OZNANILA na 32. nedeljo med letom, 11.11.2018

Sedél je nasproti zakladnici in gledal, kako množica meče denar vanjo. Mnogo bogatih je veliko vrglo. Prišla je tudi neka uboga vdova in je vrgla dva nôvčiča, to je en kvadrant. Tedaj je poklical k sebi svoje učence in jim rekel: »Resnično, povem vam: ta uboga vdova je vrgla več kot vsi, ki so metali v zakladnico. Vsi so namreč vrgli od svojega preobilja, ta pa je dala od svojega uboštva vse, kar je imela, vse, kar potrebuje za življenje.« (Mr 12,41-44)

Ne skriva se vse v količini. Štejejo tiste, morda na prvi pogled nepomembne stvari. To, kar podarimo in podelimo iz srca, je vredno največ. Le to prinaša resnično srečo nam in tistemu, za katerega smo bili pripravljeni nekaj podeliti.

Z denarjem si lahko kupimo hišo,
vendar ne toplote in družabnosti.
Z denarjem si lahko kupimo posteljo,
vendar ne spanca.
Z denarjem si lahko kupimo zvezo,
vendar ne prijateljstva.
Z denarjem se nam odprejo vsa vrata,
samo ne vrata do srca.

Sreče ne moremo nakazati
preko bančnega računa.
Sreče ne moremo proizvesti
na tekočem traku.
Sreče ne moremo ustvariti v laboratoriju.

Po: P. Bosmansu

NAPOVEDNIK
V soboto goduje SV. ELIZABETA OGRSKA, zavetnica Frančiškovega svetnega reda. Po smrti moža Ludvika IV., kneza Turingije, se je iz krščanske ljubezni posvetila negi bolnikov in skrbi za siromake ter razmeroma še mlada umrla 17. novembra 1231.

V soboto, 17. novembra, bo ob 20. uri SREČANJE II. ZAKONSKE SKUPINE.

V nedeljo, 18. novembra, bo pri župnijski sveti maši ob 8.30 večne OBLJUBE FRANČIŠKOVEMU SVETNEMU REDU izrekel brat Dani Šket.

V nedeljo, 18. novembra, bo ob 15.00 v naši baziliki REVIJA DEKANIJSKIH CERKVENIH PEVSKIH ZBOROV. Na reviji se bosta predstavila tudi župnijski pevski zbor in vokalna skupina Mater Misericordiae. Revije se bo udeležilo okoli 200 pevcev. Vabljeni k poslušanju.
Po reviji bomo pogostili pevce. Gospodinje prosimo za pecivo, člane ŽPS pa za pomoč pri postrežbi.

ZAHVALA
Župnijska Karitas se zahvaljuje za darove zahvalne nedelje. Po vaši ljubezni in darežljivosti smo zbrali 300 kg kakovostnih prehrambenih in ostalih izdelkov. Bog vam povrni!

GREGORIJANSKE MAŠE
Sv. Gregor Veliki pripoveduje, da je v samostanu pri sv. Andreju na hribu Celiju v Rimu umrl menih Just, ki si je skril tri zlate kovance. Po njegovi smrti je Gregor določil, naj se zanj opravi trideset dni vsak dan ena maša. Ko se je opravila trideseta, se je rajni prikazal svojemu bratu Kopiozu in mu naznanil, da je rešen iz vic (sv. Gregor Veliki, Dialoghi 1. 4, pogl. 55, v: Migne, PL 77,420). Ta dogodek je bil povod, da so v zahodni Cerkvi začeli obhajati tako imenovane »gregorijanske maše«.
Kako jih opraviti? Svete maše se morajo opraviti v tridesetih dneh, a ne tako, da bi dve ali več maš opravili v enem dnevu. Ni nujno, da jih opravlja le en duhovnik.
p. Slavko Krajnc
Ker smo v našem samostanu trije bratje duhovniki, lahko sprejemamo tudi gregorijanske maše. Naročite jih lahko v župnijski pisarni, kjer se boste tudi dogovorili za termin, v katerem bodo te svete maše darovane.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 18. 11. 2018:

  • ob 8.30: 1. berilo: Marjan Gselman, 2. berilo: Branka Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Štefka Humar, 2. berilo: Karmen Podlesnik Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič

DUHOVNA ISKRICA
Naš Gospod nam je naročil, naj ne skrbimo za jutrišnji dan, ki je v Božjih rokah … Jezus je isti danes in jutri in samo on je pomemben.
mati Terezija

SVETNIK TEDNA
Albert iz Lauingena je ena najvidnejših osebnosti 13. stoletja, saj je veljal za vsestranskega genija svojega časa. Rodil se je konec 12. st. pri Lauingenu na Bavarskem. Študiral je na univerzi v Padovi, kjer se je pridružil dominikanskemu redu. Po končanem študiju je poučeval na številnih šolah svojega reda. Leta 1248 je v Kölnu ustanovil redovno šolo, ki je sčasoma prerasla v središče duhovnega in duhovniškega izobraževanja. Najslavnejši Albertov učenec je bil Tomaž Akvinski, ki je postal eden največjih sholastikov srednjega veka. Albert je bil imenovan za nemškega provinciala dominikancev, leta 1260 je postal regensburški škof. Umrl je 15. novembra 1280. Papež Pij XI. ga je 16. decembra 1936 razglasil za svetnika in cerkvenega učitelja. Je zavetnik naravoslovcev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.