OZNANILA na 33. nedeljo med letom, 19. 11. 2023

ZVESTOBA V MALEM BO NAGRAJENA

Tisti čas je Jezus povedal svojim učencem tole priliko: »Neki človek se je odpravljal na potovanje in je sklical svoje služabnike ter jim izróčil svoje premoženje. Enemu je dal pet talentov, drugemu dva in tretjemu enega, vsakemu po njegovi zmožnosti, in odpotoval. Ta, ki je prejel pet talentov, je šel takoj z njimi trgovat in je pridóbil pet drugih. Prav tako je tisti, ki je prejel dva, pridóbil dva druga. Oni pa, ki je prejel enega, je šel, skôpal jamo in skril denar svojega gospodarja.
Po dolgem času je prišel gospodar teh služabnikov in napravil z njimi obračun. Pristopil je tisti, ki je prejel pet talentov. Prinesel je pet drugih in rekel: ›Gospodar, pet talentov si mi izročil, glej, pet drugih sem pridóbil.‹ Gospodar mu je rekel: ›Prav, dobri in zvesti služabnik! V malem si bil zvest, čez veliko te bom postavil. Vstopi v veselje svojega gospodarja!‹ Nato je pristopil tisti, ki je dobil dva talenta, in rekel: ›Gospodar, dva talenta si mi izróčil, glej, dva druga sem pridóbil.‹ Gospodar mu je rekel: ›Prav, dobri in zvesti služabnik! V malem si bil zvest, čez veliko te bom postavil. Vstopi v veselje svojega gospodarja!‹
Nazadnje je pristopil oni, ki je dobil en talent, in rekel: ›Gospodar, vedel sem, da si trd človek. Žanješ, kjer nisi sejal, in zbiraš, kjer nisi raztresel. Zbal sem se in sem šel ter zakopal tvoj talent v zemljo. Glej, tu imaš, kar je tvojega!‹ Gospodar pa mu je odgovóril: ›Malopridni in leni služabnik! Vedel si, da žanjem, kjer nisem sejal, in zbiram, kjer nisem raztresel? Zato bi moral dati moj denar menjalcem in ob vrnitvi bi jaz prejel svojo lastnino z obrestmi. Vzemite mu torej talent in ga dajte tistemu, ki jih ima deset; kajti vsakemu, ki ima, se bo dalo in bo imel obilo, tistemu pa, ki nima, se bo vzelo še to, kar ima. Neuporabnega služabnika pa vrzite ven v najglobljo temo. Tam bo jok in škripanje z zobmi.‹« (Mt 25,14-30)

V življenju od Gospoda prejmemo različne talente (sposobnosti). Nekateri veliko, drugi malo, vsakdo pa vsaj enega. Pomembno je, da znamo biti zanje hvaležni in da z njimi trgujemo, jih razvijamo, krepimo in z njimi bogatimo sebe in druge.
Gospod, pomagaj mi, da bom znal in zmogel s svojim življenjem pomagati ljudem okoli sebe.

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

V torek, 21. 11., ob 20. uri je srečanje MOŠKE SKUPINE.

Prihodnjo nedeljo ob 16h je srečanje ZAKONSKE SKUPINE FK.

Prihodnjo nedeljo ob 13.30 je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1.

Prihodnjo nedeljo ob 15h je na Pobrežju DEKANIJSKA REVIJA PEVSKIH ZBOROV.

SVETOVNI DAN UBOGIH
Papež Frančišek je za 7. svetovni dan ubogih, ki ga obhajamo na 33. nedeljo med letom, napisal poslanico z naslovom: »Če vidiš siromaka, ne odvrni svojega obličja od njega« (Tob 4,7).

TEDEN ZAPOROV, 19.-25. 11. 2023
Teden zaporov v svetu že skoraj petdeset let, v Sloveniji pa že devetnajsto leto, ponuja molitveno literaturo krščanskim skupnostim s povabilom k molitvi za vse, ki jih zaznamuje zapor: za zaprte osebe in njihove svojce, za žrtve kaznivih dejanj in njihove skupnosti, za delavce in prostovoljce v zaporih in za kazenskopravni sistem.

