OZNANILA na 3. nedeljo med letom – nedelja Božje besede, 24. 1. 2021

SPOKORIMO SE IN VERUJMO EVANGELIJU

Ko so Janeza zaprli v ječo, je šel Jezus v Galilejo.
Oznanjal je Božji evangelij in govóril:
»Čas se je dopólnil in Božje kraljestvo se je približalo.
Spreobrnite se in vérujte evangeliju!«
Ko je šel ob Galilejskem jezeru,
je zagledal Simona in Andreja, Simonovega brata,
ki sta metala mrežo v jezero;
bila sta namreč ribiča.
Jezus jima je rekel:
»Hodita za menoj in narédil vaju bom za ribiča ljudi!«
Takoj sta pustila mreže in šla za njim.
Ko je šel malo naprej, je zagledal Jakoba, Zebedêjevega sina,
in njegovega brata Janeza,
ki sta bila tudi v čolnu in popravljala mreže.
Takoj ju je poklical.
In pustila sta očeta Zebedêja z najemniki v čolnu ter odšla za njim.
(Mr 1,14-20)

Začetek Jezusovega oznanjevanja je bil zelo enostaven: povabilo k spreobrnjenju in k verovanju – v evangelij, t. j. veselo oznanilo.
Potem je stopil do jezera in tam nabral nekaj učencev.
Takoj so pustili mreže in čolne ter šli za njim.
Kaj pa jaz? Ali sem se pripravljen spreobrniti? Ali verujem? Sem pripravljen iti za Kristusom?

NAPOVEDNIK
OGLED JASLIC je mogoč samo še ta teden vsak dan od 10h do 18h, ob nedeljah pa od 12h do 18h.

NEDELJA BOŽJE BESEDE
Nedelja Božje besede je praznik besede in Svetega pisma in ga obhajamo v mesecu januarju na 3. nedeljo med letom.
Nedelja Božje besede je najprej praznik hvaležnosti za neizmerni dar Besede, po kateri želi Bog vstopiti v odnos z vsakim človekom. To je dan, ki povezuje vse ljudi, ki so Bogu hvaležni za njegove besede, ki so nam izročene po Svetem pismu.

MATI USMILJENJA, 25. januar
Po dekretu Kongregacije za bogoslužje in disciplino zakramentov lahko verniki na praznik MATERE USMILJENJA v naši baziliki prejmete POPOLNI ODPUSTEK pod običajnimi pogoji: vernik opravi sveto spoved, prejme sveto obhajilo, zmoli po namenu svetega očeta: vera, očenaš in zdravamarija ter slavaočetu.
Odpustek je odpuščanje časne kazni pred Bogom za tiste grehe, katerih krivda je že odpuščena. Prejme ga kristjan, ki je pravilno pripravljen pod določenimi pogoji ob pomoči Cerkve, katera v službi odrešenja z oblastjo razdeljuje in naklanja zaklad zadostitev Kristusa in svetnikov.
Letos praznujemo navznoter, ker se ne moremo družiti.
V lavretanskih LITANIJAH od lanskega junija najdemo tudi vzklik Mati usmiljenja. Litanije bomo molili na predvečer in na sam praznični dan ob 18.30, po rožnem vencu.

KORONAVIRUSNI UKREPI
Od ponedeljka, 4. 1. 2021, je zopet dovoljena udeležba vernikov pri sv. mašah.

Epidemiološki ukrepi določajo, da je lahko istočasno v cerkvah ena oseba ali gospodinjstvo na 30 m2. Za našo baziliko Matere Usmiljenja znaša neto tlorisna površina cerkve 832,6 m2, kar pomeni, da je lahko v cerkvi 27 oseb ali 27 družin istočasno, zato je potrebna PRIJAVA prek spletnega obrazca oz. v župnijski pisarni.

Pred vstopom v cerkev si nadenite zaščitno obrazno masko in si razkužite roke! V cerkvi ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Med sveto mašo je v skladu z vladnim odlokom prepovedano (zborovsko oz. ljudsko oz. solo) petje, vključno s petjem mašnika. Rokovanje ob pozdravu miru se opusti.

Med tednom ob 9h neposredno prenašamo sv. maše preko naše spletne strani, ob nedeljah pa je prenos sv. maše ob 8.30 na TV Exodus.

Do preklica vsa KATEHEZA in srečanja skupin potekajo na daljavo.

SV. OBHAJILO je sedaj mogoče prejeti pri sv. maši. Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko. V vrsti za obhajilo ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Za SV. SPOVED smo na voljo v spovednicah v cerkvi med vsako sv. mašo. Vstopite z masko, potem ko ste si razkužili roke. Spovednice so prenovljene in imajo urejen prezračevalni sistem, vstopite pa ob zeleni lučki.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
20. januarja 2021

Molitev za edinost kristjanov
Moliti pomeni boriti se za enost. Ja, boriti se, kajti naš nasprotnik, hudič, kot pravi sama beseda, je razdiralec. Jezus prosi Svetega Duha za enost, da bi naredil enost.
Hudič pa vedno ločuje, ker mu je bolj koristno ločevati. On podtika ločitev vsepovsod in na vse načine, medtem ko Sveti Duha vedno tke enost.
Hudič nas na splošno ne skuša pri visoki teologiji, ampak pri slabotnosti bratov. Prekanjen je: izredno poveča napake in pomanjkljivosti drugih, seje spor, povzroča kritiko in ustvarja frakcije.
Pot Boga pa je druga: jemlje nas takšne, kot smo, zelo nas ljubi, a ljubi nas takšne, kot smo, in nas jemlje, kot smo, sprejema nas kot različne, kot grešnike, in nas vedno spodbuja k enosti.
Lahko preverimo pri nas samih in se vprašamo, če na krajih, kjer živimo, gojimo konfliktnost ali pa se borimo za rast enosti s sredstvi, ki nam jih je dal Bog: molitev in ljubezen.
Konfliktnost pa se goji z obrekovanjem, vedno, z opravljanjem drugih.
Obrekovanje je še eno orožje več, ki ga ima v roki hudič, da bi razdrl krščansko skupnost, razdrl družino, razdrl prijatelje, vedno ločil. Sveti Duh pa nas vedno navdihuje k enosti.

Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.