OZNANILA na NOVO LETO, 1. 1. 2023

NAŠLI SO MARIJO, JOŽEFA IN DETE; DALI SO MU IME JEZUS

Tisti čas so pastirji pohiteli v Bêtlehem
in našli Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli.
Ko so to videli, so pripovedovali,
kar jim je bilo rečeno o tem otrôku.
In vsi, ki so jih poslušali,
so se začudili temu,
kar so jim povedali pastirji.
Marija pa je vse te besede ohraníla
in jih premišljevala v svojem srcu.
In pastirji so se vrnili
ter slavili in hvalili Boga za vse,
kar so slišali in videli,
tako, kakor jim je bilo povedano.
Ko je bilo dopolnjenih osem dni in so dete obrezali,
so mu dali ime Jezus,
kakor je bil imenovan po angelu,
preden je bil spočet v telesu.
(Lk 2,16-21)

Ob koncu božične osmine obhajamo praznik Božje Matere Marije. Na današnji dan je bil Jezus obrezan in je dobil ime. Ime Jezus pomeni »Gospod rešuje«.
Priporočimo se njegovi in naši materi Mariji, da bomo v novem letu po njenem zgledu premišljevali božjo besedo in jo uresničevali v vsakdanjem življenju!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 19.00 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

V torek, 3. 1., bo ob 20. uri srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP3.

Na ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM bomo ob 18. uri pred Najsvetejšim molili za nove duhovne poklice in stanovitnost poklicanih.

Na PRVI PETEK počastimo Jezusovo srce, ki nam obljublja vse milosti, ki jih potrebujemo v svojem stanu. Dopoldne obiščemo bolnike po domovih.

V petek, 6. 1., bo ob 20. uri srečanje ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA.

Prihodnjo nedeljo, 8. 1., obhajamo NEDELJO JEZUSOVEGA KRSTA, k sv. maši prinesite svoje KRSTNE SVEČE, ker bomo obnovili KRSTNE OBLJUBE.

Prihodnjo nedeljo, 8. 1., bo ob 16.30 uri je srečanje FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA.

Prihodnjo nedeljo, 8. 1., bo ob 16. uri srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1.

BLAGOSLOV DOMOV
V tem tednu nas lahko pokličete, če želite, da pridemo k vam in vam blagoslovimo stanovanje oz. dom.

GOSPODOVO RAZGLAŠENJE
Praznik Gospodovega razglašenja (6. 1.) se v zahodni tradiciji imenuje tudi praznik SV. TREH KRALJEV, s čimer je izraženo vsebinsko dopolnjevanje.
Jezus se je najprej razodel pastirjem, nato pa kljub svojemu uboštvu in nebogljenosti tudi trem zastopnikom poganskih narodov. Modri so namreč že v prvi Cerkvi veljali za predstavnike poganskega sveta, saj so bili v njih na nek način h Kristusu pritegnjeni vsi narodi zemlje. To pomeni tudi začetek misijonskega poslanstva Cerkve. Modre je po izročilu in svetopisemskem besedilu vodila zvezda, ki jih je privedla k Jezusu. Jezusa so molili in ga priznali za mesijanskega kralja ter ga »razglasili« med svojimi rojaki.
Na predvečer praznika, podobno kot na prvi in drugi sveti večer, tudi na TRETJI SVETI VEČER blagoslovimo svoje domove, stanovanja in hiše. V ta namen bo v četrtek na voljo tudi t.i. TRIKRALJEVSKA BLAGOSLOVLJENA VODA, OGLJE in KADILO ter nalepke z oznako G+M+B 2023, kar dobite pod korom.

ŽUPNIJSKI DAN 2023
V soboto, 28. 1. 2023, bomo pri nas obhajali župnijski dan, s čimer bomo sklenili praznovanje naše zavetnice Matere usmiljenja (25. 1.).
Po sv. maši ob 9. uri se nam bodo predstavile različne župnijske skupine in dopoldne bo minilo v prijateljskem druženju. Priporočamo se za različno pecivo!

STATISTIKA za LETO 2022
KRSTI: Krstili smo 16 otrok (8 deklic in 8 dečkov).
POROKE: V naši baziliki so se poročili 3 pari, en par pa je obhajal zlato poroko.
OBHAJILO: Pri bogoslužju smo podelili približno 30.000 hostij.
BOLNIŠKO MAZILJENJE: Pri obiskih na domu in na srečanju bolnih in ostarelih smo mazilili 80 bolnikov oz. ostarelih.
POGREBI: Pokopali smo 45 umrlih (31 žensk in 14 moških).

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
28. december 2022
Božič s sv. Frančiškom Saleškim

Sv. Frančišek Saleški je nekem pismu zapisal: »Zdi se mi, da vidim Salomona na njegovem velikem prestolu iz slonovine, pozlačenem in izrezljanem, ki mu ni bilo enakega v nobenem kraljestvu, […]. Toda jaz bi stokrat raje videl dragega malega Otroka v jaslih, kot vse kralje na njihovih prestolih.« Jezus, kralj vesoljstva, ni nikdar sedel na prestolu: rojen je bil v hlevu, povit v plenice položen v jasli; in na koncu je umrl na križu, bil povit v mrtvaški prt in položen v grob. Ko namreč evangelist Luka pripoveduje o Jezusovem rojstvu, zelo vztraja pri podrobnosti jasli. To pomeni, da so zelo pomembne ne samo kot logistična podrobnost, ampak kot simbolična prvina za razumevanje kakšen Mesija je Tisti, ki je bil rojen v Betlehemu, kakšne vrste Kralj je, skratka kdo je Jezus. Ko gledamo jasli, ko gledamo križ, ko gledamo njegovo preprosto življenje, lahko razumemo, kdo je Jezus. Jezus je Božji Sin, ki nas rešuje s tem, da je postal človek kot mi, odložil svojo slavo in se ponižal. To skrivnost konkretno vidimo v središčni točki jaslic, v Detetu, ki leži v jaslih. To je »znamenje«, ki nam ga Bog daje za božič: tako je bilo za betlehemske pastirje, to je danes in tako bo vedno. Ko angeli oznanijo Jezusovo rojstvo: »Pojdite ga obiskat«, je znamenje: »Našli boste otroka v jaslih.« Jezusov prestol so jasli ali cesta, ko je pridigal, ali križ ob koncu življenja. To je prestol našega Kralja.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.