OZNANILA na FRANČIŠKOVO nedeljo, 3. 10. 2021

KAR JE BOG ZDRUŽIL, NAJ ČLOVEK NE LOČI

Tisti čas so pristopili farizeji, in da bi Jezusa preizkušali, so ga vprašali:
»Ali je dovoljeno možu odsloviti ženo?«
Odgovóril jim je: »Kaj vam je naróčil Mojzes?«
Rekli so: »Mojzes je dovôlil napisati ločitveni list in jo odsloviti.«
Jezus pa jim je rekel:
»Zaradi vaše trdosrčnosti vam je napisal to zapoved,
na začetku stvarjenja pa ju je Bog ustvaril kot moža in ženo.
Zaradi tega bo mož zapústil očeta in mater
in se pridrúžil svoji ženi in bosta oba eno telo.
Tako nista več dva, ampak eno telo.
Kar je torej Bog združil, tega naj človek ne ločuje!«
Ko so bili v hiši, so ga učenci spet spraševali o tem. In govóril jim je:
»Kdor se loči od svoje žene in se oženi z drugo, prešuštvuje z njo;
in če se ona loči od svojega moža in se omoži z drugim, prešuštvuje.«
Prinašali so mu otroke, da bi se jih dotaknil, učenci pa so prinašalce grajali.
Ko je Jezus to videl, je postal nejevoljen in jim je rekel:
»Pustite otroke, naj prihajajo k meni, in ne branite jim,
kajti takšnih je Božje kraljestvo.
Resnično, povem vam:
Kdor ne sprejme Božjega kraljestva kakor otrok,
nikakor ne pride vanj.«
In objemal jih je, polagal nanje roke in jih blagoslavljal.
(Mr 10,2-16)

Človeška trdosrčnost ločuje srca, božja ljubezen pa povezuje in združuje.
Ko odprem svoje srce za Boga in za bližnjega, sem podoben otroku, ki brez predsodkov in obremenjenosti razširi roke v objem.

NAPOVEDNIK
Danes obhajamo FRANČIŠKOVO NEDELJO. Po večerni sv. maši ob 19. uri bomo na predvečer praznika sv. Frančiška obhajali spomin njegove smrti – TRANSITUS. V procesiji se bomo podali k stranskemu oltarju sv. Frančiška, kjer bomo prisluhnili kratkemu opisu smrti in odlomkom iz njegovih spisov ter zapeli nekaj starodavnih spevov.

Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Popoldne ob 15. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1.

MESEC ROŽNEGA VENCA
Mesec oktober je posvečen molitvi rožnega venca. Molitev rožnega venca je skupna (občestvena), lahko pa jo molimo tudi sami. Vedno pa povezuje vse molivce v čudovit šopek Mariji.
Rožni venec je ponavljajoča premišljevalna molitev, ki preko štirih delov obsega vse Jezusovo odrešenjsko poslanstvo: rojstvo, življenje, trpljenje/smrt in vstajenje.
V naši baziliki Matere Usmiljenja vsak dan pred večerno mašo molimo rožni venec. V mesecu oktobru bomo pred vsemi dopoldanskimi mašami molili ENO DESETKO ROŽNEGA VENCA.
V kolikor imate kakšen molitveni namen, nam sporočite (v zakristiji), da bomo dopoldansko desetko ali večerni rožni venec molili po vašem namenu.

Danes bomo molili po teh namenih:
ob 8.30: za zdravje
ob 10.00: za blagoslov družin
ob 11.30: za uspešen študij
ob 19.00: za nove duhovne poklice

RADIO OGNJIŠČE
Na praznik ROŽNOVENSKE MATERE BOŽJE, v četrtek, 7. 10., bo Radio Ognjišče neposredno prenašal molitev rožnih vencev in sveto mašo iz bazilike Marije Pomagaj na Brezjah med 18h in 21h. Sveto mašo bo daroval nadškof Marjan Turnšek. Že nekaj let je 7. oktobra DAN MOLITVE ROŽNEGA VENCA. Namenov za molitev je veliko, zato je pomembno, da je čim večji krog molivcev.

ANDREJ MAJCEN
V soboto, 9. 10., obhajamo KRSTNI DAN svetniškega kandidata, božjega služabnika Andreja Majcna. Leta 1904 je bil krščen v naši cerkvi, življenjska pot pa ga je kot salezijanskega duhovnika vodila na Kitajsko in v Vietnam.
Več o tem >>>

POGOJ PCT
Od srede, 15. 9., je potrebno za sodelovanje pri bogoslužju izpolnjevati enega od POGOJEV PCT (prebolelost/cepljenje/testiranje). Morda se nam zdi to nepotrebno, je pa eden od načinov, da se ustavi širjenje koronavirusa, brez ustavitve družbenega življenja.

KORONAVIRUSNI UKREPI
Pred vstopom v cerkev si nadenite zaščitno obrazno masko in si razkužite roke! V cerkvi ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Ob nedeljah je prenos maše ob 8.30 na TV Exodus. Vsak dan lahko poslušate vse maše prek naše spletne strani.

Za SV. SPOVED smo na voljo v spovednicah v cerkvi med vsako sv. mašo. Spovednice imajo urejen prezračevalni sistem, vstopite pa pri zeleni lučki. Imejte masko in razkužene roke!

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
29. septembra 2021

Življenje v veri
Kaj se skriva za besedo »opravičenje«, ki je tako odločilna za vero? Ni lahko priti do izčrpne definicije, a v skladu s celoto Pavlovega razmišljanja lahko preprosto rečemo, da je opravičenje posledica »Božjega usmiljenja, ki ponuja odpuščanje« (Katekizem katoliške Cerkve, 1990). To je naš Bog, tako zelo dober! Usmiljen, potrpežljiv, poln usmiljenja, ki nenehno odpušča, nenehno. Opravičenje je Bog, ki od začetka vsakemu odpušča v Kristusu. Božje usmiljenje, ki daje odpuščanje. Bog je namreč po Jezusovi smrti – in to moramo poudariti: po Jezusovi smrti – uničil greh in nam dokončno dal odpuščanje in zveličanje.
Tako opravičeni grešniki so sprejeti pri Bogu in spravljeni z Njim. To je kot vrnitev k prvotnemu odnosu med Stvarnikom in stvaritvijo, preden je prišlo do neposlušnosti greha. Opravičenje, ki ga stori Bog, nam torej omogoča, da si povrnemo nedolžnost, ki smo jo izgubili zaradi greha. Kako pride do opravičenja? Če odgovorimo na to vprašanje, odkrijemo še eno novost v nauku svetega Pavla: da opravičenje izhaja iz milosti. Samo iz milosti: opravičeni smo bili iz čiste milosti. […] Pri tem se nič ne plača. Kristus je plačal za vse nas. In po Kristusu, ki je umrl za nas, prihaja milost, ki jo Oče daje vsem: opravičenje pride iz milosti.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.