OZNANILA na 28. nedeljo med letom, 15. 10. 2023

VSI SMO POVABLJENI NA NEBEŠKO SVATBO

Tisti čas je Jezus spregovóril velikim duhovnikom in starešinam ljudstva v prilikah: »Nebeško kraljestvo je podobno kralju, ki je prirédil svatbo svojemu sinu. Poslal je svoje služabnike, da skličejo povabljene na svatbo, vendar ti niso hoteli priti. Znova je poslal druge služabnike, rekoč: ›Povejte povabljenim: Glejte, pojedino sem pripravil. Moji voli in pitana teleta so zaklani in vse je pripravljeno; pridite na svatbo!‹ Ti pa se niso zmenili, temveč so odšli: eden na svojo njivo, drugi po svoji kupčiji; ostali pa so zgrabili njegove služabnike, jih sramotili in pobili. Kralj se je tedaj razjézil in poslal svojo vojsko, da so pobili tiste morilce in njihovo mesto požgali.
Nato je rekel svojim služabnikom: ›Svatba je pripravljena, toda povabljeni je niso bili vredni. Pojdite torej na križišča in povabite na svatbo, kogar koli najdete.‹ Služabniki so odšli na potí in zbrali vse, ki so jih našli, hudobne in dobre, in svatovska dvorana se je napolnila z gosti. Ko je kralj prišel pogledat goste, je opazil tam človeka, ki ni imel oblečenega svatovskega oblačila. Dejal mu je: ›Prijatelj, kako si prišel sem, ko nimaš svatovskega oblačila?‹ Ta pa je molčal. Tedaj je kralj rekel strežnikom: ›Zvežite mu noge in roke in ga vrzíte ven v najglobljo temo. Tam bo jok in škripanje z zobmi.‹ Veliko je namreč poklicanih, a malo izvoljenih.«
(Mt 22,1-14)

Jezusove prilike na enostaven način pokažejo v čem je bistvo tematike, ki jo obravnava. Judovskim veljakom jasno pove, da so tudi oni povabljeni, da sedejo k njegovi svatbeni mizi, ampak tega žal nočejo storiti.
Namesto njih so povabljeni vsi ostali, kdor le hoče priti. Postavljen je le en pogoj – svatovsko oblačilo. Le-to lahko primerjamo belemu krstnemu oblačilu, ko oblečemo Kristusa in se včlenimo v Cerkev – Kristusovo skrivnostno telo!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Popoldne ob 16.30 uri bo srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

Popoldne ob 16.30 uri bo srečanje ZAKONSKE SKUPINE FK.

V četrtek, 19. 10., je obletnica posvetitve mariborske stolnice.

V četrtek, 19. 10., bo ob 20. uri v cerkvi potekalo SLAVLJENJE. Odsej vsak tretji četrtek v mesecu.

Prihodnjo nedeljo, 22. 10., bo ob 15h srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1.

MESEC ROŽNEGA VENCA
V naši baziliki Matere Usmiljenja vsak dan pred večerno mašo molimo rožni venec. V mesecu oktobru pred vsemi dopoldanskimi mašami molimo ENO DESETKO ROŽNEGA VENCA. Svoj molitveni namen, nam sporočite v zakristiji, da bomo molili po vašem namenu.

ANDREJ MAJCEN SDB, 9. 10.
Minuli teden smo obhajali KRSTNI DAN božjega služabnika Andreja Majcna. Leta 1904 je bil krščen v naši cerkvi, življenjska pot pa ga je kot salezijanskega duhovnika vodila na Kitajsko in v Vietnam.
Danes popoldne ob 16. uri bo posebno SPOMINSKO BOGOSLUŽJE pri katerem bomo lahko tudi obnovili svoje KRSTNE OBLJUBE in prisluhnili predstavitvi njegovega življenja.
Molimo in prosimo, da bo razglašen za blaženega in svetnika!
Več o Andreju Majcnu >>>

ŽUPNIJSKO ROMANJE, 21. 10.
V soboto, 21. 10., bomo romali na Tržaško: Oglej, Vejna, Devin, Miramar. Odhod avtobusa ob 7. uri s postajališča pri Modni hiši.

MISIJONSKA NEDELJA, 22. 10.
Prihodnjo nedeljo bo nabirka namenjena slovenskim misijonarjem.

KATEHEZA ZA ODRASLE
Potekajo redna srečanja VEROUKA ZA ODRASLE. Dobimo se vsako sredo ob 17. uri, obenem pa je organizirano tudi varstvo otrok udeležencev.
Zakaj ne bi tudi vi poglobili poznavanja naše krščanske vere?

SVEČE MATERE USMILJENJA
Na voljo so spominske sveče Matere Usmiljenja, s katerimi lahko obogatite svoje domove ali pa jih podarite tistim, ki ne morejo več v našo baziliko.
Hvala za vse vaše darove, ki so potrebni za vzdrževanje cerkve in samostana.

NOVEMBRSKA PISMA
Na cerkvenih klopeh najdete NOVEMBRSKA PISMA v katera lahko zapišete imena svojih pokojnih sorodnikov, prijateljev in znancev. V mesecu novembru bomo zanje vsak večer ob 19. uri darovali sv. mašo, pred njo pa molili rožni venec za vse pokojne.
Vaši darovi ob tem bodo namenjeni za kritje stroškov ogrevanja. Pisma oddajte v zakristiji ali v župnijski pisarni.

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spleta lahko naročite MAŠNE NAMENE. Z mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike.
Sprejemamo za mesec december.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
11. oktober 2023
O moči Kristusovega odpuščanja

Sv. Jožefina Bakhita se je rodila v Darfurju leta 1869. Pri sedmih letih so jo ukradli njeni družini in jo naredili za sužnjo. Njeni ugrabitelji so jo poimenovali »Bakhita«, kar pomeni »srečnica«. Fizično in moralno trpljenje, ki ga je doživela kot otrok, jo je pustilo brez identitete. Pretrpela je zlobo in nasilje: na telesu je imela več kot sto brazgotin. Toda ona sama je pričevala: »Kot sužnja nisem nikoli obupala, saj sem čutila skrivnostno silo, ki me je podpirala.«
Pred vsem tem se sprašujem: Kaj je skrivnost svete Bakhite? Vemo, da ranjena oseba pogosto tudi sama rani drugega; zatirani zlahka postane zatiralec. A poklicanost zatiranih je, da osvobodijo sami sebe in zatiralce ter tako postanejo obnovitelji človeštva. Samo v šibkosti zatiranih se lahko razkrije moč Božje ljubezni, ki osvobaja oba. Sveta Bakhita zelo dobro izraža to resnico. Nekega dne ji njen mučitelj podari majhen križec in ona, ki nikoli ni imela ničesar v lasti, ga ljubosumno hrani kot zaklad. Ob pogledu nanj doživi notranjo osvoboditev, saj se čuti razumljeno in ljubljeno ter zato zmožno razumeti in ljubiti: to je začetek. Čuti se razumljeno, čuti se ljubljeno in posledično je sposobna razumeti in ljubiti druge. Rekla bo: »Božja ljubezen me je vedno spremljala na skrivnosten način … Gospod me je imel zelo rad: vse je treba imeti rad … Treba je sočustvovati!«.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.