OZNANILA na 5. nedeljo med letom, 10.2.2019

Apostoli pustijo vse in gredo za Jezusom

Ko pa je nehal govoriti, je rekel Simonu: »Odrini na globoko in vrzite svoje mreže na lov!« Simon se je oglasil in mu rekel: »Učenik, vso noč smo se trudili, pa nismo nič ujeli; toda na tvojo besedo bom vrgel mreže.« In ko so to storili, so zajeli veliko množino rib, da so se njih mreže trgale. Pomignili so tovarišem v drugem čolnu, naj jim pridejo pomagat. Ti so prišli in napolnili so oba čolna, da sta se potapljala. Ko pa je to videl Simon Peter, je padel Jezusu k nogam in rekel: »Pojdi od mene, Gospod, ker sem grešen človek!« Groza je bila namreč obšla njega in vse, ki so bili z njim, zaradi ribjega lova, ki so ga bili zajeli; prav tako pa tudi Zebedejeva sinova Jakoba in Janeza, ki sta bila Simonova tovariša. Jezus je pa Simonu rekel: »Ne boj se; odslej boš ljudi lovil.« In potegnili so čolna h kraju, popustili vse in šli za njim.
(Lk 5,2-1)

Pravo srečanje z drugim nam odpre nov začetek!
Obstajajo srečanja, ki nas globoko ganejo. Imamo občutek, da smo srečali človeka, v katerem je nekaj svetega. Lahko izrazimo le občudovanje do nečesa skrivnostnega, kar izhaja iz te osebe.
Takšno je srečanje prvih učencev z Jezusom. Jezus jim zada nalogo, da vržejo mreže za ribolov. Ko se njihove mreže proti vsem pričakovanjem napolnijo z veliko količino rib, Peter pade pred Jezusa. V njem spozna nekaj, kar prekaša njegovo dojemanje. V njem čuti Božjo skrivnost. In hkrati ugotovi, da je vseskozi živel mimo sebe. Ko izkusi resnično bistvo drugega, je pripravljen svoje življenje popolnoma spremeniti.
Anselm Grün

NAPOVEDNIK

V ponedeljek, 11. februarja, goduje Lurška Mati Božja. Pri večerni sveti maši ob 19.00 bo LURŠKA PROCESIJA z lučkami.

Za svetovni dan bolnikov, ki bo kot vsako leto 11. februarja, na god Lurške Matere Božje, je papež Frančišek napisal poslanico z naslovom Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte (Mt 10,8).

Svetovni dan bolnikov in njegovo bližino naj zaznamuje naša pozornost do bolnikov in trpečih. K temu spodbujajmo tudi tiste, ki so blizu bolnikom in vsem, ki zanje skrbijo. Pozornost in hvaležnost pa pokažimo v teh dnevih tudi do vseh zaposlenih v zdravstvu in drugih ustanovah. Naj nas nagovarjajo besede papeža Frančiška iz letošnje poslanice: »Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte.«

Na prve petke v mesecu redno obiskujemo bolnike na domovih. Če poznate bolnike in starejše ljudi, ki zaradi onemoglosti ne morejo priti v cerkev, nam sporočite in jih bomo obiskali. Bolnikom lahko naši izredni delivci obhajila vsako nedeljo prinesejo obhajilo na dom.

SEZNAM BRALCEV

Nedelja, 17. 2. 2019:

  • ob 8.30: 1. berilo: Marjan Gselman, 2. berilo: Branka Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Darko Lovrec, 2. berilo: Karmen Podlesnik Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič

DUHOVNA ISKRICA

Nihče nima dostopa do človeške skrivnosti, samo srce.
Samo ena pot je do sočloveka,
to je pot srca.
Kjer je prostor za srce, tam mali, šibki človek zopet nekaj pomeni.
Ljubezen je pogoj vsega srečnega sobivanja.
Ne reci: resnično pomembna je samo pravica!
Pravica brez ljubezni je utopija.
Ljubezen brez resnice pa je laž.
Phil Bosmans, Vitamini za srce

OTROŠKA SREČA

Otroška sreča se začne že veliko pred rojstvom, v srcih dveh ljudi, ki se zelo ljubita.
Otrok – živa vez med človekoma.
V njegovo bistvo sta oba zapisala svoje lastno življenje – nezamenljivo in za vse čase, pa če to želita ali ne.
Če se razbije ta družinska vez, najbolj trpi otrok. Otrok ima nenapisano pravico do očeta in matere, pravico do doma, ljubezni, do človeške topline, pravico, da zanj skrbimo, da se počuti varen, da je rojen.
Kdor se veseli otroka, se veseli življenja.
P. Bosmans, Vitamini za srce

SVETNIK TEDNA
LURŠKA MATI BOŽJA
11. februarja leta 1858, četrto leto potem, ko je papež Pij IX. razglasil versko resnico, da je Marija brez madeža izvirnega greha spočeta, se je Devica Marija prikazala v skalnati votlini blizu francoskega mesta Lurda revni štirinajstletni Bernardki Soubirous. Marija je bila oblečena v belo, prepasana z modrim pasom in je imela zlato rožo ob nogah. Bernardka je videnje takole opisala: »Gospa je bila mlada in tako lepa, da nisem še nikdar videla česa takšnega. Pogledala me je, se mi nasmehnila in mi pomignila, naj stopim bliže, kakor da mi je mati. Kakor iz navade sem vzela v roke rožni venec in pokleknila. Gospa mi je prikimala in tudi sama spustila med prste rožni venec, ki ga je nosila na desni roki.«
Bernardki se je Marija prikazala osemnajstkrat. Med prikazanji je vabila k molitvi in pokori za spreobrnjenje grešnikov. 25. marca 1858, ko je se prikazala že šestnajstič, je razkrila svoje ime: »Jaz sem Brezmadežno spočetje.« To je potrditev dogme, da je bila Marija brezmadežno spočeta v telesu svoje matere in da je prejela odrešujoče milosti svojega Sina v pričakovanju svojega Božjega materinstva.
Lurško votlino danes obišče več kot šest milijonov romarjev letno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.