OZNANILA na 33. nedeljo med letom, 18.11.2018

Tedaj bodo videli Sina človekovega priti na oblakih z veliko močjo in slavo. In takrat bo poslal angele in zbral svoje izvoljene od štirih vetrov, od konca zemlje do konca neba. Resnično, povem vam: Ta rod nikakor ne bo prešel, dokler se vse to ne zgodi. Nebo in zemlja bosta prešla, moje besede pa nikakor ne bodo prešle.« Za tisti dan ali uro pa ne ve nihče, ne angeli v nebesih ne Sin, ampak samo Oče. (Mr 13,26-27.30-32)

Z zaključkom zgodovine in s prihodom Sina človekovega v slavi je povezana sprememba vsega trdnega, stalnega. Sonce in luna dajeta svetlobo; zanju je značilno natančno, ponavljajoče se gibanje. Omogočata merjenje časa. Zvezde so v nespremenljivem razmerju med seboj. So prispodoba vesoljnega reda in trdnosti. Kdor je na poti po morju ali po puščavi, se lahko po njih orientira. Da se bodo te prispodobe trdnosti in reda ob koncu sveta »zamajale«, pomeni, da sedanja urejenost sveta ni večna, da se nanjo ne moremo neomejeno zanašati in je ne moremo imeti za izhodišče vsega.
Po: K. Stock

NAPOVEDNIK
V sredo, 14. novembra, smo prejeli RELIKVIJE SV. FRANČIŠKA ASIŠKEGA. Relikvije bodo do 26. decembra vsak dan skupaj z Najsvetejšim izpostavljene na oltarju.
Naj nas relikvije sv. Frančiška spodbudijo še k večji skrbi in molitvi za nove redovne poklice.

V četrtek, 22. novembra, goduje SV. CECILIJA, ZAVETNICA CERKVENIH PEVCEV. Ob njenem godu želimo našim pevcem veliko poguma in veselja do petja. Njihova zavetnica naj jim bo priprošnjica in vzornica pri njihovem pastoralnem poslanstvu. Zavedamo se, da naši pevci s svojim ubranim petjem olepšajo sveto bogoslužje, zato smo jim hvaležni za njihov trud in čas, ki ga namenijo liturgičnemu petju, ter v znamenje hvaležnosti zanje molimo.

V nedeljo, 25. novembra, bo pri sveti maši ob 10.00 sodelovala vokalna skupina MATER MISERICORDIAE, pri sveti maši ob 11.30 pa zbor LAUDAMUS.

V nedeljo, 25. novembra, bo po sveti maši ob 10.00 SREČANJE ZA STARŠE PRVOOBHAJANCEV.

V adventnem času bo po naših družinah romal kip MARIJE, ADVENTNE ROMARICE. Prijave za obisk Marijinega kipa sprejemamo v župnijski pisarni. V soboto, 1. decembra, bo Marija po večerni sveti maši že poromala k prvi družini.

V torek, 4. decembra, bo ob 17. uri otroke obiskal SVETI MIKLAVŽ. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni do torka, 27. novembra. Prispevek za darilo je 10 € za vsakega otroka.

Vsak četrtek od 10.00 do 11.30 čistimo baziliko. Zahvaljujem se vsem, ki požrtvovalno in z ljubeznijo opravljate to delo. Prostori so veliki, prostovoljcev, ki bi bili vsak teden pripravljeni počistiti in pripraviti prostore za bogoslužje in prijetno počutje nas vseh, pa je bolj malo, zato PROSIMO ZA POMOČ PRI ČIŠČENJU.

V januarju 2019 načrtujemo, da bomo v baziliko napeljali CENTRALNO OGREVANJE. Grelna telesa bomo vstavili pod sedeže v klopeh. Verjetno bomo morali menjati tudi lesena tla v klopeh. Strošek bo velik, zato se obračamo na vas s prošnjo za finančno pomoč. Delali bomo postopoma, kolikor bo finančnih sredstev.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 25. 11. 2018:

  • ob 8.30: 1. berilo: Davor Vohar, 2. berilo: Janko Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Darko Lovrec, 2. berilo: s. Bogomira Imperl
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Anastazija Brkljačič
  • ob 19.00: 1. berilo: Claudio Korošec, 2. berilo: Claudio Korošec

DUHOVNA ISKRICA
Ta svet nam ne zadošča; je samo začetek, samo obljuba prihodnjega. Vemo, da obstaja še veliko več, kakor je to, kar s svojim čuti vidimo, slišimo in tipamo: vesoljstvo angelov in svetnikov, svet veličastva in lepote, prestol Jezusa Kristusa. (John Henry Newman)

SVETNIK TEDNA
SV. CECILIJA
22. november

Rimska mučenka Cecilija predstavlja eno od najznačilnejših podob iz prvega obdobja krščanstva. Verodostojna pričevanja o njenem mučeništvu niso ohranjena, obstaja pa pasijon iz 5. stoletja, po katerem naj bi Cecilija živela v času papeža Urbana I. (222–230). Zanesljivo je, da mučenka ni legendarna oseba, kajti v Kalistovih katakombah so našli njen grob poleg kripte papežev.
Cecilija se je poročila s poganom Valerijanom. Prosila je soproga, naj sprejme vero v enega Boga in se da krstiti. Valerijan je ubogal, ko pa se je vrnil k svoji ženi, je zagledal ob njej angela, ki ji je podajal venec iz lilij in vrtnic. Valerijan je pridobil za krščanstvo tudi svojega brata Tiburcija. Oba sta se ponudila, da bosta pokopala mučence, ki jih je dal usmrtiti mestni prefekt. Bila sta izdana, mučena in obglavljena. Oblastnik je Cecilijo hotel pridobiti za odpad od krčanske vere. Ko se mu to ni posrečilo, jo je dal sežgati, vendar je iz plamenov prišla nepoškodovana, zato je ukazal, naj jo obglavijo. Pasijon pravi, da jo je rabelj trikrat udaril z mečem, vendar je ostala živa še tri dni. V tistem času naj bi razdelila svoje premoženje. Papeža Urbana je prosila, naj njeno hišo spremeni v cerkev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.