OZNANILA na 2. nedeljo po božiču, 5. 1. 2020

Z VZHODA SMO SE PRIŠLI POKLONIT KRALJU

Ko je bil Jezus rôjen v Betlehemu v Judeji v dneh kralja Heróda, so prišli modri z Vzhoda v Jerúzalem in govorili: »Kje je novorojeni judovski kralj? Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklônit.« Ko je kralj Heród to slišal, se je prestrašil in ves Jeruzalem z njim. Sklical je vse vélike duhovnike in pismouke ljudstva ter pri njih poizvedoval, kje je rôjen Mesija. Rekli so mu: »V Betlehemu v Judeji, kajti takóle je zapisal prerok: In ti, Betlehem, v deželi Judovi, nikakor nisi najmanjše med Judovimi vodilnimi mesti; iz tebe bo namreč prišel vodnik, ki bo pasel moje ljudstvo Izraela.«
Tedaj je Heród skrivaj poklical modre in od njih natančno poizvedel o času, kdaj se jim je prikazala zvezda. Nato jih je poslal v Betlehem in rekel: »Pojdite in natančno poizvédite o detetu. Ko ga najdete, mi sporočíte, da se mu pojdem tudi jaz poklônit!« Po králjevih besedah so se modri odpravili na pot; in glej, zvezda, ki so jo videli vziti, je šla pred njimi, dokler ni obstala nad krajem, kjer je bilo dete. Ko so zagledali zvezdo, so se silno razveselíli. Stopíli so v hišo in zagledali dete z Marijo, njegovo materjo. Padli so predenj in ga počastíli. Odprli so svoje zaklade in mu darovali zlata, kadila in mire. In ker so bili v sanjah opomnjeni, naj ne hodijo nazaj k Heródu, so se po drugi poti vrnili v svojo deželo. (Mt 2,1-12)

Trije kralji oz. modri predstavljajo ljudi vseh časov, ki so prihajali, prihajajo in še bodo prihajali pred Gospoda po kolenih in mu polagali svoja darila. Vendar bolj kot daril, je Jezus vesel našega čistega srca.
Kralji so se orientirali po zvezdi. Po čem se orientiram jaz? Ali ima moje življenje smer? Ali imam Cilj?
Razsvetljuj mojo pot, Gospod, da bom znal tudi jaz drugim kazati pot, ki vodi k Tebi. Naj v globini svojega srca najdem najčistejše zlato, najžlahtnejše kadilo in najbolj dišečo miro in jih darujem tebi.

NAPOVEDNIK
Popoldne ob 17. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE FK2.

Jutri obhajamo praznik GOSPODOVEGA RAZGLAŠENJA, ki se v zahodni tradiciji imenuje tudi praznik SV. TREH KRALJEV, s čimer je izraženo vsebinsko dopolnjevanje. Trije kralji (trije modri) podajajo bolj nazorno in živo predstavo o častilcih iz poganskih krajev, ki so prišli pozdravit in molit novorojenega Odrešenika.

Večer pred praznikom je po izročilu TRETJI SVETI VEČER (prvi je pred božičem, drugi pa na silvestrovo pred novim letom), zato je na Slovenskem v navadi kropljenje z blagoslovljeno vodo in kajenje s kadilom po vseh prostorih hiše, na vhodna vrata pa se napiše začetnice imen treh kraljev (Gašper, Miha, Boltežar) oz. latinskega reka (Christus Mansionem Benedicat – Kristus naj blagoslovi dom) z letnico novega leta: 20 + G + M + B + 20.

Prihodnjo nedeljo, 12. 1., je ob 16.30 srečanje bratov in sester FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA. Vabljeni vsi, ki jih zanima življenje po zgledu sv. Frančiška!

JEZUSOV KRST
Prihodnjo nedeljo se bomo spominjali kako je Janez Krstnik krstil Jezusa v Jordanu.
Ob spominu Jezusovega krsta, se bomo spomnili tudi svojega krsta ter obnovili krstne obljube, ki so jih pri krstu izrekli naši starši in botri. V ta namen prinesite k sv. maši svoje KRSTNE SVEČE. S prižganimi svečami bomo potrdili svoje krstne obljube.

KRSTI, POGREBI v DECEMBRU
Krstili smo Marijo Klaro Folnovič.
Pokopali smo dve ženski in tri moške: Vlasto Makovec, Milana Mastena, Stanislava Erhartiča, Metko Žitnik in Alojza Sukiča.
Naj počivajo v miru!

STATISTIKA za LETO 2019
KRSTI
Krstili smo 24 otrok (11 deklic in 13 dečkov).
POROKE
Sveti zakon so v naši baziliki sklenili štirje pari, drugod pa se je poročil 1 par.
BIRMA
Zakrament potrditve v veri je prejelo 8 mladostnikov in 3 katehumeni (7 deklet in 4 fantje).
OBHAJILO
Pri bogoslužju smo podelili približno 41.000 hostij.
BOLNIŠKO MAZILJENJE
Na srečanju bolnih in ostarelih smo mazilili 60 oseb, pri obiskih na domu smo mazilili 10 bolnikov.
POGREBI
Pokopali smo 52 umrlih (27 žensk in 25 moških).

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 12. 1. 2020:

  • ob 8.30: 1. berilo: Zlatko Fleisinger, 2. berilo: Marica Fleisinger
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Jana Sabo Bubanja, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: člani FSR, 2. berilo: člani FSR

PAPEŽ FRANČIŠEK
med opoldansko molitvijo, 1. januarja 2020

Božja Mati nas s Sinom v naročju blagoslavlja
Zaradi tega nas danes Božja Mati blagoslavlja.
Kako nas Marija blagoslavlja?
Tako, da nam kaže svojega Sina. Vzame ga v naročje in nam ga kaže, tako nas blagoslavlja. Blagoslavlja vso Cerkev, blagoslavlja ves svet. Jezus, kakor pojejo angeli v Betlehemu, je »veselje za ves svet«, je slava Boga in mir ljudem (prim. Lk 2,14).
To je razlog, da je sv. papež Pavel VI. hotel posvetiti prvi dan leta miru, da je dan miru, molitve, zavedanja in odgovornosti do miru.
Za to leto 2020 je sporočilo takšno: Mir je pot upanja, pot, na kateri se napreduje preko dialoga, sprave in ekološkega spreobrnjenja. Zazrimo se torej v Mater in v Sina, ki nam ga ona kaže.
Na začetku leta se pustimo blagosloviti! Pustimo se blagosloviti Mariji s svojim Sinom.
Dragi bratje in sestre,
spustimo se s podstavkov naše ošabnosti. Vsi imamo skušnjavo po ošabnosti ter prosimo za blagoslov Sveto Božjo Mater, ponižno Božjo Mater. Ona nam kaže Jezusa. Pustimo se blagosloviti, odprimo srce za njegovo dobroto.
Tako bo leto, ki se začenja pot upanja in miru, ne samo z besedami, ampak preko vsakodnevnih gest dialoga, sprave in skrbi za stvarstvo.

Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.