OZNANILA na 26. nedeljo med letom, 28. 9. 2019

V VEČNOSTI IMA VSE DRUGAČNO VREDNOST
Tisti čas je rekel Jezus farizejem: Bil je bogatin, ki se je oblačil v škrlat in tančico ter se dan na dan sijajno gostil. In bil je neki revež, po imenu Lazar, ki je ležal pri njegovih vratih, poln čirov, in se je želel nasititi s tem, kar je padalo z bogatinove mize. Pa tudi psi so prihajali in mu lizali čire. Umrl pa je revež in angeli so ga nesli v Abrahamovo naročje. Umrl je tudi bogatin in je bil pokopan. Ko je v podzemlju trpel muke, je povzdignil svoje oči in zagledal od daleč Abrahama in Lazarja v njegovem naročju. Zaklical je: ›Oče Abraham, usmili se me in pošlji Lazarja, da pomoči konec svojega prsta v vodo in mi ohladi jezik, zakaj silno trpim v tem plamenu.‹ Abraham pa je rekel: ›Sin, spomni se, da si prejel dobro v svojem življenju in prav tako Lazar hudo; zdaj se tukaj veseli, ti pa trpiš. Vrh tega je med nami in vami narejen velik prepad, da tisti, ki bi hoteli od tod priti k vam, ne morejo; pa tudi od ondod ne morejo sem.‹
In rekel je: ›Prosim te torej, oče, da ga pošlješ v hišo mojega očeta; imam namreč pet bratov in te naj posvari, da tudi oni ne pridejo v ta kraj trpljenja.‹ Abraham pa reče: ›Imajo Mojzesa in preroke, te naj poslušajo!‹ Le-ta je pa odgovoril: ›Ne, oče Abraham, temveč, ako pojde do njih kdo izmed mrtvih, se bodo spokorili.‹ Rekel pa mu je: ›Ako ne poslušajo Mojzesa in prerokov, ne bodo verjeli, tudi če kdo od mrtvih vstane.‹ (Lk 16,19-31)

Sv. Hieronim pravi: »Bogataš zavrača, da bi dal revežu polnem ran na njegovem pragu miloščino.« Sv. Ciril Aleksandrijski pravi: »Ganljivo in v srce segajoče je nasprotje med bogatašem in revežem Lazarjem.« »In Jezus je dal ime temu revežu«, pravi sv. Avguštin in dodaja: »S tem je pokazal na njegovo pomembnost v Božjih očeh.« Sv. Hieronim pojasni pomen imena Lazar, kar pomeni ‘Tisti, ki se mu je pomagalo’.« Sv. Avguštin pravi: »Lazarja, ki je človek vere ter revež, sprejme Abraham, ki je bil bogat v veri v svoje naročje.« Sv. Efrem Sirski pravi: »Medtem ko bogataša žge peklenski ogenj, vidi na drugi strani prepada rajske izvire. Abraham, ki je bil sposoben usmiljenja do Sodome, ne more izkazati usmiljenje do tega bogatega človeka v peklu.« Sv. Avguštin pravi: »Razlog zakaj ni bogataš deležen usmiljenja je v tem, ker ni v svojem življenju izkazoval usmiljenja.«
Vir: hozana.si

NAPOVEDNIK
Popoldne ob 15h bo na Rakovniku v Ljubljani SKLEP ŠKOFIJSKEGA POSTOPKA ZA BEATIFIKACIJO božjega služabnika ANDREJA MAJCNA SDB, ki je bil krščen v naši baziliki.
Ob 18. uri vabljeni k molitvi za BLAGOSLOV MISIJONA.
V ponedeljek, 30. 9., po sv. maši ob 9. uri, bo srečanje BIBLIČNE SKUPINE.
V torek, 1. 10., ob 20. uri bo srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP3.
V četrtek, 3. 10., bo po večerni sv. maši OBRED TRANSITUS – spomin smrti sv. Frančiška.
Po obredu Transitus začnemo z rednimi srečanji FRANČIŠKOVE MLADINE (FRAMA), ki je primerna za dijake in študente. Vabljeni!
V petek, 4. 10., bo ob 20. uri srečanje ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA (ŽPS).

