OZNANILA na Nedeljo Kristusa Kralja vesoljstva, 26. 11. 2023

KRISTUS PRIDE SODIT V SLAVI

Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem: »Ko pride Sin človekov v svojem veličastvu in vsi angeli z njim, takrat bo sédel na prestol svojega veličastva. Pred njim bodo zbrani vsi narodi in ločil bo ene od drugih, kakor pastir loči ovce od kozlov. Ovce bo postavil na svojo desnico, kozle pa na levico.
Tedaj bo kralj rekel tistim, ki bodo na desnici: ›Pridite, blagoslovljeni mojega Očeta! Prejmite v posest kraljestvo, ki vam je pripravljeno od začetka sveta! Kajti lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti, tujec sem bil in ste me sprejeli, nag sem bil in ste me oblekli, bolan sem bil in ste me obiskali, v ječi sem bil in ste prišli k meni.‹ Tedaj mu bodo pravični odgovorili: ›Gospod, kdaj smo te videli lačnega in te nasitili ali žejnega in ti dali piti? Kdaj smo te videli tujca in te sprejeli ali nagega in te oblekli? Kdaj smo te videli bolnega ali v ječi in smo prišli k tebi?‹ Kralj jim bo odgovóril: ›Resnično, povem vam: Kar koli ste storili enemu od teh mojih najmanjših bratov, ste storili meni.‹
Tedaj poreče tudi tistim, ki bodo na levici: ›Proč izpred mene, prekleti, v večni ogenj, ki je pripravljen hudiču in njegovim angelom! Kajti lačen sem bil in mi niste dali jesti, žejen sem bil in mi niste dali piti, tujec sem bil in me niste sprejeli, nag sem bil in me niste oblekli, bolan sem bil in v ječi in me niste obiskali.‹ Tedaj bodo tudi ti odgovorili: ›Gospod, kdaj smo te videli lačnega ali žejnega ali tujca ali nagega ali bolnega ali v ječi in ti nismo postregli?‹ Tedaj jim bo odgovóril: ›Resnično, povem vam: Česar niste storili enemu od teh najmanjših, tudi meni niste storili.‹ Ti pojdejo v večno kazen, pravični pa v večno življenje.« (Mt 25,31-46)

Lahko si predstavljamo, kako bomo ob Jezusovem prestolu razporejeni glede na svoja dejanja.
Prepoznavanje Kristusa v ubogih in trpečih, še posebej v delih usmiljenja, je merilo naše povezanosti z Bogom.
Gospod, odpri mi oči in srce, da ti bom znal ponuditi svoj čas!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Popoldne ob 16h je srečanje ZAKONSKE SKUPINE FK.

Popoldne ob 14h je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1.

Popoldne ob 15h je na Pobrežju DEKANIJSKA REVIJA PEVSKIH ZBOROV.

V petek, 1. 12., je ob 20h srečanje ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA.

KRISTUS, KRALJ VESOLJSTVA
Danes je nedelja Jezusa Kristusa, kralja vesoljstva, zadnja nedelja v cerkvenem letu.
Krščanska skupnost je že od vsega začetka priznavala in dajala Kristusu kraljevski naslov “Kyrios” – Gospod. Ime Gospod najbolje izraža Kristusovo človečnost in božanstvo, njegovo slavo na Očetovi desnici in njegov eshatološki prihod kot sodnika.

TEDEN KARITAS
Letošnji TEDEN KARITAS bo potekal od ponedeljka, 27. 11. 2023 do nedelje, 3. 12. 2023, pod geslom UPANJE ZA VSE.
Letos obeležujemo 33. letnico organizirane oblike delovanja Karitas v Sloveniji.
Upanje ni poceni tolažba, češ, bo že bolje. Nimamo pravice bližnjim dajati lažnega upanja, ki usodno zaznamuje človekovo pot. Velikokrat nas že človeška bližina, prijazna beseda in stisk roke navdajo z upanjem. Karitas v mnoge družine prinaša upanje v obliki hrane, plačila položnic, z nakupom šolskih potrebščin in kurjave. Pogovor in skupno iskanje rešitev pa je spodbuda in pomoč na poti v samostojnost.
Sreda, 29. november 2023:
-Vseslovensko ROMANJE sodelavcev in prostovoljcev Karitas v Slomškovo Ponikvo. Ob 12h bo potekala sv. maša za sodelavce in prostovoljce Karitas, ki jo bo vodil nadškof msgr. Alojzij Cvikl, predsednik Slovenske karitas.
-33. DOBRODELNI KONCERT KLIC DOBROTE: ob 16. uri javna generalka, ob 20. uri dobrodelni koncert z neposrednim prenosom na TV SLO 1, Radiu Slovenja in Radio Ognjišče.

BOLNIKI IN OSTARELI, 2. 12.
V soboto, 2. 12., bo ob 9. uri SV. MAŠA in podelitev SV. BOLNIŠKEGA MAZILJENJA, sledi DRUŽENJE in KOSILO. Omogočite svojim ostarelim sorodnikom, sosedom ali znancem, da se bodo lahko udeležili dogodka.

MIKLAVŽEVANJE ZA OTROKE
Letos nas bo sv. Miklavž obiskal v torek, 5. 12., ob 17. uri.
Prispevek za darilo je 8 €. Obvezne so PRIJAVE: miklavz@bazilika.info

800 LET VODILA OFM
Letos obhajamo 800-letnico Frančiškovega VODILA REDA MANJŠIH BRATOV, ki ga je papež Honorij III. potrdil 29. 11. 1223.

ADVENTNI VENČKI
Prihodnjo nedeljo bodo na voljo ADVENTNI VENČKI, ki so jih pripravili SKAVTI. Veseli bodo vsakega daru, ki bo pomagal pri njihovem vzgojnem delu in poslanstvu!

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
22. november 2023
Evangelij je namenjen vsem

V Evangelii gaudium piše: »Vsi imajo pravico sprejeti evangelij. Kristjani imajo dolžnost oznanjati evangelij in nikogar izključevati. Naj ne oznanjajo kakor nekdo, ki nalaga novo dolžnost, ampak kakor tisti, ki deli veselje, kaže lepoto obzorja in pripravi zaželeno gostijo. Cerkev ne raste s prozelitizmom, ampak “s privlačnostjo“ (št. 14).« Bratje in sestre, bodimo v službi univerzalnega namena evangelija, ki je za vse; in se odlikujmo po tem, da smo zmožni stopiti iz sebe – da bi oznanjevanje bilo resnično oznanjevanje, moramo izstopiti iz svojega egoizma – in bodimo zmožni tudi prestopiti vse meje. Kristjani se bolj kot v zakristiji zbirajo na cerkvenem dvorišču in gredo “na trge in mestne ulice“ (Lk 14,21). Biti morajo odprti in ekspanzivni, kristjani morajo biti “ekstravertirani“, in ta njihov značaj izhaja iz Jezusa, ki je iz svoje navzočnosti v svetu naredil nenehno hojo, katere cilj je bil doseči vse in se iz nekaterih srečanj celo učiti.
V tem smislu nam evangelij opisuje presenetljivo srečanje Jezusa z tujko, kanaansko ženo, ki ga prosi, naj ozdravi njeno bolno hčer (prim. Mt 15,21-28). Jezus jo zavrne in pravi, da je bil poslan »le k izgubljenim ovcam Izraelove hiše« in »ni lepo jemati kruh otrokom in ga metati psom«. A žena z vztrajnostjo, ki je značilna za preproste ljudi, odgovori, da »tudi psi jedo od drobtinic, ki padajo z mize njihovih gospodarjev«.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.