OZNANILA na 29. nedeljo med letom, 22. 10. 2023

DAJTE CESARJU CESARJEVO IN BOGU BOŽJE

Tisti čas so farizeji odšli
in se posvetováli, kako bi Jezusa ujeli v besedi.
K njemu so poslali svoje učence skupaj s herodovci in so rekli:
»Učitelj, vemo, da si resnicoljuben in v resnici učiš Božjo pot
ter se ne oziraš na nikogar, ker ne gledaš na osebo.
Povej nam torej, kaj se ti zdi:
Ali smemo dajati cesarju davek ali ne?«
Jezus pa je spoznal njihovo hudobijo in rekel:
»Kaj me preizkušate, hinavci? Pokažite mi davčni novec!«
Dali so mu denarij.
Nato jim je rekel: »Čigava sta ta podoba in napis?«
Dejali so mu: »Cesarjeva.«
Tedaj jim je rekel:
»Dajte torej cesarju, kar je cesarjevega, in Bogu, kar je Božjega.« (Mt 22,15-21)

Prekanjenost herodovcev in farizejev je bila velika; na Jezusa so se obrnili z vprašanjem glede plačevanja davkov, saj so ga hoteli spraviti v pat pozicijo.
Če bi davek odsvetoval bi ga naznanili rimljanom, če bi ga odobraval, bi ga razglasili kot simpatizerja okupatorja.
Jezus jih preprosto zaključi: »Dajte cesarju, kar je cesarjevega, in Bogu, kar je Božjega.«
Gospod, odpri nam srce, da bomo znali biti tvoji!!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Popoldne ob 15h je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1.

V petek, 27. 10., bo ob 20.00 srečanje ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA.

MESEC ROŽNEGA VENCA
V naši baziliki Matere Usmiljenja vsak dan pred večerno mašo molimo rožni venec. V mesecu oktobru pred vsemi dopoldanskimi mašami molimo ENO DESETKO ROŽNEGA VENCA. Svoj molitveni namen, nam sporočite v zakristiji, da bomo molili po vašem namenu.

MISIJONSKA NEDELJA, 22. 10.
Danes obhajamo misijonsko nedeljo. Papež Frančišek je za letošnjo poslanico izbral geslo: »Goreča srca, noge na poti«. Osrednje slovensko praznovanje Misijonske nedelje bo potekalo v Dornberku. Ob 15.00 bo molitvena ura, ob 16.00 pa bo slovesno somaševanje vodil koprski škof msgr. Jurij Bizjak. Po maši bo sledil program s pričevanji navzočih misijonarjev. Letos se bomo posebej spomnili tamkajšnjega rojaka, misijonarja Ernesta Sakside, ki je v Braziliji postavil veliko socialno ustanovo Don Boskovo Deško mesto.
Današnja nabirka je namenjena slovenskim misijonarjem.

SV. JANEZ PAVEL II., 22. 10.
Danes, 22. oktobra, praznujemo god svetega Janeza Pavla II., ki je bil papež med leti 1978 in 2005 ter 263. naslednik apostola Petra. Letos je obhajanje godu moralo dati prednost obhajanju nedelje. V sredo pa bo zato obhajala svoje žegnanje UNIVERZITETNA ŽUPNIJA v Mariboru, ki je posvečena sv. Janezu Pavlu II. Slovesna sv. maša bo zvečer ob 19. uri v mariborski stolnici.

KATEHEZA ZA ODRASLE
Potekajo redna srečanja VEROUKA ZA ODRASLE. Dobimo se vsako sredo ob 17. uri, obenem pa je organizirano tudi varstvo otrok udeležencev. Zakaj ne bi poglobili poznavanja krščanske vere?

NOVEMBRSKA PISMA
Na cerkvenih klopeh najdete NOVEMBRSKA PISMA v katera lahko zapišete imena svojih pokojnih sorodnikov, prijateljev in znancev. V mesecu novembru bomo zanje vsak večer ob 19. uri darovali sv. mašo, pred njo pa molili rožni venec za vse pokojne.
Vaši darovi ob tem bodo namenjeni za kritje stroškov ogrevanja. Pisma oddajte v zakristiji ali v župnijski pisarni.

SVEČE MATERE USMILJENJA
Na voljo so spominske sveče Matere Usmiljenja, s katerimi lahko obogatite svoje domove ali pa jih podarite tistim, ki ne morejo več v našo baziliko.
Hvala za vse vaše darove, ki so potrebni za vzdrževanje cerkve in samostana.

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spleta lahko naročite MAŠNE NAMENE. Z mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo za mesec december.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
18. oktober 2023
Sv. Karel de Foucauld

Sv. Karel de Foucauld, preroški lik za naš čas, je pričeval o lepoti oznanjevanja evangelija prek apostolata krotkosti: on, ki se je čutil kot »univerzalni brat« in je vse sprejemal, nam kaže evangelizacijsko moč krotkosti in nežnosti. Ne pozabimo, da Božji slog zaznamujejo tri besede: bližina, sočutje in nežnost. Bog je vedno blizu, vedno je sočuten, vedno je nežen. Krščansko pričevanje mora iti po tej poti bližine, sočutja in nežnosti. On je bil takšen, krotak in nežen. Želel je, da bi vsak, ki bi ga srečal, po njegovi dobroti videl Jezusovo dobroto. Rekel je, da je »služabnik nekoga, ki je mnogo boljši od mene« (Carnets de Tamanrasset (1905-1916), Paris 1986, 188). To, da je živel Jezusovo dobroto, ga je vodilo v sklepanje bratskih in prijateljskih vezi z revnimi, s Tuaregi, z najbolj oddaljenimi od njegove miselnosti. Počasi so te vezi ustvarjale bratstvo, vključevanje, vrednotenje kulture drugega. Dobrota je preprosta in zahteva, da smo preproste osebe, ki se ne bojijo pokloniti nasmeha. Z nasmehom, s svojo preprostostjo je brat Karel pričeval o evangeliju. Nikoli prozelitizem, nikoli, ampak pričevanje. Evangelizacija ni prozelitizem, ampak je pričevanje. Vprašajmo se torej, ali nosimo v sebi in prinašamo drugim to krščansko veselje, krščansko krotkost, krščansko nežnost, krščansko sočutje, krščansko bližino.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.