OZNANILA na 27. nedeljo med letom – FRANČIŠKOVA, 2. 10. 2022

PROSÍMO ZA MOČNO VERO

Tisti čas so apostoli rekli Gospodu:
»Pomnôži nam vero!«
Gospod pa jim je dejal:
»Če bi imeli vero kakor gorčično zrno,
bi rekli tej murvi:
›Izruj se s koreninami vred in se presádi v morje,‹
in bi vam bila pokorna.
Kdo izmed vas bo svojemu služabniku, ki orje ali pase,
dejal, ko pride s polja:
›Pridi brž in sédi za mizo!‹
Mar mu ne bo rekel:
›Pripravi mi kaj za večerjo,
prepaši se in mi strezi, dokler jem in pijem,
nato boš ti jedel in pil.‹
Se mar zahvaljuje služabniku,
ker je narédil, kar mu je bilo ukazano?
Tako tudi vi; ko naredite vse, kar vam je bilo ukazano, govorite:
›Nekoristni služabniki smo; naredili smo, kar smo bili dolžni narediti.‹«
(Lk 17,5-10)

Včasih se nam zgodi, da bi radi preložili odgovornost na ramena drugih. Tudi glede vere.
Jezus pa nas spodbuja, da se z zaupanjem soočamo z vsakdanom svojega življenja in vestno opravljamo svoje dolžnosti.
Gospod, naj postajam orodje v tvojih rokah, da ti bom mogel služiti!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Ta teden (2.-9. 10.) poteka TEDEN ZA ŽIVLJENJE, letos pod geslom: Ne zavrzi življenja.

V sredo, 5. 10., ob 20. uri začnemo s srečanji skupine MLAJŠI IZOBRAŽENCI.

V četrtek, 6. 10., ob 20. uri začnemo s srečanji FRANČIŠKOVE MLADINE, ki je primerna za dijake in študente.

V petek, 7. 10., ob 20. uri je srečanje ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA.

V soboto, 8. 10., bo v Beltincih pod geslom: Skupaj na poti vere in miru, potekalo tradicionalno SREČANJE SLOVENCEV IN HRVATOV TER MADŽAROV.

Prihodnjo nedeljo, 9. 10., je ob 16. uri spominsko bogoslužje ob KRSTNEM DNEVU božjega služabnika ANDREJA MAJCNA.

FRANČIŠKOVA NEDELJA
Danes obhajamo Frančiškovo nedeljo.
Na predvečer (3. 10.) praznika sv. Frančiška Asiškega, bomo po večerni sv. maši ob 19. uri obhajali spomin njegove smrti – TRANSITUS. V procesiji se bomo podali k stranskemu oltarju sv. Frančiška, kjer bomo prisluhnili kratkemu opisu smrti in odlomkom iz njegovih spisov ter zapeli nekaj starodavnih spevov.
Na praznik (4. 10.) bomo pri dopoldanski in večerni sv. maši prejeli BLAGOSLOV z relikvijami sv. Frančiška.

MESEC ROŽNEGA VENCA
Mesec oktober je posvečen molitvi rožnega venca. Molitev rožnega venca je skupna (občestvena), lahko pa jo molimo tudi sami. Vedno pa povezuje vse molivce v čudovit šopek Mariji.
Rožni venec je ponavljajoča premišljevalna molitev, v kateri se spominjamo Jezusovega odrešenjskega poslanstva: rojstva, delovanja, trpljenja in smrti ter vstajenja.
V naši baziliki Matere Usmiljenja vsak dan pred večerno mašo molimo rožni venec. V mesecu oktobru bomo pred vsemi dopoldanskimi mašami molili ENO DESETKO ROŽNEGA VENCA.
V kolikor imate kakšen molitveni namen, nam sporočite (v zakristiji), da bomo dopoldansko desetko ali večerni rožni venec molili po vašem namenu.
Danes bomo molili po teh namenih:
ob 8.30: za zdravje
ob 10.00: za blagoslov družin
ob 11.30: za uspešen študij
ob 19.00: za nove duhovne poklice

