OZNANILA na 2. velikonočno nedeljo – BELO – Nedeljo Božjega usmiljenja, 16. 4. 2023

ČEZ OSEM DNI JE PRIŠEL JEZUS

Pod noč tistega dne, prvega v tednu, ko so bila vrata tam, kjer so se učenci zadrževali, iz strahu pred Judi zaklenjena, je prišel Jezus, stopil mednje in jim rekel: »Mir vam bodi!« In ko je to rekel, jim je pokazal roke in stran. Učenci so se razveselili, ko so videli Gospoda. Tedaj jim je Jezus spet rekel: »Mir vam bodi! Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam.« In ko je to izrekel, je dihnil vanje in jim dejal: »Prejmite Svetega Duha! Katerim grehe odpustite, so jim odpuščeni; katerim jih zadržite, so jim zadržani.«
Tomaža, enega izmed dvanajstérih, ki se je imenoval Dvojček, pa ni bilo med njimi, ko je prišel Jezus. Drugi učenci so mu torej pripovedovali: »Gospoda smo videli.« On pa jim je rekel: »Če ne vidim na njegovih rokah rane od žebljev in ne vtaknem prsta v rane od žebljev in ne položim roke v njegovo stran, nikakor ne bom veroval.«
Čez osem dni so bili njegovi učenci spet notri in Tomaž z njimi. Jezus je prišel pri zaprtih vratih, stopil mednje in jim rekel: »Mir vam bodi!« Potem je rekel Tomažu: »Polôži svoj prst sèm in poglej moje roke! Daj svojo roko in jo polôži v mojo stran in ne bodi neveren, ampak veren.« Tomaž mu je odgovóril in rekel: »Moj Gospod in moj Bog!« Jezus mu je rekel: »Ker si me videl, veruješ? Blagor tistim, ki niso videli, pa verujejo!«
Jezus je vpričo svojih učencev stóril še veliko drugih znamenj, ki niso zapisana v tej knjigi; ta pa so zapisana, da bi vi verovali, da je Jezus Mesija, Božji Sin, in da bi s tem, da vérujete, imeli življenje v njegovem imenu. (Jn 20,19-31)

Videli so Gospoda in se razveselili. Tomaž ni videl in ni veroval. Vsi so prejeli mir in Svetega Duha ter oblast odpuščanja grehov. Tomaž je izpovedal vero.
Gospod, odpri mi srce, da bom videl in veroval!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Popoldne ob 16.30 je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

V petek in soboto, 21. in 22. 4., bo potekala pri nas PRIPRAVA NA ZAKON.

Prihodnjo nedeljo, 23. 4., je ob 15. uri srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1.

V nedeljo, 7. 5., bomo pri sv. maši ob 10. uri obeležili ZAKONSKE JUBILEJE in obnovili zakonske obljube.

NEDELJA BOŽJEGA USMILJENJA
Danes obhajamo 2. velikonočno nedeljo, imenovano tudi BELO NEDELJO ali NEDELJO BOŽJEGA USMILJENJA.
Ime bela nedelja izvira iz starokrščanskih časov, ko so novokrščenci, ki so prejeli zakrament sv. krsta med velikonočno vigilijo, ves teden po veliki noči prihajali k bogoslužju v belih oblačilih.
Sveti papež Janez Pavel II. (1978–2005) je leta 2000 določil, da se prva nedelja po veliki noči imenuje nedelja Božjega usmiljenja. Pri tem se je oprl na Božjo besedo te nedelje, ki nazorno govori o Božjem usmiljenju.
Povezanost praznika Božjega usmiljenja in 2. velikonočne nedelje kaže na simbol zveze med zakramentom svetega krsta, velikonočno skrivnostjo odrešenja in Božjim usmiljenjem. S prejemom zakramenta krsta so pri novokrščenemu odpuščeni in očiščeni vsi grehi, kar predstavlja razsežnost sprave med Bogom in človekom.

KATEHEZA ZA ODRASLE
Vsako sredo ob 17. uri potekajo srečanja VEROUKA ZA ODRASLE, obenem pa je organizirano tudi varstvo otrok udeležencev. Zakaj ne bi tudi vi poglobili poznavanja naše krščanske vere?

DHV ZA BIRMANCE
Pred nami je DUHOVNI VIKEND ZA BIRMANCE, ki potekal od petka do nedelje, 21. do 23. aprila 2023, v Slomškovem domu v Rošpohu. Skupni vikend naših in stolniških birmancev bo pomagal vsem pri pripravi na prejem zakramenta sv. birme, ki ga bomo v naši župniji obhajali v soboto, 13. maja.
Podprimo naše birmance in botre z molitvijo, da bi Sveti Duh s svojimi darovi vse napolnil in da bi v vseh obilno obrodil svoje sadove!

SVEČE MATERE USMILJENJA
Na voljo so spominske sveče Matere Usmiljenja, s katerimi lahko obogatite svoje domove ali pa jih podarite tistim, ki ne morejo več v našo baziliko.
Hvala za vse darove, ki jih boste ob tem namenili, saj zbiramo sredstva za obnovo strehe nad dvorano. Bog povrni!

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spletne strani lahko naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo namene za meseca april in maj.

POSKRBIMO ZA ZDRAVJE
Zdravstveno osebje bo spet na voljo za ZDRAVSTVENO VZGOJNO SVETOVANJE, obenem pa bodo zainteresiranim opravili tudi MERJENJE KRVNEGA TLAKA in KRVNIH VREDNOSTI.
Ta četrtek, 20. 4., od 9.30 do 11.00.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
12. april 2023
Pričevalci: sveti Pavel – 2. del

Evangeljska gorečnost je opora, na kateri temelji oznanjevanje, glasniki pa so na nek način kot noge Kristusovega telesa, ki je Cerkev. Ni oznanila brez gibanja, brez »izhoda«, brez pobude. To pomeni, da je kristjan vedno v gibanju, da kristjan izstopa iz sebe, da bi se odpravil na pot in prinesel oznanilo. Ni oznanila brez gibanja, brez hoje. Evangelija se ne oznanja tako, da smo na mestu, zaprti v pisarni, za mizo ali računalnikom; tako da polemiziramo kot »bojevniki s tipkovnico« in nadomeščamo ustvarjalnost oznanjevanja s »kopiranjem in lepljenjem« idej, vzetih od tu in tam.
Evangelij se oznanja tako, da se giblje, da se hodi, da se gre naprej.
Izraz, ki ga uporabi Pavel, da poimenuje obutev tistih, ki prinašajo evangelij, je grška beseda, ki pomeni urnost, pripravljenost, vnemo. To je nasprotje ležernosti, ki ni združljiva z ljubeznijo. Pavel na drugem mestu pravi: »Ne popuščajte v vnemi, temveč bodite goreči v duhu, služite Gospodu« (Rim 12,11). Ta drža je bila zahtevana v Drugi Mojzesovi knjigi med obhajanjem daritve ob pashalni osvoboditvi: »Takole pa ga jejte – jagnje, se razume –: vaša ledja naj bodo prepasana, vaši sandali na vaših nogah in vaša palica naj bo v vaši roki. Jejte ga v naglici. To je pasha za Gospoda! To noč bom šel mimo« (12,11-12a).
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.