Molitev tedna zaporov
Gospod, Ti daješ svobodo vsem ljudem. Molimo za vse ljudi v zaporih. Razlomi vse obstoječe vezi strahu in osamljenosti. S svojo ljubeznijo podpiraj zaprte, njihove družine in prijatelje, zaposlene v zaporih in vse, ki zanje skrbijo. Ozdravljaj vse, ki so jih ranila dejanja drugih, še posebej žrtve kaznivih dejanj. Pomagaj nam, da si bomo odpuščali, ravnali pravično, ljubili usmiljenje in v ponižnosti hodili skupaj s Kristusom v njegovi moči in z njegovim Duhom danes in vsak dan. Amen.

DAROVANJE DEVICE MARIJE
Ob spominu DAROVANJA DEVICE MARIJE, 21. 11., lahko v naši baziliki prejmete POPOLNI ODPUSTEK.

SV. CECILIJA, 22. 11.
Ob godu sv. Cecilije, ZAVETNICE CERKVENE GLASBE, voščimo vsem pevcem in glasbenikom, ki bogatite bogoslužja v naši baziliki. Bog vas živi!

MIKLAVŽEVANJE ZA OTROKE
Letos nas bo sv. Miklavž obiskal v torek, 5. 12., ob 17. uri. Prispevek za darilo je 8 €. Obvezne so PRIJAVE: miklavz@bazilika.info

KATEHEZA ZA ODRASLE
Vsako sredo ob 17. uri potekajo srečanja VEROUKA ZA ODRASLE, obenem pa je organizirano tudi varstvo otrok udeležencev. Zakaj ne bi tudi vi poglobili poznavanja naše krščanske vere?

POSKRBIMO ZA ZDRAVJE
Zdravstveno osebje bo na voljo za ZDRAVSTVENO VZGOJNO SVETOVANJE in tudi MERJENJE KRVNEGA TLAKA in KRVNIH VREDNOSTI.
Ta četrtek, 23. 11., od 9.30 do 11.00.

NIKODEMOVI VEČERI, 20.-22. 11.
Letos bodo posvečeni temi “ETIKE ŽIVLJENJA” s posebno mislijo na evtanazijo. Predavanja bodo potekla v veliki predavalnici Alma Mater Europaea – ECM, na Slovenski 17 v Mariboru.
Več na www.unizup.si

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
15. november 2023
Oznanjevanje je veselje

Potem ko smo se srečali z različnimi pričevalci oznanjevanja evangelija, prisluhnimo povzetku tega cikla katehez o apostolski gorečnosti. Poglejmo držo, od katere je odvisno bistvo evangelizacijskega delovanja: to je veselje. Krščansko sporočilo je oznanilo »velikega veselja« (Lk 2,10). Kaj je razlog zanj? Dobra novica, presenečenje, lep dogodek? Veliko več: je Oseba, Jezus. Jezus je veselje. On je Bog, ki je postal človek in je prišel med nas. Dragi bratje in sestre, vprašanje torej ni ali ga oznanjamo, ampak kako ga oznanjamo. In ta »kako« je veselje. Ali oznanjamo Jezusa z veseljem ali pa ga ne oznanjamo, kajti noben drug način oznanjevanja ne more prinesti resnične Jezusove stvarnosti.
Zato nezadovoljen in žalosten kristjan, ali še huje, užaljen in jezljiv kristjan ni verodostojen. Govoril bo o Jezusu, vendar mu nihče ne bo verjel! Bistveno je, da pazimo na svoja čustva.
Evangelizacija deluje zastonjsko, ker izhaja iz polnosti, ne iz pritiska. In ko se evangelizira na podlagi ideologij, to ni evangelizacija, to ni evangelij. Evangelij ni ideologija: evangelij je oznanilo, oznanilo veselja. Vse ideologije so hladne. Evangelij pa ima toplino veselja. Ideologije se ne znajo nasmehniti, evangelij pa je nasmeh, zaradi njega se nasmehneš, ker se z dobro novico dotakne tvoje duše.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.