ANDREJ MAJCEN SDB
Božji služabnik Andrej Majcen se je rodil v Mariboru, v naši župniji Matere usmiljenja, kak kilometer oddaljen od cerkve (Meljska cesta 67), in sicer 30. septembra leta 1904. Nekaj dni zatem, v nedeljo 9. oktobra 1904, je bil v naši cerkvi tudi krščen: Sam je zapisal: »Moj najsvetejši dan je za vse življenje ostal 9. oktober. Večkrat v življenju sem obnovil krstne obljube. V cerkvi Matere usmiljenja sem bil deležen milosti vseh milosti, da sem postal Božji otrok.«
Mati Marija (roj. Šlik) je bila zavzeta vernica in Frančiškova tretjerednica. Ko je imel Andrej tri leta, so se preselili najprej na Kozje, dve leti pozneje pa v Krško: tu je hodil v šolo, prejel prvo sv. obhajilo in birmo. S petnajstimi leti je odšel na študij v Maribor: obiskoval je Moško učiteljišče in štiri leta pozneje diplomiral. V ta čas sodijo spodbudni nasveti očeta in matere, ki ju je zvesto upošteval. Mati ga je spodbujala: »Na Marijo nikar ne pozabi. Ko boš šel na učiteljišče, ne pozabi mimogrede stopiti za trenutek v cerkev pri frančiškanih, pri enih vratih lahko greš noter, pri drugih pa ven.«
Umrl je v Ljubljani, 30. septembra 1999, na svoj 95. rojstni dan.
Priporočajmo se Božjemu služabniku Andreju Majcnu: nagovarja nas kot goreč misijonar, kot skrben vzgojitelj, kot vesel, pristen in srečen redovnik in duhovnik, kot neutruden spovednik in duhovni voditelj.
Več >>>

ŽUPNIJSKO ROMANJE, 22. 10.
V soboto, 22. 10., bomo romali na Primorsko: Vrhpolje, Sveta Gora in Goriška Brda. Prispevek za prevoz je 20€. Prijave v pisarni!

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spleta lahko naročite MAŠNE NAMENE. Sprejemamo mašne namene za mesec oktober in november. Prek spleta: www.bazilika.info/mase

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
28. september 2022
Domačnost z Gospodom

Tema o razločevanju je zelo pomembna, da bi vedeli, kaj se dogaja v nas, z našimi čustvi, idejami; treba je razločevati od kod prihajajo, kam me vodijo, h kateri odločitvi. Prvi sestavni del razločevanja je molitev. Za razločevanje je potrebno biti v določenem okolju, v stanju molitve.
Molitev je nepogrešljiva pomoč za duhovno razločevanje, predvsem ko se nanaša na čustva, saj nam omogoča, da se na Boga obračamo s preprostostjo in domačnostjo, kot bi se pogovarjali s prijateljem. Gre za to, da znamo preseči misli in z ljubečo spontanostjo vstopiti v bližino z Gospodom. Skrivnost življenja svetnikov je domačnost in zaupnost z Bogom, ki v njih raste in jim omogoča, da vedno lažje prepoznavajo, kaj mu je všeč. Resnična molitev pomeni domačnost in zaupnost z Bogom. Ne recitirati neko molitvico kot papagaji, bla bla bla … Resnična molitev pomeni spontanost in čustveno bližino z Bogom. Ta domačnost premaga strah ali dvom, da njegova volja ni za naše dobro, premaga skušnjavo, ki včasih prevzame naše misli in naredi naša srca nemirna, negotova ali celo zagrenjena.
Razločevanje ne pomeni popolne gotovosti. Razločevanje se nanaša na življenje, ki ni vedno logično in ima veliko vidikov, ki jih ni mogoče zajeti v eno samo miselno kategorijo.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.