OZNANILA na 27. nedeljo med letom – FRANČIŠKOVA, 6. 10. 2019

PROSÍMO ZA MOČNO VERO
Tisti čas so apostoli rekli Gospodu: »Pomnôži nam vero!« Gospod pa jim je dejal: »Če bi imeli vero kakor gorčično zrno, bi rekli tej murvi: ›Izruj se s koreninami vred in se presádi v morje,‹ in bi vam bila pokorna. Kdo izmed vas bo svojemu služabniku, ki orje ali pase, dejal, ko pride s polja: ›Pridi brž in sédi za mizo!‹ Mar mu ne bo rekel: ›Pripravi mi kaj za večerjo, prepaši se in mi strezi, dokler jem in pijem, nato boš ti jedel in pil.‹ Se mar zahvaljuje služabniku, ker je narédil, kar mu je bilo ukazano? Tako tudi vi; ko naredite vse, kar vam je bilo ukazano, govorite: ›Nekoristni služabniki smo; naredili smo, kar smo bili dolžni narediti.‹« (Lk 17,5-10)

Sv. Ciril Aleksandrijski pravi: »Prošnja apostolov za pomnožitev vere je prošnja za moč, ki izhaja iz Svetega Duha. Takšna vera jim je bila dana po Jezusovem vstajenju.« Sv. Avguštin razlaga: »Gorčično seme nakazuje na veliko notranjo moč vere v Cerkvi.« Sv. Ambrož dodaja: »Apostoli bi morali biti bolj pozorni na njihov suženjski odnos do Gospoda, kot pa na oblast, ki bi jo lahko izvajali preko vere.« Sv. Janez Krizostom: »Iskanje slave preko vere, izprazni to vero njene dobrobitnosti ter jih napravi za nekoristne Gospodove služabnike.«
Vir: hozana.si

NAPOVEDNIK

 • Vsak ponedeljek po sv. maši ob 9. uri, je srečanje BIBLIČNE SKUPINE.
 • OBISK ROMARJEV iz župnije MB – sv. Janez Bosko bo na krstni dan božjega služabnika Andreja Majcna, v sredo, 9. oktobra po 18. uri. Sodelovali bodo pri večerni pobožnosti in sv. maši.
 • Vsak četrtek ob 20. uri je srečanje FRANČIŠKOVE MLADINE (FRAMA), ki je primerna za dijake in študente. Vabljeni!
 • DUHOVNI KAPITELJ FRANČIŠKOVIH OTROK IN MLADINE, bo od 11. do 13. oktobra 2019, pri Sv. Florjanu nad Šoštanjem.
 • V soboto, 12. 10., ob 17. uri bo srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1.

MISIJON 2019

 • MISIJONSKA RAZSTAVA ob 20-letnici smrti božjega služabnika ANDREJA MAJCNA SDB, bo potekala od 6. do 20. oktobra 2019 v prostorih župnije Maribor – Sv. Janez Bosko.
 • Torkove KATEHEZE O VERI, v Slomškovi dvorani na Slomškovem trgu 20 ob 19.30 – 8. 10. 2019: dr. MAKSIMILIJAN MATJAŽ, Vera v svetem pismu
 • MISIJONSKI SPOVEDNI PETKI so pri nas, v stolnici in pri salezijancih vse petke v oktobru in novembru, od 8h do 12h in od 15h do 19h.
 • DEKANIJSKO MISIJONSKO SREČANJE vseh ŽUPNIJSKIH SODELAVCEV bo v petek, 11. oktobra ob 19. uri, v prostorih župnije Maribor – Pobrežje.

VEČERI O VZGOJI
V okviru dekanijskega misijona vabimo na VEČERE O VZGOJI, ki potekajo v župniji sv. Janeza Boska (Engelsova 66) vsak četrtek ob 19. uri:
• 10. 10. 2019: MARKO JUHANT, Temelji vzgoje
• 17. 10. 2019: dr. DRAGO JEREBIC, Zasvojenost z alkoholom
• 24. 10. 2019: zakonca SEŠEK, Kako naj starši posredovati vero otrokom
• 7. 11. 2019: zakonca KOCIPER, Zakon – temelj odnosa in družine
• 14. 11. 2019: dr. STANKO GERJOLJ, Vzgoja za zaupanje in trajne odnose
• 21. 11. 2019: OKROGLA MIZA: Stiske in preizkušnje zakonskega odnosa in družine

NEDELJA OB 7. URI
Že nekaj časa opažamo manjši obisk sv. maše ob nedeljah ob 7h zjutraj, tako smo na srečanju župnijskega pastoralnega sveta sklenili, da ob prehodu na zimski oz. sončni čas (zadnja nedelja v oktobru), prenehamo z obhajanjem te sv. maše. Vabimo vse, da se pridružite sv. maši ob 8.30 ali ob kateri drugi uri. Hvala za razumevanje!

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 13. 10. 2019/strong>:

 • ob 8.30: 1. berilo: Zlatko Fleisinger, 2. berilo: Marica Fleisinger
 • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
 • ob 11.30: 1. berilo: Jana Sabo Bubanja, 2. berilo: Franc Smole
 • ob 19.00: 1. berilo: člani FSR, 2. berilo: člani FSR

SVETNIK TEDNA
ROŽNOVENSKA MATI BOŽJA
7. oktober
Že več kot štiristo let obhajamo poseben praznik Rožnovenske Matere božje. Leta 1571 so Turki zbrali v Sredozemlju močno ladjevje. Papež Pij V. si je z vsemi močmi prizadeval, da bi krščanski vladarji združili svoje pomorske sile in se Turkom postavili po robu, vse verne ljudi pa je prosil, naj z molitvijo rožnega venca kličejo pomoč Matere božje.
7. oktobra 1571 je prišlo do velike pomorske bitke pri Lepantu, v kateri je bilo turško ladjevje povsem uničeno. Zmago je papež pripisal Marijinemu varstvu, zato je naslednje leto določil, naj se v spomin na ta dogodek 7. oktobra obhaja praznik ‘Marije Zmagovalke’. Njegov naslednik Gregor XIII. je spominski dan preimenoval v ‘praznik naše ljube Gospe rožnega venca’, papež Klemen XII. pa je praznik raztegnil na vso Cerkev ter ukazal, naj se obhaja na prvo nedeljo v oktobru. Papež Leon XIII. (1878–1903), je napisal kar 16 apostolskih pisem in okrožnic, v katerih je priporočal vsakdanjo molitev rožnega venca, mesec oktober pa je razglasil za mesec rožnega venca. V lavretanske litanije Matere božje je uvrstil vzklik: »Kraljica presvetega rožnega venca, prosi za nas!«
Vir: revija.ognjisce.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.