OZNANILA na nedeljo SVETE TROJICE, 4. 6. 2023

OČE JE POSLAL SINA, DA BI SE SVET PO NJEM REŠIL

Tisti čas je Jezus rekel Nikodému:
»Bog je svet tako ljubil,
da je dal svojega edinorojenega Sina,
da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogúbil,
ampak bi imel večno življenje.
Bog namreč svojega Sina ni poslal na svet,
da bi svet sodil,
ampak da bi se svet po njem rešil.
Kdor vanj veruje, se mu ne sódi;
kdor pa ne veruje, je že sojen,
ker ne veruje v ime edinorojenega Božjega Sina.«
(Jn 3,16-18)

BOG je ljubezen.
OČE je poslal svojega Sina, da bi rešil človeštvo in mu odprl vrata raja.
SIN je obljubil Duha, da bi nas učil in spomnil vsega, kar nam je povedal.
SVETI DUH nas navdušuje za življenje po veri in nam daje moči za ljubečo zvestobo.
SVETI TROEDINI BOG, bodi zahvaljen za vse, po čemer te moremo vedno znova občudovati in prepoznavati v našem vsakdanjem življenju in delovanju!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

V torek, 6. 6., ob 20. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP3.

V petek, 9. 6., ob 20. uri je srečanje ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA.

Prihodnjo nedeljo, 11. 6., ob 15. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

Prihodnjo nedeljo, 11. 6., ob 16.30 uri je srečanje FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA.

V nedeljo, 18. 6., bo pri sv. maši ob 11.30 srečanje in piknik NEKDANJIH IN SEDANJIH MINISTRANTOV.

SV. REŠNJE TELO IN KRI
Na drugi četrtek po binkoštih obhajamo praznik Jezusove navzočnosti v zakramentu sv. Rešnjega telesa in krvi, ki je središče krščanske vere in zakramentalnega življenja vernih. Na praznik je v navadi TELOVSKA PROCESIJA, s čimer verniki tudi navzven pokažemo svojo vero. Pri nas bo po prvi in zadnji maši.
Praznik je zapovedan, zato se katoličani ta dan udeležimo bogoslužja kot ob nedeljah.
Izraz evharistija prihaja iz grškega glagola eucharistein, ki pomeni zahvaljevati se. Postavitve zakramenta evharistije se spominjamo pri vsaki maši, posebej tedaj, ko duhovnik izreka posvetilne besede nad kruhom in vinom. Takrat kruh postane Jezusovo telo, vino pa Jezusova kri. Posvečene hostije se hranijo v tabernaklju. Namen hranjenja posvečenih hostij je dejstvo Jezusove trajne navzočnosti v zakramentalni obliki kot tudi možnost za češčenje in obhajanje bolnikov po domovih.
Zakrament evharistije skupaj s krstom in birmo sodi med zakramente uvajanja v krščanstvo. Otroci, ki so redno vključeni v proces kateheze, ki poteka v župnijah, k prvemu obhajilu pristopijo na koncu tretjega razreda. Evharistija pomeni tako polnost in vrh uvajanja v krščanstvo.
Vir: katoliska-cerkev.si

VRTNICE 2023
V mesecu juniju pri mašah prebiramo VRTNICE z naslovom Apostol Jezusovega Srca in ljubezni do bližnjega, ki govorijo o mučeniškem duhovniku Francu Saleškem Gomilšku (1872-1943).

STOLETNICA ROJSTVA
Prihodnjo nedeljo, 11. 6., bomo pri sv. maši ob 8.30 proslavili tudi STOLETNICO ROJSTVA g. Antona Roškerja.

SVEČE MATERE USMILJENJA
Na voljo so spominske sveče Matere Usmiljenja, s katerimi lahko obogatite svoje domove ali pa jih podarite tistim, ki ne morejo več v našo baziliko.
Hvala za vse darove, ki jih boste ob tem namenili, saj zbiramo sredstva za obnovo strehe nad dvorano. Bog povrni!

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali na spletni strani lahko naročite MAŠNE NAMENE. Z mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo za mesec julij, prostih pa je še par terminov juniju.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
31. maj 2023
Pričevalci – Matej Ricci

Njegova odlična znanstvena podkovanost je vzbudila zanimanje in občudovanje uglednih mož, začenši z njegovim znamenitim zemljevidom sveta, zemljevidom celotnega takrat znanega sveta z različnimi celinami, ki je Kitajcem prvič razkril stvarnost zunaj Kitajske, ki je bila prostranejša, kot so si kdajkoli mislili. Pokaže jim, da je svet večji od Kitajske in oni so to razumeli, saj so bili pametni. Tudi matematično in astronomsko znanje Riccija in njegovih misijonarskih privržencev je prispevalo k rodovitnemu srečanju med kulturo in znanostjo Zahoda in Vzhoda, ki bosta takrat doživela eno najsrečnejših obdobij v znamenju dialoga in prijateljstva. Dejansko delo Mateja Riccija ne bi bilo nikoli mogoče brez sodelovanja njegovih velikih kitajskih prijateljev, kot sta bila slavna »doktor Pavel« (Xu Guangqi) in »doktor Leon« (Li Zhizao).
Vendar pa Riccijev sloves kot znanstvenika ne sme zasenčiti najglobljega vzgiba vseh njegovih prizadevanj, to je oznanjevanja evangelija. Nadaljeval je pogovore z znanstveniki in pričeval o svoji veri in evangeliju. Verodostojnost, pridobljena z znanstvenim dialogom, mu je dala pristojnost za predlaganje resnice krščanske vere in morale, ki ju poglobljeno obravnava v svojih glavnih kitajskih delih, kot je npr. knjiga Resnični pomen Gospoda nebes.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.