OZNANILA na 4. postno nedeljo, 14. 3. 2021

BOG JE POSLAL SVOJEGA SINA, DA BI SVET ODREŠIL

Tisti čas je rekel Jezus Nikodemu:
»Kakor je Mojzes povzdignil kačo v puščavi,
tako mora biti povzdignjen Sin človekov,
da bi vsak, kdor veruje, imel v njem večno življenje.
Bog je namreč svet tako ljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina,
da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogúbil,
ampak bi imel večno življenje.
Bog namreč svojega Sina ni poslal na svet, da bi svet sodil,
ampak da bi se svet po njem rešil.
Kdor vanj veruje, se mu ne sodi;
kdor pa ne veruje, je že sojen,
ker ne veruje v ime edinorojenega Božjega Sina.
Sodba pa je v tem, da je prišla luč na svet
in so ljudje bolj ljubili temò kakor luč,
kajti njihova dela so bila hudobna.
Kdor namreč dela húdo, sovraži luč in ne pride k luči,
da se ne bi razkrila njegova dela.
Kdor pa se ravna po resnici, pride k luči,
da se pokažejo njegova dela, ker so narejena v Bogu.«
(Jn 3,14-21)

Kača je v svetem pismu simbol hudega duha, tako lahko kačje pike (oz. ugrize) primerjamo skušnjavam in grehu v katerega pademo.
Jezus je vzel nase vse naše grehe, bil za nas križan in nas rešil sužnosti grehu.
Gospod, naj vedno znova obračam svoj pogled k Tebi, ki rešuješ in ozdravljaš!

NAPOVEDNIK
Danes ob 21h je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1 na daljavo.

V petek, 19. 3., bo ob 1630 za naddekanijo Maribor potekal BIRMANSKI KRIŽEV POT na daljavo prek Zoom-a.

V soboto, 20. 3., bo DELOVNA POSTNA SOBOTA za 3. IN 4. RAZRED.

Prihodnjo nedeljo, 21. 3., ob 1930 je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2 na daljavo.

SPOVEDNO DEŽURSTVO bo v velikem tednu (29. 3. – 2. 4.) od 7h do 12h in od 14h do 19h.

PAPEŠKA NEDELJA
Včeraj, 13. marca, je bila 8. OBLETNICA IZVOLITVE papeža Frančiška, zato je današnja nedelja imenovana tudi PAPEŠKA NEDELJA. Letos sovpada z NEDELJO LAETARE, nedeljo veselja ob bližnjem božjem odrešenju, saj se bliža velika noč in vstajenje.
Dotedanji kardinal v argentinski prestolnici Buenos Aires, JORGE MARIO BERGOGLIO, iz jezuitskega reda, je bil rojen 17. 12. 1936 v Argentini.

DEVETDNEVNICA – SV. JOŽEF
V letu sv. Jožefa v naši dekaniji poteka DEVETDNEVNICA pred praznikom sv. Jožefa (od 10. do 18. marca), ki se odvija v cerkvi sv. Jožefa na Studencih in prek prenosa na Exodus TV ter na nekaterih drugih lokacijah.
Več o tem >>>

TEDEN DRUŽINE 2021
Na praznik sv. Jožefa, v petek, 19. marca 2021, začenjamo TEDEN DRUŽINE. Prav na ta dan se z razglasitvijo papeža Frančiška začne tudi LETO DRUŽINE Amoris Laetitiae, ki se bo zaključilo s svetovnim srečanjem družin v Rimu junija 2022.

KARITAS – POMOČ V STISKI
Župnijska karitas se tudi v teh časih sooča s številnimi ljudmi v stiski in vsak teden prosilcem razdeljuje prehrambene pakete. Na vse se obračajo s prošnjo, če bi lahko DO KONCA MARCA prinesli tudi kakšno pomoč v hrani, higienskih pripomočkih oz. v denarni pomoči. Bog povrni za vsak dar!

KORONAVIRUSNI UKREPI
Od ponedeljka, 4. 1. 2021, je zopet dovoljena udeležba vernikov pri sv. mašah.

Epidemiološki ukrepi določajo, da je lahko istočasno v cerkvah ena oseba ali gospodinjstvo na 30 m2. Za našo baziliko Matere Usmiljenja znaša neto tlorisna površina cerkve 832,6 m2, kar pomeni, da je lahko v cerkvi 27 oseb ali 27 družin istočasno, zato je potrebna PRIJAVA prek spletnega obrazca oz. v župnijski pisarni.

Pred vstopom v cerkev si nadenite zaščitno obrazno masko in si razkužite roke! V cerkvi ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Kropilniki z blagoslovljeno vodo so izpraznjeni.

Med sveto mašo je v skladu z vladnim odlokom prepovedano (zborovsko oz. ljudsko oz. solo) petje, vključno s petjem mašnika. Rokovanje ob pozdravu miru se opusti.

Med tednom ob 9h neposredno prenašamo sv. maše preko naše spletne strani, ob nedeljah pa je prenos sv. maše ob 8.30 na TV Exodus.

Do preklica vsa KATEHEZA in srečanja skupin potekajo na daljavo.

SV. OBHAJILO je sedaj mogoče prejeti pri sv. maši. Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko. V vrsti za obhajilo ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Za SV. SPOVED smo na voljo v spovednicah v cerkvi med vsako sv. mašo. Vstopite z masko, potem ko ste si razkužili roke. Spovednice so prenovljene in imajo urejen prezračevalni sistem, vstopite pa ob zeleni lučki.

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spleta lahko naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo namene za april.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
10. marca 2021

Potovanje v Irak
Iraške verske in kulturne korenine so tisočletne: Mezopotamija je zibelka civilizacije; Bagdad je v zgodovini bil mesto primarne pomembnosti, ki je stoletja hranilo najbogatejšo knjižnico na svetu. In kaj jo je uničilo? Vojna.
A odgovor na vojno ni druga vojna, odgovor na orožja niso druga orožja. Odgovor ni vojna, odgovor je bratstvo. To je izziv za mnoge regije v konfliktu in, navsezadnje, bratstvo je izziv za celoten svet. Bomo sposobni ustvariti bratstvo med nami? Ali pa bomo nadaljevali z logiko, ki jo je začel Kajn: z vojno?
Zato smo se kristjani in muslimani, skupaj s predstavniki drugih verstev, srečali in molili v Uru, kjer je Abraham prejel Božji klic pred približno štiri tisoč leti. Abraham je oče po veri, kajti poslušal je glas Boga, ki mu je obljubil potomstvo, ter je zapustil vse in se odpravil na pot. Bog je zvest svojim obljubam in danes še vedno vodi naše korake miru, vodi korake tistega, ki hodi po zemlji s pogledom, dvignjenim v nebo. In v Uru, ko smo bili skupaj pod tistim osvetljenim nebom, istim nebom, na katerem je naš oče Abraham videl nas, svoje potomstvo, se nam je zdelo, da v srcu še vedno odmeva tisti stavek: vi vsi ste bratje.

Vir: www.vaticannews.va

Mašni nameni v tem tednu >>>

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.