OZNANILA na 2. adventno nedeljo, 9.12.2018

In prehodil je vso jordansko pokrajino in oznanjal krst pokore za odpuščenje grehov, kakor je pisano v knjigi govorov preroka Izaija: »Glas vpijočega v puščavi: Pripravite pot Gospodovo, izravnajte njegove steze; vsaka dolina naj se izpolni in vsak hrib in grič naj se zniža; in kar je krivo, naj bo ravno, in kar je hrapavo, postani gladka pot; in vse človeštvo bo videlo Božje zveličanje.« (Lk 3,3-6)

Moremo in smemo zaupati svojim vprašanjem in svojim hrepenenjem, ki se porajajo v nas. Vedno lahko upamo, da je še nekaj, kar presega banalne vsakdanjosti našega življenja, nekaj, kar da mojemu življenju smisel. Najpomembnejša stvar se je zgodila že zdavnaj: Bog, ki nas tako ljubi, da prihaja k nam, da nam prihaja naproti. In čaka na naša odprta srca. Da pa bo naše srce res odprto, da bo srce iz »mesa in krvi«, potrebujemo te adventne tedne. Res za to, da ne bomo mislili, da moramo narediti božič – ne, božič naj se zgodi v nas!
Po: A. Schwarz

Ko molim za drugega, čutim odnos do njega. Čutim se povezanega z njim. To napolni moje srce z veseljem ravno tedaj, ko se čutim osamljenega. Molitev za drugega (za druge) dvigne moje razpoloženje. Molitev je vzpostavitev stika z drugim. To se zgodi na drugi ravnini kot pri pisanju pisma ali telefoniranju. Za drugega lahko molite v vsakem trenutku. Molitev me spomni nanj. Drugega (druge) tako nosim v svoji notranjosti, v svojem srcu. To poraja pravo veselje.
Anselm Grün

Današnja Božja beseda nas spodbuja k še bolj temeljiti pripravi na praznik Gospodovega rojstva. Iskreno prosimo Gospoda, naj nam zdaj, ko se pripravljamo na božič, pokaže, kaj je tisto, kar moramo spremeniti in kje najbolj potrebujemo spreobrnjenje, da se bomo vredno pripravili na praznovanje.

NAPOVEDNIK

Danes bo ob 15.00 v župniji Maribor – Sv. Janez Bosko REVIJA OTROŠKIH IN MLADINSKIH PEVSKIH ZBOROV IN VOKALNIH SKUPIN mariborske dekanije. Vabljeni!

POSTAVLJANJE JASLIC
V torek, 11. decembra, bomo ob 20. uri v baziliki začeli postavljati jaslice. Jaslice bomo delali vsak večer od 20. do 22. ure. Za postavitev konstrukcije prosimo za pomoč može, študente in mladino. K postavljanju jaslic vabimo vse, ki imate veselje in smisel za to delo.

V soboto, 15. decembra, bo ob 20. uri SREČANJE II. ZAKONSKE SKUPINE.

V nedeljo, 16. decembra, bomo ZAČELI BOŽIČNO DEVETDNEVNICO. Pri svetih mašah bomo vsak dan prepevali: ob vstopu Kralja, ki prihaja; po berilu psalm; med darovanjem Glasovi angelski z višin in po obhajilu Marijin slavospev Moja duša poveličuje Gospoda.

Za obisk MARIJE, ADVENTNE ROMARICE, je še nekaj prostih terminov. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni.

ADVENTNA SPOVED
Pojdimo s čistim srcem naproti najvišjemu Kralju, ki bo prišel in se ne bo mudil. Na srečanje z njim se lahko pripravimo tudi z zakramentom spovedi. Na božič leta 1980 je sveti papež Janez Pavel II. obiskal otroke na neki rimski župniji. Začel je s katehezo: “Kako se boste pripravili na božič?” “Z molitvijo,” so kričali otroci. “Dobro, z molitvijo,” jim pravi papež, “toda tudi s spovedjo. Morate se spovedati, da boste kasneje lahko šli k obhajilu.”
Tako bomo storili tudi mi v tednih, ki nas še ločijo do svetega večera, z več ljubezni, z vedno več kesanja in z zakramentom Božjega usmiljenja, spovedjo. BOLNI IN OSTARELI, ki ne morete priti v cerkev, nam sporočite, da vas obiščemo in omogočimo prejem zakramenta spovedi in obhajila na domu.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 16. 12. 2018:

  • ob 8.30: 1. berilo: Marjan Gselman, 2. berilo: Branka Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Darko Lovrec, 2. berilo: Karmen Podlesnik Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič

DUHOVNA ISKRICA
Kdor po planinah zbira vodo in jo spelje do sebe ali kdor jo črpa iz izvira, je podoben oblaku. Napolni v tem adventu tudi globino svojega srca, da se bo tvoje zemeljsko bivanje prepojilo iz izvirov tvoje notranjosti. Kdor je notranje bogat, ta obdaruje tudi druge.
Po: sv. Ambrož

ADVENT – PRILOŽNOST ZA POGOVOR IN SKUPNO MOLITEV
Kako se notranje zbližamo drug z drugim? Pomembna je odkrita izmenjava opažanj in izkušenj, občutij in misli. Tako lahko drug z drugim spregovorimo in se tudi ne nehamo pogovarjati. Beseda je čudna reč. V besede lahko notranje zajamemo svoje največje globine in jih posredujemo drugemu, ta pa lahko stori prav tako. Mirno se pogovarjajta o tem in onem, o vremenu in o vsakdanjih stvareh. A potem dovolita svojemu pogovoru zaiti tudi v globino, iskati globlji smisel vsega, s čimer se srečujeta. Tako lahko postaneta notranje kar najtesneje eno. Beseda je ljudem dana, da bi prišli v globok stik drug z drugim, da bi medsebojno izoblikovali skupnost, da bi notranje našli isto valovno dolžino. Ob kratkem stiku postane beseda, ki bi morala biti veselje, opora in tolažba, nevarno orožje. Trda, ostra, beseda lahko globoko v srcu dolgo boli in zapusti brazgotine. In molk, čas brez besed, prav tako. In najtesneje se bosta notranje zbližala, če bosta našla čas za pogovor z Bogom. Če se bosta združila v vajini skupni molitvi. Adventni čas je idealna priložnost za to. Po njem bo v vajin zakon prihajala resnična ljubezen. In ta ljubezen je svetloba, s katero drug drugega ne oslepita, s katero sta drug drugemu blizu, ne da bi ga imela v posesti. Ta ljubezen daje toploto, ne da bi drug drugega zadušila, je ogenj, s katerim drug drugega ne sežgeta. S to ljubeznijo lahko cenita drug drugega, ne da bi se nanj obesila. Naj se ljubezen skozi advent krepi, v božični noči pa v vajinih srcih znova rodi v podobi Njega, ki je Ljubezen sama.
Phil Bosmans

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.