OZNANILA na nedeljo Jezusovega krsta, 12. 1. 2020

JEZUS JE OB KRSTU VIDEL PRIHAJATI NADSE BOŽJEGA DUHA

Takrat pride Jezus iz Galileje k Jordanu do Janeza,
da bi se mu dal krstiti.
Janez pa mu je branil in rekel:
»Meni je treba, da me ti krstiš, pa hodiš ti k meni?«
Jezus mu je odgovoril:
»Pusti zdaj; zakaj spodobi se nama, da tako spolniva vso pravico.«
Tedaj mu je pustil.
Po krstu je Jezus takoj stopil iz vode;
in glej, odprla so se mu nebesa in videl je božjega Duha,
ki se je kakor golob spuščal navzdol in prihajal nadenj;
in glej, iz nebes se je začul glas:
»Ta je moj ljubljeni sin, nad katerim imam veselje.« (Mt 3,13-17)

Janez Krstnik se zaveda svoje majhnosti napram Jezusovemu veličastvu in upošteva Jezusovo besedo, zato da se izpolni vsa pravica.
Oblije ga z jordansko vodo, s katero je krščeval množice v znamenje pokore.
In Jezus sprejme božjega Duha ter Očetovo sporočilo sinovstva in veselja nad njim.
Krstna milost, je po Jezusovem krstu opolnomočena s Svetim Duhom in božjim sinovstvom ter odpuščanjem grehov. To je posvečujoča milost, ki nakazuje našo povezanost z Bogom.
Ob spominu Jezusovega krsta se namreč spominjamo tudi svojega krsta in naše včlenjenosti v Kristusovo skrivnostno telo, ki je Cerkev – občestvo verujočih.

NAPOVEDNIK
Ob spominu JEZUSOVEGA KRSTA, se danes spominjamo tudi svojega krsta ter obnavljamo krstne obljube, ki so jih pri krstu izrekli naši starši in botri. S prižganimi (krstnimi) svečami bomo pri vseh mašah potrdili svoje krstne obljube.

Danes sicer končujemo liturgični božični čas, ki pa ga bomo z jaslicami in božičnimi pesmimi ohranjali do Svečnice, 2. 2.

Popoldne ob 16.30 je srečanje bratov in sester FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA. Vabljeni vsi, ki jih zanima življenje po zgledu sv. Frančiška!

Prihodnji teden bo v Kančevcih od 17. do 19. 1., potekal duhovni vikend za FRANČIŠKOVE OTROKE.

Prihodnjo nedeljo, 19. 1., ob 17. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

Na praznik Matere Usmiljenja, v soboto, 25. 1., bo ob 9. uri med nami nadškof Alojzij Cvikl. Po slovesni sv. maši bo mladinski pevski zbor Jacobus iz župnije Sv. Jakoba v Slovenskih Goricah izvedel MUSICAL ŽIVE JASLICE.

Na nedeljo Svetega pisma, 26. 1., bo popoldne od 15h do 18h v naši baziliki MINI SVETOPISEMSKI MARATON.

SV. ANTON PUŠČAVNIK
V petek, 17. 1., obhajamo god sv. Antona Puščavnika. Mlad je ostal brez staršev, ki so mu zapustili veliko premoženje. Poskrbel je za mlajšo sestro, sam pa prodal vse in podaril ubogim ter zaživel puščavniško življenje.
Postal je zavetnik živinorejcev; marsikje pri nas je bila navada, da so na njegov god ljudje darovali prašičje krače, pleče, klobase s priporočilom za zdravje pri reji prašičev in drugih domačih živali.

MESEC VERSKEGA TISKA
Mesec januar je posvečen verskemu tisku. Pri nas imamo na voljo nekaj izvodov tednika Družina in mesečnika Ognjišče, revije Božje okolje, Mir, Prijatelj in Misijonska obzorja ter seveda brezplačnega Brata Frančiška.
Verski tisk nam pomaga globlje spoznavati našo vero in jo udejanjati v vsakdanjem življenju.
Vse našteto lahko naročite tudi na svoj dom in prejemate v domači nabiralnik.

MAŠNI NAMENI
V pisarni lahko po vsaki sveti maši naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo za mesec februar, nekaj prostih terminov pa je tudi za mesec januar.

SEZNAM BRALCEV

Nedelja, 19. 1. 2020:

  • ob 8.30: 1. berilo: Marjan Gselman, 2. berilo: Branka Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Darko Lovrec, 2. berilo: Karmen Podlesnik Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič

PAPEŽ FRANČIŠEK
med opoldansko molitvijo, 5. januarja 2020
Polno razodetje Božjega načrta
Torej dragi bratje in sestre, medtem ko nadaljujemo z zrenjem čudovitega znamenja jaslic, nam današnje bogoslužje pravi, da Kristusov evangelij ni pravljica, ni mit, ni spodbujajoča pripoved, ne. Kristusov evangelij je polno razodetje Božjega načrta o človeku in o svetu. Sporočilo je, ki je istočasno preprosto a hkrati veličastno in ki nas spodbuja, da se vprašamo: »Kateri konkreten načrt je Gospod položil vame, ko je ponovno uresničil svoje rojstvo med nami?«

Poziv k dialogu in samokontroli
»Dragi bratje in sestre, na številnih področjih sveta se čuti strašna napetost. Vojna prinaša samo smrt in uničenje. Vse strani pozivam, da ohranjajo prižgan plamen dialoga in samokontrole in da odženejo stran senco neprijateljstva. V tišini molimo, da nam Gospod da to milost.«

med opoldansko molitvijo, 8. januarja 2020
Poziv k molitvi za Avstralijo
Med pozdravi ob koncu splošne avdience se je sveti oče obrnil na skupino romarjev iz Avstralije ter spomnil na težke razmere, s katerimi se zaradi velikih požarov soočajo tamkajšnji prebivalci. Pozval je k molitvi in izrazil svojo bližino: »Vse bi želel prositi, da molite h Gospodu, naj pomaga ljudem v tem težkem trenutku velikih požarov. Blizu sem prebival-cem Avstralije.«.

Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.