OZNANILA na 34. nedeljo med letom – KRISTUS KRALJ, 21. 11. 2021

KRISTUS SPRIČUJE, DA JE RES KRALJ

Tisti čas je Pilat rekel Jezusu:
»Si ti judovski kralj?«
Jezus mu je odgovóril:
»Praviš to sam od sebe ali so ti drugi povedali o meni?«
Pilat je odvrnil:
»Sem mar Jud? Tvoj narod in véliki duhovniki so te izročili meni. Kaj si storil?«
Jezus je odgovóril:
»Moje kraljestvo ni od tega sveta.
Ko bi bilo moje kraljestvo od tega sveta,
bi se moji služabniki bojevali, da ne bi bil izročen Judom,
toda moje kraljestvo ni od tod.«
Pilat mu je rekel:
»Torej si ti vendarle kralj?«
Jezus je odgovóril:
»Ti praviš, da sem kralj.
Jaz sem zato rojen in sem prišel na svet zato,
da pričujem za resnico.
Kdor je iz resnice, posluša moj glas.«
(Jn 18,33-37)

Človeške predstave o kraljih in kraljestvih se ne skladajo z božjo logiko.
Pilat sprašuje in mu ni jasno, Jezus pa mu počasi odstira resnico.
Jezusovo kraljestvo ni od tega sveta. Prišel je zato, da pričuje za resnico. On je pot, resnica in življenje.
Gospod, naj stopim na pot tvoje resnice, da bom dosegel večno življenje!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Popoldne ob 17. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

Prihodnjo nedeljo, 28. 11., pri sv. maši ob 19.00 sodeluje PEVSKI ANSAMBEL ELINOR pod vodstvom Roberta Feguša.

ŽUPNIJSKA KARITAS
Na zahvalno nedeljo smi zbirali trajne prehrambene in toaletne izdelke. Z vašo pomočjo se je v skladišču župnijske Karitas nabralo več kot 300 kg različnih izdelkov. Bog povrni!

TEDEN KARITAS
V ponedeljek se začenja Teden Karitas, v katerem nas bo letos nagovarjalo geslo »SRCE, ki sprejema« in opozarja na osnovno človeško potrebo po bližini. Spodbuja nas, da se ustavimo in si vzamemo čas za drugega človeka. Da mu prisluhnemo, posvetimo vso pozornost in ga sprejmemo tudi v njegovi drugačnosti. Vabi nas tudi, da odgovorimo s solidarnostjo, prijazno besedo, darovi ali prostovoljstvom pri pomoči ljudem v stiski.
Vabimo k spremljanju SVETE MAŠE na Ponikvi, ki bo v sredo, 24. 11. 2021, ob 13.30 in bo neposredno prenašana preko TV Golica in RTS Maribor ter tudi preko spleta. Vodil jo bo nadškof msgr. Alojzij Cvikl, somaševal pa bo škof msgr. dr. Maksimiljan Matjaž.
Vabimo tudi k ogledu dobrodelnega KONCERTA KLIC DOBROTE za družine v stiski, ki ga bosta isti dan ob 20h prenašala RTVSLO in Radio Ognjišče.
Iz vodstva slovenske Karitas se vam zahvaljujejo za vse, kar že sedaj storimo skupaj in se veselijo sodelovanja tudi v prihodnje.
Teden Karitas se zaključi z Nedeljo Karitas (na 1. adventno nedeljo), ko je tudi nabirka namenjena za potrebe Karitas.

SV. CECILIJA, 22. 11.
Rimska mučenka Cecilija predstavlja eno od najznačilnejših podob iz prvega obdobja krščanstva, v Kalistovih katakombah so našli njen grob poleg kripte papežev.
V 15. stoletju so začeli sv. Cecilijo častiti kot ZAVETNICO GLASBE, ker je, kakor pripoveduje pasijon, na poročni slovesnosti v svojem srcu opevala Boga.
Ob PRAZNIKU CERKVENE GLASBE voščimo vsem pevkam in pevcem (zborovskega in ljudskega petja) ter glasbenikom, ki bogatite bogoslužja v naši baziliki! Bog vas živi!

OGREVANJE CERKVE
Minulo nedeljo smo v tej kurilni sezoni pričeli z ogrevanjem naše cerkve. Ogrevalne naprave so nastavljene tako, da vzdržujejo temperaturo 14°C. Vabimo vas, da za seboj skrbno zapirate vrata in tako preprečujete izgubo toplote.
Na naši spletni strani lahko spremljate podatke o temperaturi in vlagi v cerkvi.
Hvala za vse vaše darove za ogrevanje!

ADVENTNI VENČKI
Prihodnjo nedeljo pričenjamo adventni čas. Kot vsako leto, bodo tudi letos na voljo ADVENTNI VENČKI, ki jih bodo pripravili skavti. Podprimo jih!

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
17. novembra 2021
Sveti Jožef in okolje, v katerem je živel

Blaženi Pij IX. je 8. decembra 1870 razglasil svetega Jožefa za zavetnika vesoljne Cerkve. 150 let po tem dogodku živimo posebno leto, posvečeno svetemu Jožefu. V apostolskem pismu Patris corde sem zbral nekaj misli o tem liku. Nikoli bolj kot danes, v tem času, ki ga zaznamuje globalna kriza z različnimi sestavinami, nam je lahko opora, tolažba in vodstvo. Zato sem se odločil, da mu posvetim cikel katehez, ki nam lahko pomagajo, da se še bolj pustimo razsvetliti njegovemu zgledu in pričevanju. Nekaj tednov bomo govorili o svetem Jožefu. V Svetem pismu obstaja več kot deset osebnosti, ki imajo ime Jožef. Najpomembnejši med njimi je sin Jakoba in Rahele, ki je preko različnih pripetljajev iz sužnja v Egiptu postal druga najpomembnejša oseba za faraonom (prim. 1 Mz 37-50). Ime Jožef v hebrejščini pomeni »Bog poveča, Bog daje rast«. Gre za željo, za blagoslov, ki temelji na zaupanju v previdnost in se nanaša predvsem na rodovitnost in rast otrok. Ravno to ime razkriva bistveni vidik osebnosti Jožefa iz Nazareta. Je človek, poln vere v Božjo previdnost. Vsako njegovo dejanje, o katerem pripoveduje evangelij, narekuje gotovost, da »Bog daje rast«, »povečuje«, »dodaja«, se pravi, da Bog poskrbi za nadaljevanje svojega načrta zveličanja. In v tem je Jožef iz Nazareta zelo podoben Jožefu iz Egipta.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.