OZNANILA za mesec JULIJ, 30. 6. 2024

NAPOVEDNIK za mesec JULIJ
V mesecih juliju in avgustu je ŽUPNIJSKA PISARNA odprta samo takoj po jutranji in večerni sv. maši. V nujnih primerih pa seveda pozvonite na domofon ali pokličite po telefonu.

V tednu od 30. 6. do 6. 7. poteka v Strunjanu ŽUPNIJSKO LETOVANJE.

V sredo, 3. 7., obhajamo praznik SV. TOMAŽA, apostola.

V petek, 5. 7., je praznik sozavetnikov Evrope SV. CIRILA IN METODA, v četrtek, 11. 7., pa praznik SV. BENEDIKTA, zavetnika Evrope.

V ponedeljek, 15. julija, obhajamo praznik SV. BONAVENTURA, škofa in cerkvenega učitelja, ki je zavetnik frančiškanskih bogoslovcev. Ob tem ne pozabimo moliti in prositi za nove duhovne poklice!

V nedeljo, 21. julija, obhajamo t.i. KRIŠTOFOVO NEDELJO. Pri vseh mašah bomo blagoslovili avtomobile, za vsak srečno prevožen kilometer pa boste lahko darovali za akcijo MIVA, s katero podpiramo slovenske misijonarje in jim tako olajšamo nakup prepotrebnih prevoznih sredstev.

V ponedeljek, 22. 7., obhajamo praznik SV. MARIJE MAGDALENE.

V četrtek, 25. 7., obhajamo praznik SV. JAKOBA STAREJŠEGA, apostola.

V nedeljo, 28. julija, obhajamo ANINO NEDELJO, ob 10.30 bo sv. maša tudi v naši podružni cerkvi sv. Ane v Ribniškem selu.

Vsako četrto nedeljo v juliju praznujemo SVETOVNI DAN STARIH STARŠEV IN OSTARELIH, saj je ta nedelja blizu praznika Marijinih staršev Joahima in Ane, Jezusovih starih staršev. Letos bo to v nedeljo, 28. julija, in sicer pod naslovom »Na stare dni me ne zavrzi« (Ps 71,9). Sveti oče želi z izbrano temo izpostaviti, da je osamljenost pogosto grenka sopotnica v življenju mnogih ostarelih oseb, ki so pogosto žrtve kulture odmetavanja.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
26. junija 2024

Boj proti zlorabi drog
Odvisnosti od drog ni mogoče zmanjšati z dopustitvijo njihovega svobodnega uživanja, kot je bilo predlagano in že izvedeno v nekaterih državah. Ker poznamo mnoge tragične zgodbe odvisnikov od drog in njihovih družin, sem prepričan, da je moralna dolžnost končati proizvodnjo in trgovino s temi nevarnimi snovmi. Koliko je trgovcev s smrtjo, ki jih vodita logika moči in denarja za vsako ceno! Trgovci z drogo so namreč trgovci s smrtjo. Ta nadloga, ki povzroča nasilje ter seje trpljenje in smrt, zahteva pogum celotne naše družbe. Proizvodnja in trgovina z drogo imata uničevalni vpliv tudi na naš skupni dom. To na primer postaja vedno bolj očitno na območju Amazonije.
Druga prednostna pot za boj proti zlorabi drog in trgovini z njimi je preprečevanje, ki se izvaja s spod-bujanjem večje pravičnosti, vzgojo in izobraževanjem mladih o vrednotah, ki gradijo osebno in skupnostno življenje, spremljanjem ljudi, ki so v težavah, in dajanjem upanja za prihodnost.
Bodrijo me prizadevanja za spodbujanje pravične zakonodaje in politike glede zdravljenja odvisnikov od drog in preprečevanja, da bi ustavili to nadlogo.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.