OZNANILA na nedeljo Jezusovega krsta, 13.1.2019

Oče pričuje o Sinu
Tisti čas je ljudstvo živelo v pričakovanju in so se v srcu vsi spraševali o Janezu, če ni morda on Mesija. Janez pa je vsem odgovóril: »Jaz vas krščujem z vodo, pride pa močnejši od mene, in jaz nisem vreden, da bi mu odvezal jermen njegovih sandal; on vas bo krstil s Svetim Duhom in ognjem. Ko je vse ljudstvo prejemalo krst in je bil tudi Jezus krščen ter je molil, se je odprlo nebo. Sveti Duh je prišel nadenj v telesni podobi kakor golob in zaslišal se je glas iz neba: »Ti si moj ljubljeni Sin, nad teboj imam veselje.«
(Lk 3,15-16.21-22)

Ko je bil Jezus krščen v Jordanu, se je nad njim odprlo nebo. Tako je tudi danes krst za vsakega otroka kot odprto nebo, ki se razprostira nad njim in mu sporoča, da mu svoje vrednosti ne bo treba kupovati z dosežki, prilagajanjem ali ubogljivostjo, ampak da je sprejet in ljubljen prav tak, kakršen je v svoji enkratnosti – saj je od prvega trenutka življenja v ljubeči Božji roki.
Po: A. Grün

Kristjani bi morali biti iskreno hvaležni Bogu za neprecenljivi dar krsta! Žal se večina kristjanov niti ne spomni, kdaj je bil kdo krščen. To je velika škoda! Krst za nas pomeni vrata v Božje kraljestvo, saj smo prav po krstu postali Božji otroci in Božji posinovljenci.
Ko je slovenski svetniški kandidat Friderik Baraga po šestih letih misijonskega dela med severnoameriškimi Indijanci prvič obiskal domovino, se je ustavil tudi v Dobrniču, kjer je bil krščen. Pokleknil je ob krstnem kamnu in se celo uro v solzah zahvaljeval za milost svetega krsta.

NAPOVEDNIK

V torek, 15. januarja, bo ob 10. uri SREČANJE BIBLIČNE SKUPINE. Lepo vabljeni.

V tednu od 18. do 25. januarja je vsako leto molitvena osmina za edinost kristjanov – vseh, ki izpovedujejo vero v Jezusa Kristusa. Zaradi človeških slabosti in zgodovinskih dogajanj je prišlo v Cerkvi do bolečega razkola. Rane razdeljenosti naj bi ozdravila skupna molitev.
Teden molitve za edinost kristjanov 2019 so pripravili kristjani iz Indonezije.
»Prizadevaj si za pravičnost, da boš živel« – to geslo letošnje molitve je vzeto iz Pete Mojzesove knjige in nas spominja, da edinosti ni brez pravičnosti. Zavzemanje za pravičnejšo družbo, za mir in dostojanstvo vseh je velika ekumenska naloga.
V naši baziliki se bomo od 18. do 25. januarja pridružili hvalnici Bogu, ki osvobaja, in prosili, da vodi kristjane naproti edinosti »v resnici in ljubezni«.

V petek, 18. januarja, ob začetku molitvene osmine za edinost kristjanov, bodo sveto mašo ob 9. uri pripravili člani Apostolstva sv. Cirila in Metoda. Po maši bo LETNO SREČANJE ČLANOV APOSTOLSTVA, ki ga bo vodil p. Benedikt Emberšič.

V soboto, 19. januarja, bo ob 20. uri SREČANJE II. ZAKONSKE SKUPINE. Na srečanje vabimo tudi nove pare.

V nedeljo, 20. januarja, bo po sveti maši ob 10.00 SREČANJE ZA STARŠE BIRMANCEV.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 20. 1. 2019:

  • ob 8.30: 1. berilo: Marjan Gselman, 2. berilo: Branka Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Darko Lovrec, 2. berilo: Karmen Podlesnik Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič

DUHOVNA ISKRICA
Bodi pozdravljen, zlati dan! Iz večnosti si prišel k meni in v večnosti boš potoval nazaj. Toda ne smeš iti mimo mene, ne da bi te posvetil z odločnimi, plemenitimi dejanji. (Thomas Carlyle)

Zahvala
Bratje frančiškani se zahvaljujemo za božično-novoletna voščila in vse darove, ki ste jih med prazniki poklonili bratom v samostanu.
Hvala vsem, ki ste sodelovali pri bogoslužjih v božično-novoletnih praznikih. Bog vam povrni!

SVETI ANTON PUŠČAVNIK
17. januar

Anton je bil sin bogatih staršev. Rodil se je leta 251 v Srednjem Egiptu. Po smrti staršev, ki so mu prav mlademu umrli, je nekoč slišal pridigo o bogatem mladeniču. Zazdelo se mu je, kakor da je on tisti bogati mladenič, ki mu Gospod naroča: »Če hočeš biti popoln, pojdi, prodaj, kar imaš, in daj revežem, pa boš imel zaklad v nebesih. Nato pridi in hodi za menoj« (Mt 19,21). Anton je tako naredil. Oskrbel je svojo mlajšo sestro, imetje razdal revežem in šel v puščavo.
V puščavi ga je hudobni duh skušal z najrazličnejšimi hudimi skušnjavami. Po neki takšni strahotni uri stopi Anton pred svojo celico, vije roke in iz dna srca kliče proti nebu: »Gospod, rad bi bil popoln, pa ne morem, ne morem; moje misli me motijo in kvarijo.« Tedaj zasliši glas: »Če hočeš biti prijeten Gospodu, moli; in če ne moreš moliti, potem delaj! Naj ti ne počiva ne roka ne srce!«

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.