OZNANILA na 6. postno – CVETNO NEDELJO, 28. 3. 2021

BLAGOSLOVLJEN, KI PRIHAJA V GOSPODOVEM IMENU

Ko so prišli blizu Jeruzalema, do Bétfage in Betanije ob Oljski gori,
je Jezus poslal dva izmed svojih učencev in jima rekel:
»Pojdita v vas, ki je pred vama.
Takoj ko prideta vanjo, bosta našla privezanega oslička,
na katerem še nikoli ni sedél noben človek.
Odvežita ga in pripeljita.
In če vama kdo reče: ›Zakaj to delata?‹, recita:
›Gospod ga potrebuje in ga bo takoj poslal nazaj sem.‹ «
Odšla sta in našla oslička, privezanega pri vratih zunaj ob cesti,
ter ga začela odvezovati.
Nekateri izmed tistih, ki so tam stali, so jima rekli:
»Kaj delata? Zakaj odvezujeta oslička?«
Odgovorila sta jim, kakor je rekel Jezus, in so ju pustili.
Pripeljala sta k Jezusu oslička, položila nanj svoja plašča in sédel je nanj.
Veliko ljudi je razgrnilo na pot svoje plašče,
drugi pa veje, ki so jih odlomili na poljih.
Tisti, ki so šli pred njim, in tudi tisti, ki so šli za njim, so vzklikali:
»Hozána! Blagoslovljën, ki prihaja v Gospodovem imenu!
Blagoslovljêno kraljestvo našega očeta Davida,
kraljestvo, ki prihaja! Hozána na višavah!«
(Mr 11,1-10)

Ob Jezusovem slovesnem prihodu v Jeruzalem so mu množice vzklikale in ga pozdravljale ter mu mahale s palmovimi in oljčnimi vejami.
Nekaj dni kasneje pa je množica zahtevala njegovo križanje.
Gospod, naj te ne neham slaviti!

NAPOVEDNIK
BLAGOSLOV ZELENJA na cvetno nedeljo lahko spremljate prek TV Exodus ob 8.30 ali TV SLO1 ob 10h.

SPOVEDNO DEŽURSTVO je v velikem tednu (29. 3. – 2. 4.) od 7h do 12h in od 14h do 19h.

Ne pozabite se PRIJAVITI za udeležbo pri bogoslužju! Ob dopolnjenem številu udeleženih, se prijave zaprejo in lahko spremljate samo prek prenosa na TV Exodus ali prek naše spletne strani.

BLAGOSLOV VELIKONOČNIH JEDIL boste lahko spremljali prek TV Exodus ob 10h in 14h ali prek TV SLO ob 15h. Udeležba v cerkvi ne bo mogoča!

Na voljo so kartončki z družinskim blagoslovom velikonočnih jedil!

KATEHEZA / VEROUK
Odslej je SPET DOVOLJENA kateheza za osnovnošolce. V tem tednu je pri nas spovedovanje pred veliko nočjo in pridejo otroci k spovedi v času svojega termina verouka. Seveda ste k spovedi povabljeni tudi starši in vsi ostali!

Urnik srečanj:
– 1. in 2. razred: torek ob 17.00
– 3. razred: ponedeljek ob 16.00
– 4. in 5. razred: torek ob 16.00
– 6. in 7. razred: četrtek ob 15.00
– 8. in 9. razred: četrtek ob 16.00

SVETO TRIDNEVJE
Še vedno je OMEJENO ŠTEVILO LJUDI, ki lahko pride v cerkev, zato lahko vse obrede spremljate prek spletne strani.

Na VELIKI ČETRTEK imamo navadno tudi obred umivanja nog. Letos bi ga lahko opravili po družinah, ko bi npr. oče umil noge ženi in otrokom, potem pa bi skupaj spremljali prenos bogoslužja iz cerkve.

Doma si za VELIKI PETEK pripravite križ, ki ga zagrnete in ga med obredom češčenja križa odkrivate skupaj z duhovnikom v cerkvi ter ga potem počastite s poklekom ali priklonom.

