbo najde v tem, da se iz ljubezni do Boga daruje za svojega bližnjega.
(sv. Pij iz Pietrelcine)

MOLITI Z OTROKI
Moli za otroke, moli z otroki! Pobožnost molitve je tisto dragoceno olje, s katerim počastimo Jezusa, najboljšega družinskega prijatelja. Toda k molitvi se ne da prisiliti. Otrok ne učimo moliti s šibo, temveč z lastnim zgledom. Mati, poklekni z otrokom, moli glasno v njegovi navzočnosti, kmalu bo v svojem srcu, nato tudi s svojimi usti s teboj molil. Otrok, ki moli, je enak angelom. O, starši, učite vendar svoje otroke moliti! Toda molite tudi za svoje otroke, da jih Bog blagoslovi, da jih njegovi sveti angeli varujejo. Materini vzdihi, očetove molitve za otroke se pred Bogom
nikdar ne izgubijo. Molite tudi skupaj v družinskem krogu. Ne sramujte se pobožnosti. Vera je luč, molitev in pobožnost pa olje za luč. Odvzemite svetilki olje, tedaj mora luč ugasniti, zato je vera izginila iz tolikih hiš, ker se ni več gojila domača pobožnost.
Blagor tisti pobožni družini, tistemu mestu, tisti deželi, kjer je še pobožnost v družinskem krogu, kjer najde ta svoje zatočišče v družinski izbi. Tam je še Jezus, Odrešenik sveta, doma. Če so družine izgubile vero, če so v svojem načinu življenja postale pogani, tedaj izlije angel Božjo jezo na takšne družine.
Po: A. M. Slomšku

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.