IZREDNI MISIJONSKI MESEC OKTOBER 2019
Papež Frančišek želi, da bi se obudila in prebudila misijonska zavest vse Cerkve, ki je garant prihodnosti in obet prenove Cerkve v duhu poslanstva in izpolnjevanja zadnjega Jezusovega naročila učencem: »Pojdite po vsem svetu in oznanite evangelij vsemu stvarstvu« (Mr 16,15). Ta mesec tako predstavlja uvod v dogajanje, za katerega upamo da bo, v pristnem razumevanju misijonskega duha, bistveno in pozitivno zaznamovalo nadaljnji razvoj Cerkve in se lepo sklada z našim dekanijskim misijonom.

MISIJON 2019
Eden od izzivov misijona je POGLOBITI VERO, zato smo v okviru dekanijskega dogajanja pripravili niz KATEHEZ O VERI, ki se bodo zvrstile v Slomškovi dvorani na Slomškovem trgu 20 ob 19.30:
• 1. 10. 2019: GREGOR ČUŠIN, Vera v življenju
• 8. 10. 2019: dr. MAKSIMILIJAN MATJAŽ, Vera v svetem pismu
• 15. 10. 2019: dr. MIRAN ŠPELIČ OFM, Vera Cerkve
• 22. 10. 2019: dr. MARJAN TURNŠEK, Vera v zakramentih, 1. del
• 5. 11. 2019: dr. MARJAN TURNŠEK, Vera v zakramentih, 2. del
• 12. 11. 2019: OKROGLA MIZA – pogovor o predstavljenih temah
MISIJONSKI SPOVEDNI PETKI bodo pri nas, v stolnici in pri salezijancih potekali vse petke v oktobru in novembru.
SREČANJE SODELAVCEV IN PREJEMNIKOV POMOČI dekanijskih župnijskih KARITAS bo v soboto, 5. 10., ob 9. uri v prostorih župnije MB – Sv. Janez Bosko, Engelsova 66.

SEZNAM BRALCEV

Nedelja, 6. 10. 2019:

  • ob 8.30: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: Jan Trebše, 2. berilo: Suzana Markovič

SVETNIK TEDNA

TEREZIJA DETETA JEZUSA (1873-1897)
1. oktober
Sv. Ludvik Martin in Azelija roj. Guérin, oče in mati Terezije Deteta Jezusa, sta v mladih letih oba hotela iti v samostan. Pa je Bog njuni življenjski poti vodil tako, da sta se prekrižali. Poročila sta se in imela sta devet otrok, dva dečka in sedem deklic. Dečka sta umrla v nežni mladosti, od sedmih deklic jih je pet izbralo redovniški poklic: štiri so bile karmeličanke, med njimi tudi Terezija; ena pa je vstopila v družbo sester Marijinega obiskanja. Vse so dočakale visoko starost – razen Terezije.
Leta 1877 je mama umrla za rakom, zato se je oče nekaj mesecev pozneje s svojimi petimi hčerkami preselil v Lisieux. Konec maja leta 1887 je petnajstletna Terezija svojemu očetu razodela željo, da bi vstopila v karmeličanski samostan, v katerem sta že bili njeni sestri Pavlina in Marija. 9. aprila 1888 je vstopila v karmeličanski samostan v Lisieuxu. Petnajstletna redovnica je bila svojim redovnim sestram zgled v vseh krepostih. V samostanu je preživela devet let pod imenom ‘sestra Terezija Deteta Jezusa’. Zadnja štiri leta je bila voditeljica novink, s katerimi je imela zanimive pogovore o redovnem življenju.
Vir: revija.ognjisce.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.