OZNANILA na BOŽIČNO nedeljo, 25. 12. 2022

PASTIRJI SO NAŠLI MARIJO, JOŽEFA IN DETE

Ko so angeli šli od pastirjev v nebo,
so ti govorili drug drugemu:
»Pojdimo torej v Bêtlehem pogledat to,
kar se je zgodilo
in kar nam je sporóčil Gospod!«
Pohiteli so tja in našli
Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli.
Ko so to videli, so pripovedovali,
kar jim je bilo rečeno o tem otrôku.
In vsi, ki so jih poslušali,
so se začudili temu,
kar so jim povedali pastirji.
Marija pa je vse te besede ohraníla
in jih premišljevala v svojem srcu.
In pastirji so se vrnili
ter slavili in hvalili Boga za vse,
kar so slišali in videli,
tako, kakor jim je bilo povedano.
(Lk 2,15-20)

Pastirji na betlehemskih poljanah so bili obveščeni, da se je rodil Odrešenik. Pohiteli so tja in našli, kot jim je bilo povedano. Potem so slavili in hvalili Boga.
Gospod, pomagaj mi, da bom tudi jaz slišal tvoje besede in da te bom našel v jaslicah svojega srca!

NAPOVEDNIK
Na sveti večer ob 21h je pri sv. maši kantorsko vodeno ljudsko petje.

Pri polnočnici sodeluje pevska skupina MATER MISERICORDIAE pod vodstvom Aleša Marčiča.

Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Pri sv. maši ob 10h prepeva OTROŠKI PEVSKI ZBOR MEHURČKI s sodelovanjem Klemena Sitarja in Sandre Vrbnjak.

Pri sv. maši ob 11.30 prepeva zbor LAUDAMUS pod vodstvom Maksimilijana Feguša.

CELODNEVNO ČEŠČENJE
Jutri, 26. 12., je pri nas celodnevno ČEŠČENJE NAJSVETEJŠEGA. V češčenje bomo Jezusa izpostavili pred vsako sv. mašo, začenši ob 8h, dopoldansko češčenje bomo sklenili ob 11.30.
Zaradi ogledovanja jaslic, bomo popoldne začeli s češčenjem v EVHARISTIČNI KAPELI ob 15. uri, in sklenili češčenje pred večerno sv. mašo.
Vzemite si košček časa za Jezusa in se ustavite pred Njim!

BLAGOSLOV DOMOV
V tem tednu nas lahko pokličete, če želite, da pridemo k vam in vam blagoslovimo stanovanje oz. dom.

NEODVISNOST IN ENOTNOST, 26. 12.
Jutri, 26. 12., obhajamo državni praznik DAN NEODVISNOSTI IN ENOTNOSTI. Ta dan obeležuje razglasitev izidov plebiscita o samostojnosti 26. 12. 1990 (plebiscit je potekal 23. 12. 1990), na katerem je od 93,2% udeleženih volivcev na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« okoli 95% odgovorilo pritrdilno, s čimer se je začela osamosvojitev Slovenije. Ne pozabite izobesiti slovenske zastave!

BLAGOSLOV DRUŽIN, 30. 12.
V petek, 30. 12., obhajamo praznik SVETE DRUŽINE, ki jo sestavljajo Jezus, Marija in Jožef. Pri obeh mašah bo BLAGOSLOV DRUŽIN.
Življenje nazareške družine je v Svetem pismu skopo opisano. Evangeliji poročajo o Jezusovem rojstvu v Betlehemu, obisku modrih, begu v Egipt, vrnitvi iz Egipta, o Jezusovem darovanju ter najdenju v templju.
Praznik svete družine je tudi praznik vsake človeške družine, ki nastane s poroko med možem in ženo oz. s sklenitvijo zakramenta sv. zakona med zaročencema. Glavni namen dneva je predstaviti vzajemnost, spoštovanje in ljubezen, ki so jih v medsebojnih odnosih živeli Jezus, Marija in Jožef.

DRUGI SVETI VEČER, 31. 12.
Na zadnji dan leta obhajamo drugi sveti večer. Tudi na ta dan, podobno kot na prvi sveti večer, blagoslovimo svoje domove, stanovanja in hiše. Silvestrovo je priložnost, da se Bogu zahvalimo za vse, kar smo v preteklem letu prejeli in doživeli.

LUČ MIRU IZ BETLEHEMA
Plamen LUČI MIRU IZ BETLEHEMA je na voljo v cerkvi pred daritvenim oltarjem do svetovnega dne miru (1. januarja).

Vsem želimo blagoslovljene
in vesele božične praznike
ter vse dobro v novem letu!

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
21. december 2022
Kateheza o razločevanju

Življenje nas vedno postavi pred izbire in če jih ne sprejmemo zavestno, na koncu življenje samo izbere namesto nas ter nas popelje tja, kamor ne bi želeli.
Vendar pa razločevanja ne opravimo sami. Danes si natančneje oglejmo nekaj pripomočkov, ki nam lahko olajšajo to razločevanje, ki je nujno potrebno za duhovno življenje, čeprav smo se z njimi do neke mere že srečali v teh katehezah. Toda povzetek nam bo v veliko pomoč.
Prva nepogrešljiva pomoč je poseganje po Božji besedi in nauku Cerkve. Pomagata nam brati, kaj se dogaja v našem srcu, in se naučiti prepoznati Božji glas ter ga ločiti od drugih glasov, za katere se zdi, da se vsiljujejo naši pozornosti, a nas nazadnje naredijo zmedene. Sveto pismo nas opozarja, da glas Boga odmeva v brezvetrju, pozornosti, tišini. Pomislimo na izkušnjo preroka Elija: Gospod mu ne govori v vetru, ki lomi skale, ne v ognju ali potresu, temveč mu govori v lahni sapici (prim. 1 Kr 19,11-12). To je zelo lepa podoba, ki nam pomaga razumeti, kako govori Bog. Božji glas se ne vsiljuje, Božji glas je diskreten, spoštljiv, upal bi si reči: Božji glas je ponižen in prav zato pomirjujoč. Samo v miru lahko vstopimo v svojo globino in prepoznamo pristne želje, ki jih je Gospod položil v naše srce.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.