OZNANILA na 28. nedeljo med letom, 9. 10. 2022

POHVALA HVALEŽNEGA OZDRAVLJENCA

Ko je Jezus potoval v Jeruzalem,
je hodil med Samaríjo in Galilejo.
Ko je prispel v neko vas,
mu je prišlo naproti deset gobavih mož.
Od daleč so se ustavili in na ves glas govorili:
»Jezus, Učenik, usmili se nas!«
Ko jih je zagledal, jim je rekel:
»Pojdite in pokažite se duhovnikom!«
In med potjo so bili ozdravljeni.
Ko je eden izmed njih videl, da je bil ozdravljen,
se je vrnil in z močnim glasom slavil Boga.
Padel je na obraz pred njegove noge in se mu zahvaljeval;
in ta je bil Samariján.
Jezus pa je odgovóril:
»Mar ni bilo deset očiščenih? Kje pa je onih devet?
Ali ni bilo nobenega drugega, da bi se vrnil in počástil Boga, razen tega tujca?«
In rekel mu je: »Vstani in pojdi! Tvoja vera te je rešila.«
(Lk 17,11-19)

Pobožna želja in hrepenenje po božjem usmiljenju je bila uslišana. Jezus je gobave prosilce napotil k duhovnikom, da bi le-ti pri njih potrdili očiščenje.
Ko so bili med potjo ozdravljeni, se je le eden (in še ta tujec) vrnil in zahvalil Jezusu ter slavil Boga.
Gospod, pomagaj mi, da ti bom znal vedno izkazati hvaležnost in te slaviti!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

V soboto, 15. 10., bo v prostorih Zavoda Antona Martina Slomška potekalo srečanje pripravnikov na birmo mariborske nadškofije BIRMANEC.SI. Srečanja se bodo udeležili tudi birmanci iz naše župnije. Podprimo jih z molitvijo!

Prihodnjo nedeljo, 16. 10., pri sv. maši ob 10.00 prepeva ZBOR SONČNICE iz Nazarij.

Prihodnjo nedeljo, 16. 10., je ob 17. uri srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

ANDREJ MAJCEN SDB, 9. 10.
Danes obhajamo KRSTNI DAN božjega služabnika Andreja Majcna. Leta 1904 je bil krščen v naši cerkvi, življenjska pot pa ga je kot salezijanskega duhovnika vodila na Kitajsko in v Vietnam.
Ob 16. uri bo posebno spominsko bogoslužje pri katerem bomo lahko tudi obnovili svoje KRSTNE OBLJUBE in prisluhnili predstavitvi njegovega življenja. Molimo in se mu priporočajmo, da bo razglašen za blaženega in svetnika!
Več >>>

MESEC ROŽNEGA VENCA
V naši baziliki Matere Usmiljenja vsak dan pred večerno mašo molimo rožni venec. V mesecu oktobru bomo pred vsemi dopoldanskimi mašami molili ENO DESETKO ROŽNEGA VENCA.
V kolikor imate kakšen molitveni namen, nam sporočite (v zakristiji), da bomo dopoldansko desetko ali večerni rožni venec molili po vašem namenu.
Danes bomo molili po teh namenih:
ob 8.30: za zdravje v družini
ob 10.00: za zakonce
ob 11.30: za ljudi v stiski
ob 19.00: za preganjane kristjane

KATEHEZE ZA ODRASLE
Vsako sredo ob 17. uri potekajo srečanja VEROUKA ZA ODRASLE, obenem pa je organizirano tudi varstvo otrok udeležencev.
Vsako sredo ob 20. uri pa potekajo srečanja MLAJŠIH IZOBRAŽENCEV, ki so namenjena mladim v starosti od 23 do 35 let.

FRANČIŠKOVA MLADINA
Ob četrtkih ob 20. uri potekajo srečanja FRANČIŠKOVE MLADINE, ki so namenjena srednješolcem in študentom. Ob zgledu sv. Frančiška bomo spoznavali izzive za svoje življenje in prepoznavali svojo življenjsko poklicanost. Vabljeni!

FRANČIŠKOV SVETNI RED
Vsako drugo nedeljo v mesecu ob 16.30 potekajo srečanja, ki povezujejo mlade, odrasle in starejše ob zgledu sv. Frančiška. Molitev, pogovori, druženje in življenjske izkušnje bogatijo in utrjujejo našo povezanost. Vabljeni!

ŽUPNIJSKO ROMANJE, 22. 10.
V soboto, 22. 10., bomo romali na Primorsko: Vrhpolje, Sveta Gora in Goriška Brda. Prispevek za prevoz je 25€. Prijave v pisarni! Pohitite!

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spleta lahko naročite MAŠNE NAMENE. Sprejemamo mašne namene za mesec oktober in november. Prek spleta: www.bazilika.info/mase

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
5. oktober 2022
Spoznati samega sebe

V dobi informacijske tehnologije je pomembno poznati gesla, da lahko vstopimo v programe, v katerih se nahajajo najbolj osebni in dragoceni podatki. Tudi duhovno življenje ima svoja »gesla«: obstajajo besede, ki se dotaknejo srca, ker se nanašajo na tisto, na kar smo najbolj občutljivi. Skušnjavec, torej hudič, dobro pozna te ključne besede in pomembno je, da jih poznamo tudi mi, da se ne bi znašli tam, kjer ne želimo biti. Skušnjava ne pomeni nujno slabih stvari, ampak pogosto neurejene stvari, ki so predstavljene s pretirano pomembnostjo. Tako nas hipnotizira s privlačnostjo, ki jo te stvari vzbujajo v nas, lepe stvari, ki pa so navidezne, ki ne morejo dati kar obljubljajo, in na koncu pustijo občutek praznine in žalosti. Ta občutek praznine in žalosti je znamenje, da smo stopili na pot, ki ni prava in nas je dezorientirala.
To so lahko študijski nazivi, kariera, odnosi, vse stvari, ki so same po sebi hvalevredne, a če v odnosu do njih nismo svobodni, tvegamo, da bomo imeli nerealna pričakovanja, kot je na primer potrditev naše vrednosti. Na primer, ko nekdo misli na študij, ki ga opravlja, ali to počne samo zaradi lastne promocije, lastnega interesa, ali pa tudi zato, da bi služil skupnosti.
Iz tega nerazumevanja pogosto izvira največje trpljenje, saj nobena od teh stvari ne more biti zagotovilo našega dostojanstva.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.