OZNANILA na 5. nedeljo med letom, 7. 2. 2021

OZDRAVIL JE RAZNOVRSTNE BOLNIKE

Tisti čas je Jezus prišel iz shodnice
in se z Jakobom in Janezom takoj napótil v Simonovo in Andrejevo hišo.
Simonova tašča je ležala, ker je bila vročična,
in brž so mu povedali o njej.
Pristópil je, jo prijel za roko in jo vzdignil.
Vročica jo je pustila in ona jim je stregla.
Ko pa se je zvečerilo in je sonce zašlo,
so prinašali k njemu vse bolnike in obsedene.
Vse mesto se je zbralo pred vrati.
In ozdrávil je veliko bolnikov z različnimi boleznimi
in izgnal veliko hudih duhov, ki pa jim ni dovôlil govoriti, ker so ga poznali.
Navsezgodaj, ko je bilo še čisto temno,
je vstal, se odpravil ven na samoten kraj in tam molil.
Simon in njegovi tovariši so mu sledili.
Ko so ga našli, so mu rekli: »Vsi te iščejo.«
Rekel jim je: »Pojdimo drugam, v bližnja naselja,
da bom tudi tam oznanjal, kajti za to sem prišel.«
In prihajal je v njihove shodnice, oznanjal po vsej Galileji in izganjal hude duhove.
(Mr 1,29-39)

Jezus je prišel, da bi oznanjal, medtem pa je mnoge ozdravil in rešil obsedenosti.
Tudi umaknil se je v samoto in molil.
Gospod, naj nikoli ne pozabim na srečanje s teboj v molitvi!

NAPOVEDNIK
Na današnjo nedeljo prebiramo 1. del pastirskega pisma naših škofov. Preberi več >>>

Zvečer ob 21. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1 na daljavo.

LURŠKA MATI BOŽJA, 11. 2.
Leta 1858, štiri leta zatem, ko je papež Pij IX. razglasil versko resnico, da je Marija brez madeža izvirnega greha spočeta, se je v skalnati votlini blizu francoskega mesta Lurd Marija prikazala deklici Bernardki Soubirous. Predstavila se ji je: »Brezmadežno spočetje sem.«
Bernardki se je Marija prikazala osemnajstkrat. Učila jo je prav delati znamenje sv. križa, jo spodbujala, naj ima rada rožni venec, naj dela pokoro in moli za grešnike.
Pri maši bomo molili Marijine litanije.

KATEHETSKI SIMPOZIJ
Pred nami je 51. katehetski simpozij z naslovom Umetnost – zrcalo in gibalo naših duš, ki bo letos potekal 8., 9. in 11. februarja 2021 v obliki spletnih predavanj (prijave na sku.rkc.si).
V prvem večeru bosta dr. PETER SVETINA in mag. NATAŠA KONC LORENZUTTI spregovorila o nastajanju literarnih del, kako se v njih zrcali današnji svet in kakšen pomen ima zgodba v katehetskem procesu.
Drugi večer, ki ga pripravlja s. mag. MAGDA BURGER ND, bo namenjen spoznavanju novega Pravilnika za katehezo, njegovim poudarkom, posebej o oznanjevanju in katehezi v današnji dobi.
Simpozij bomo sklenili s predavanjem p. dr. ANDRAŽA ARKA OFM, ki bo razmišljal o katehezi in njenim srečevanjem s filmsko umetnostjo.

KORONAVIRUSNI UKREPI
Od ponedeljka, 4. 1. 2021, je zopet dovoljena udeležba vernikov pri sv. mašah.

Epidemiološki ukrepi določajo, da je lahko istočasno v cerkvah ena oseba ali gospodinjstvo na 30 m2. Za našo baziliko Matere Usmiljenja znaša neto tlorisna površina cerkve 832,6 m2, kar pomeni, da je lahko v cerkvi 27 oseb ali 27 družin istočasno, zato je potrebna PRIJAVA prek spletnega obrazca oz. v župnijski pisarni.

Pred vstopom v cerkev si nadenite zaščitno obrazno masko in si razkužite roke! V cerkvi ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Med sveto mašo je v skladu z vladnim odlokom prepovedano (zborovsko oz. ljudsko oz. solo) petje, vključno s petjem mašnika. Rokovanje ob pozdravu miru se opusti.

Med tednom ob 9h neposredno prenašamo sv. maše preko naše spletne strani, ob nedeljah pa je prenos sv. maše ob 8.30 na TV Exodus.

Do preklica vsa KATEHEZA in srečanja skupin potekajo na daljavo.

SV. OBHAJILO je sedaj mogoče prejeti pri sv. maši. Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko. V vrsti za obhajilo ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Za SV. SPOVED smo na voljo v spovednicah v cerkvi med vsako sv. mašo. Vstopite z masko, potem ko ste si razkužili roke. Spovednice so prenovljene in imajo urejen prezračevalni sistem, vstopite pa ob zeleni lučki.

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spleta lahko naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo namene za februar in marec.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
3. februarja 2021

Moliti pri bogoslužju
Molitev kristjanov gre preko konkretnega posredništva: Svetega pisma, zakramentov, bogoslužnih obredov, skupnosti. V krščanskem življenju se ne zanemarja telesne in materialne sfere, saj je ta v Jezusu Kristusu postala pot odrešenja. Lahko bi rekli, da moramo moliti tudi s telesom; telo vstopi v molitev.
Torej, ne obstaja krščanska duhov-nost, če ni ukoreninjenosti v obhajanju svetih skrivnosti.
Bogoslužje samo po sebi ni samo spontana molitev, ampak je nekaj več in bolj izvirnega: je dejanje, ki v celoti utemeljuje krščansko izkušnjo in torej tudi molitev.
Bogoslužje je dogodek, je pripetljaj, je navzočnost, je srečanje, je srečanje s Kristusom. Kristus postaja navzoč v Svetem Duhu preko zakramentalnih znamenj: od tu za nas kristjane izvira potreba, da se udeležujemo božanskih skrivnosti.
Krščanstvo brez bogoslužja je – upal bi si reči – krščanstvo brez Kristusa. Brez celotnega Kristusa. Celo v najbolj golem obredu, kakor so ga nekateri kristjani obhajali in ga obhajajo na krajih ujetništva ali na skritem v neki hiši v času preganjanj, Kristus postane realno navzoč in se daruje svojim vernikom.

Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.