Na VELIKO SOBOTO si za vigilijo pripravite lepo svečo, ki jo boste na začetku vigilije prižgali – tudi sobo (stanovanje) imejte bolj skromno osvetljeno, da bo svetloba sveče prišla bolj do izraza, pri slavi pa prižgete vse luči; ter blagoslovljeno vodo, s katero se boste po obnovitvi krstnih obljub pokropili oz. pokrižali.

Na VELIKO NOČ bo ob 7. uri obred vstajenja (brez procesije) in potem sv. maša. Po TV Exodus bo prenos ob 8.30, kot običajno.

KORONAVIRUSNI UKREPI
Od ponedeljka, 4. 1. 2021, je zopet dovoljena udeležba vernikov pri sv. mašah.

Epidemiološki ukrepi določajo, da je lahko istočasno v cerkvah ena oseba ali gospodinjstvo na 30 m2. Za našo baziliko Matere Usmiljenja znaša neto tlorisna površina cerkve 832,6 m2, kar pomeni, da je lahko v cerkvi 27 oseb ali 27 družin istočasno, zato je potrebna PRIJAVA prek spletnega obrazca oz. v župnijski pisarni.

Pred vstopom v cerkev si nadenite zaščitno obrazno masko in si razkužite roke! V cerkvi ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Kropilniki z blagoslovljeno vodo so izpraznjeni.

Med sveto mašo je v skladu z vladnim odlokom prepovedano (zborovsko oz. ljudsko oz. solo) petje, vključno s petjem mašnika. Rokovanje ob pozdravu miru se opusti.

Med tednom ob 9h neposredno prenašamo sv. maše preko naše spletne strani, ob nedeljah pa je prenos sv. maše ob 8.30 na TV Exodus.

SV. OBHAJILO je sedaj mogoče prejeti pri sv. maši. Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko. V vrsti za obhajilo ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Za SV. SPOVED smo na voljo v spovednicah v cerkvi med vsako sv. mašo. Vstopite z masko, potem ko ste si razkužili roke. Spovednice so prenovljene in imajo urejen prezračevalni sistem, vstopite pa ob zeleni lučki.

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spleta lahko naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo namene za april.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
24. marca 2021

Molitev v občestvu z Marijo
Marija zaseda v življenju in torej tudi v kristjanovi molitvi prednostno mesto, ker je Jezusova Mati. Vzhodne Cerkve so jo pogosto upodabljale kot Hodoghitrio, tisto, ki »kaže pot«, kar je Sin Jezus Kristus. Na misel mi pride tista stara slika hodoghitria v katedrali v Bariju. Marija, ki kaže Jezusa, nagega; pozneje so mu dodali oblačilo, da bi pokrili tisto nagoto, a resnica je, da je Jezus nag; On, človek, rojen iz Marije, je Srednik. In ona kaže na Srednika; ona je Hodoghitria. V krščanski ikonografiji je njena navzočnost vsepovsod, včasih tudi močno izstopajoča, a vedno v odnosu s Sinom in odvisna od Njega. Njene roke, njene oči, njena drža so živeti »katekizem« in vedno sporočajo temelj, vedno kažejo središče: Jezusa. Marija je popolnoma obrnjena k Njemu. Do te točke, da lahko rečemo, da je bolj učenka kot Mati. Tisto opozorilo na gostiji v Kani: »Storite, kar vam bo On rekel.« Vedno kaže na Kristusa. Je prva učenka.
To je vloga, ki jo je Marija imela v svojem celotnem zemeljskem življenju in ki jo za vedno ohranja: biti ponižna Gospodova dekla, nič več. Na neki točki v evangelijih se zdi, kot da izgine; a se vrne v ključnih trenutkih, kot v Kani, ko Sin, na njeno skrbno posredovanje naredi prvo »znamenje«, in potem na Golgoti pod križem.
Vir: www.vaticannews.va

Mašni nameni v tem tednu >>>

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.