OZNANILA na 33. nedeljo med letom, 14. 11. 2021

OB SODBI BO KRISTUS ZBRAL VSE SVOJE ZVESTE

Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem:
V tistih dneh, po tisti véliki stiski,
bo sonce otemnelo in luna ne bo dajála svoje svetlobe.
Zvezde bodo padale z neba in nebeške sile se bodo majále.
Tedaj bodo videli Sina človekovega priti na oblakih z veliko močjo in slavo.
In takrat bo poslal angele in zbral svoje izvoljene od štirih vetrov,
od konca zemlje do konca neba.
Od smokvinega drevesa pa se naučite priliko:
Kadar postane njegova veja že mužévna in poganja liste,
veste, da je poletje blizu.
Tako tudi vi:
Ko boste videli, da se to dogaja, védite, da je blizu, pred vrati.
Resnično, povem vam:
Ta rod nikakor ne bo prešel, dokler se vse to ne zgodi.
Nebo in zemlja bosta prešla,
moje besede pa nikakor ne bodo prešle.
Za tisti dan ali uro pa ne ve nihče,
ne angeli v nebesih ne Sin, ampak samo Oče.«
(Mr 13,24-32)

Apokaliptične napovedi vedno znova zmrazijo človeka s svojimi strašljivimi izreki, ki napovedujejo konec sveta.
Jezus nas spodbuja, da je to del procesa, ki ga lahko opazujemo tudi v naravi, in nas opogumlja, da njegove besede ne bodo prešle.
Naredimo vse, kar je v naši moči, da bomo pripravljeni na Jezusov drugi prihod!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Popoldne ob 16. uri je srečanje bratov in sester FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA.

Prihodnjo nedeljo, 21. 11., pri sv. maši ob 10.00 sodeluje OTROŠKI PEVSKI ZBOR MEHURČKI pod vodstvom Fani Pečar.

Prihodnjo nedeljo, 21. 11., ob 17. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

SVETOVNI DAN REVNIH 2021
Danes obhajamo že peti svetovni dan revnih. Papež je v poslanici ob tem zapisal: »Želim si, da bi se mogli odpreti evagelizacijskemu gibanju, ki srečuje reveže tam, kjer so. Ne moremo čakati, da bodo potrkali na naša vrata, nujno je potrebno, da pridemo do njih v njihovih domovih, v bolnišnicah, v domovih za ostarele, na cestah in v temnih kotih, v katerih se včasih skrivajo, v zavetiščih in v sprejemnih centrih…«
Bodimo pozorni na uboge in jim omogočim dostojanstveno življenje.

Papeževa poslanica za svetovni dan revnih >>>

TEDEN ZAPOROV 2021
Od 14. do 20. 11. 2021 obhajamo TEDEN ZAPOROV. Namen tedna zaporov je, da bi se kristjani zavedali potreb zapornikov in njihovih družin, žrtev kaznivih dejanj, zaposlenih in vseh drugih, ki skrbijo za zapornike.
Skupaj stopajmo skozi ta teden molitve in rastimo v našem skupnem razumevanju vrednosti, ki jo Bog polaga v vsakega izmed njegovih otrok, da bi se tako kot vrane vzpenjali, končno svobodni, polni zaupanja v njegovo preskrbo in ljubezen do nas.

Molitev tedna zaporov
Gospod, Ti ponujaš svobodo vsem ljudem. Molimo za vse ljudi v zaporih. Razlomi vse obstoječe vezi strahu in osamljenosti. S svojo ljubeznijo podpiraj zaprte, njihove družine in prijatelje, zaposlene v zaporih in vse, ki zanje skrbijo. Ozdravljaj vse, ki so jih ranila dejanja drugih, še posebej žrtve kaznivih dejanj. Pomagaj nam, da si bomo odpuščali, ravnali pravično, ljubili usmiljenje in v ponižnosti hodili skupaj s Kristusom v njegovi moči in z njegovim Duhom danes in vsak dan.
Amen.

Več o tem >>>

SV. ELIZABETA OGRSKA
Elizabeta Ogrska se je poročila s turingijskim mejnim grofom Ludvikom IV. leta 1221. Že naslednje leto je rodila prvega otroka, sina Hermana, dve leti kasneje hčerko Zofijo, tri leta za njo pa še hčerko Gertrudo. Ta se je rodila po očetovi smrti. Ludvik je namreč umrl leta 1227 v Otrantu na poti v Palestino, ko se je pridružil križarski vojski.
Po moževi smrti je Elizabeta zapustila Wartburg ter odšla v Eisenach, kasneje pa v Marburg. Živela je zelo skromno. Na veliki petek se je z rokami na oltarju frančiškanske cerkve v Marburgu odrekla vsemu posvetnemu blišču. Z veliko vnemo se je posvečala delom usmiljenja. V Marburgu je z lastnimi sredstvi dala zgraditi bolnišnico, kjer je zbrala najrevnejše bolnike ter jim potrpežljivo stregla.
Umrla je, stara komaj 24 let, 17. novembra 1231. Na njenem grobu so se že naslednji dan po pogrebu začeli goditi čudeži, zato jo je papež Gregor IX. leta 1235 razglasil za svetnico. Je glavna zavetnica Frančiškovega svetnega reda.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
10. novembra 2021
Ne utrudimo se

Zdi se mi, da se ob koncu teh katehez v nas lahko pojavi dvojna drža. Po eni strani apostolov nauk v nas vzbuja navdušenje; čutimo se spodbujeni, da bi takoj stopili na pot svobode in »hodili v skladu z Duhom«. Vedno hoditi v skladu z Duhom nas osvobaja. Po drugi strani pa se zavedamo svojih omejitev, saj vsak dan doživljamo, kako težko je biti pokoren Duhu in slediti njegovemu dobrotljivemu delovanju. Takrat nas lahko preplavi utrujenost, ki zmanjša navdušenje. Počutimo se obupane, šibke, včasih odrinjene na rob v primerjavi z življenjskim slogom posvetne miselnosti. Sveti Avguštin nam predlaga, kako se naj odzovemo v tej situaciji, pri čemer se sklicuje na evangeljsko zgodbo o viharju na jezeru. Takole pravi: »Vera v Kristusa v tvojem srcu je kakor Kristus v čolnu. Poslušaš žalitve, se utrudiš, si pretresen, in Kristus spi. Prebudi Kristusa, pretresti svojo vero! Tudi sredi nemira si zmožen kaj narediti. Pretresi svojo vero. Kristus se bo prebudil in ti spregovoril … Zato zbudi Kristusa … Veruj v to, kar ti je bilo povedano, in v tvojem srcu bo nastal velik mir« (Govori, 163/B 6). V težavah smo kot – tako pravi sveti Avguštin – v čolnu v času nevihte. In kaj so storili apostoli? Prebudili Kristusa. Prebudi Kristusa, ki spi; ti pa si sredi nevihte. A On je navzoč. Prebudimo Kristusa, ki je v nas.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.