OZNANILA na 3. adventno nedeljo, 16.12.2018

Ker pa je ljudstvo živelo v pričakovanju in so se v srcu vsi spraševali o Janezu, če ni morda on Mesija, je Janez vsem odgovóril: »Jaz vas krščujem z vodo, pride pa močnejši od mene, in jaz nisem vreden, da bi mu odvezal jermen njegovih sandal; on vas bo krstil s Svetim Duhom in ognjem.« Tako je torej Janez še z mnogimi drugimi opomini oznanjal ljudem evangelij.
(Lk 3,15-16.18)

Evangelij današnje tretje adventne nedelje nam ponovno predstavlja lik Janeza Krstnika in ga opisuje, medtem ko govori ljudem, ki so prišli k njemu do reke Jordan, da bi se dali krstiti. Ker je Janez z ostrimi besedami pozival vse, naj se pripravijo na Mesijev prihod, so ga nekateri vprašali: ‘Kaj naj torej storimo?’ (Lk 3,10.12.14). Ti pogovori so zelo zanimivi in hkrati zelo aktualni.

Opazuj se enkrat, kaj izžarevaš. Svojega izžarevanja ne moreš z voljo spreminjati iz trenutka v trenutek. Lahko pa se zaveš, katera čustva te določajo: ali veliko prostora v sebi nameniš jezi, nezadovoljstvu, zameri in zagrenjenosti, ali pa daješ veselju in dobroti možnost, da se v tebi razširita in skozi tebe izžarevata v okolico. Prisluhni vase ter zaupaj svojemu hrepenenju po veselju in dobroti. Tedaj ju boš tudi odkril v sebi. In zaupaj svojemu hrepenenju, da v sebi ne bi naletel samo na svoja čustva, ampak končno na Kristusa, ki prebiva v tvojem srcu in je vir vsakršnega veselja.
Anselm Grün

NAPOVEDNIK

Danes, 16. decembra, ZAČENJAMO BOŽIČNO DEVETDNEVNICO. Pri svetih mašah bomo vsak dan prepevali: ob vstopu Kralja, ki prihaja; po berilu psalm; med darovanjem Glasovi angelski z višin in po obhajilu Marijin slavospev Moja duša poveličuje Gospoda.

ADVENTNA SPOVED
V naši baziliki bo od 19. do 21. decembra možno opraviti sveto spoved vsak dan od 7.00 do 12.00 in od 14.00 do 20.00.
V soboto, 22. decembra in v nedeljo, 23. decembra, bomo spovedovali med svetimi mašami.
V ponedeljek, 24. decembra pa od 7.00 do 12.00.
Med polnočnicama ne bo spovedovanja.

V petek, 21. decembra, bomo dopoldne OBISKALI BOLNIKE NA DOMOVIH. Bolni in ostareli, ki ne morete priti v cerkev in bi ob praznikih želeli prejeti zakramente, nas obvestite in vas bomo obiskali.

V nedeljo, 23. decembra, bo ob 15.30 v samostanskem križnem hodniku ODPRTJE RAZSTAVE BIRMANSKIH JASLIC. Razstavo bo odprl mariborski nadškof, msgr. Alojzij Cvikl. Lepo vabljeni.

BLAGOSLOV DOMOV
Pred praznikom svetih treh kraljev, 28. in 29. decembra 2018, bomo blagoslavljali domove. Če bi želeli, da blagoslovimo vaš dom, nam sporočite do 25. decembra. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni. Ob blagoslovu vas lahko obiščejo tudi trije kralji. Darove, ki jih bomo zbrali ob blagoslovu, bomo namenili za misijone.

POSTAVITEV JASLIC
Postavitev jaslic je v teku. Postavitev jaslic in božično okraševanje bazilike poteka vsak večer od 20. do 22. ure. Vabljeni vsi, ki imate veselje in smisel za to delo.

Za obisk MARIJE, ADVENTNE ROMARICE, je še nekaj prostih terminov. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 23. 12. 2018:

  • ob 8.30: 1. berilo: Davor Vohar, 2. berilo: Janko Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Štefka Humar, 2. berilo: Karmen Podlesnik Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Claudio Korošec, 2. berilo: Suzana Markovič

DUHOVNA ISKRICA
Advent je kakor pomlad. Bog prihaja kot majhno dete, ki tako zelo potrebuje svojo mater…
Če zares želimo, da nas Bog napolni, moramo s ponižnostjo izprazniti
sami sebe vsega tistega, kar je v nas sebično.
(sv. mati Terezija)

NEDELJA GAUDETE
Bratje in sestre, veselíte se v Gospodu zmeraj; ponavljam vam, veselite se. Vaša dobrota naj bo znana vsem ljudem. Gospod je blizu. (Flp 4,4)

Veselite se v Gospodu zmeraj«.
S temi besedami apostola Pavla se začne sveta maša tretje nedelje v adventu, ki se zaradi tega imenuje ‘gaudete’, nedelja ‘veselite se’. Apostol spodbuja kristjane, naj se veselijo, saj bo Gospod zagotovo prišel v slavi in se ne bo zamudil. Cerkev sprejema to apostolovo povabilo za svoje, ko se pripravlja na obhajanje božiča in je njen pogled vedno bolj usmerjen proti Betlehemu. Pravzaprav mi pričakujemo v upanju Kristusov drugi prihod, saj smo prvega že spoznali. Betlehemska skrivnost nam razodeva Boga z nami, Boga, ki nam je blizu. Krščansko veselje izvira ravno iz gotovosti, da je Bog blizu, da je z menoj, z nami v veselju in bolečini, v zdravju in bolezni, kot prijatelj in kot zvesti ženin. To veselje ostane tudi med preizkušnjo, tudi med trpljenjem, sicer ne na površini, temveč v globini človeške osebe, ki se Bogu zaupa in mu zaupa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.